Hoe lakverf te gebruiken voor het schilderen van buitenhuizen?

door Joost Nusselder | Bijgewerkt op:  19 June 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Kom meer te weten

Verf voor buitenschilderwerk

Wat kun je ermee? lak verf en de soorten lakverf die beschikbaar zijn om een ​​mooi eindresultaat te krijgen. Zelf werk ik het liefst buiten. En dan met lakverf op een alkyd basis.

Deze verf geeft altijd een mooi eindresultaat en het merk dat ik gebruik vloeit goed en heeft een goed dekkend vermogen. Vergeleken met lak op waterbasis geef ik de voorkeur aan lak op alkydbasis.

Lak verf

Nu moet ik bekennen dat de verven op waterbasis steeds beter worden!

Lakverf, hoogglans heeft een langdurig glansbehoud.

Ga je buiten schilderen, kies dan een verf die ons klimaat optimaal trotseert! Hoogglans heeft altijd een diepe glans. De houdbaarheid is goed en heeft een langdurig glansbehoud (zeker bij de donkere kleuren). Er kan een nadeel zijn als je schildert met een hoogglans. Je ziet er alles op! Als u de voorbehandeling echter goed uitvoert, is dat geen probleem meer.

Zijdeglans, die je woning een eigentijdse uitstraling geeft.

Als je geen glans op je houtwerk wilt, raad ik een satijnen afwerking aan. Je ziet er niet alles op staan ​​en geeft een eigentijdse uitstraling aan je schilderij. Ik zou kiezen voor het 1 pot systeem. Daarmee bedoel ik dat je geen primer nodig hebt voor de voorbewerking. Gebruik als primer dezelfde verf met een beetje terpentine. Het voordeel hiervan is dat je de basislaag al in dezelfde kleur hebt als de afwerklaag. Na het aanbrengen van de grondlak na 1 dag licht schuren en stofvrij maken, daarna deze verf onverdund en klaar aanbrengen! Hier zit nog een voordeel aan en dat is dat dit 1 pot systeem vochtregulerend is!

Alles komt met een goede voorbereiding!

Als je alles goed voorbereidt en volgens de regels doet, hoef je niet elk jaar de pot verf uit de kelder te halen en de ladder weer op te gaan. Ik geef je nu mijn methode die ik gebruik en die altijd werkt. Ontvet en reinig eerst de oude verflaag. Als het houtwerk droog is, verwijder dan oude verflagen met een schraper of föhn. Kras altijd in lijn met de houtnerf. Als er plekken zijn waar het hout kaal is geworden, kunt u deze het beste machinaal schuren met korrel 100 en afwerken met korrel 180. Verwijder vervolgens eventueel stof van het geschuurde gebied en prime het in wit of grijs, afhankelijk van welke kleur is toegepast. Als er gaten of naden zijn, deze eerst vullen met plamuur en na uitharding opnieuw schuren. Stof weer verwijderen met een vochtige doek en als de laag droog is licht opschuren en een tweede grondlaag aanbrengen. Als de grondlaag is uitgehard, nog een keer schuren en de voorbereiding is klaar. Als je altijd deze methode volgt, kan er nooit iets misgaan! Wens je veel succes met schilderen.

Ik ben Joost Nusselder, de oprichter van Tools Doctor, contentmarketeer en papa. Ik ben dol op het uitproberen van nieuwe apparatuur en samen met mijn team maak ik sinds 2016 diepgaande blogartikelen om trouwe lezers te helpen met tools en knutseltips.