RAL-kleurensysteem: de internationale definitie van kleuren

door Joost Nusselder | Bijgewerkt op:  20 June 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Kom meer te weten

ral kleuren

de RAL kleur schema is een in Europa gebruikt kleursysteem dat door middel van een coderingssysteem kleuren van onder meer verf, lak en coatingsoorten definieert.

ral kleuren

Ral-kleuren zijn onderverdeeld in 3 Ral-types:

RAL Classic 4 cijfers cnm kleurnaam
RAL Design 7 cijfers naamloos
RAL Digitaal (RGB, CMYK, Hexadecimaal, HLC, Lab)

De (210) RAL Classic-kleuren zijn de meest voorkomende als het gaat om consumentengebruik.
Het Ral Design wordt gebruikt voor eigen ontwerp. Deze code wordt gedefinieerd door een van de 26 ral-tonen, een verzadigingspercentage en een intensiteitspercentage. Bestaande uit drie tintcijfers, twee verzadigingscijfers en twee intensiteitscijfers (7 cijfers in totaal).
Ral Digital is voor digitaal gebruik en gebruikt verschillende mengverhoudingen voor beeldschermweergave, etc.

ral kleuren

Ral-kleuren zijn verfkleuren met een eigen code en de meest bekende zijn RAL 9001 en RAL 9010. Deze worden veel gebruikt bij bijvoorbeeld het bleken van het plafond (latex) en schilderwerk in en om het huis. De 9 klassieke RAL-tinten: 40 geel- en beige tinten, 14 oranje tinten, 34 rood tinten, 12 violet tinten, 25 blauw tinten, 38 groen tinten, 38 grijs tinten, 20 bruin tinten en 14 wit en zwart tinten.

RAL-kleurbereik

Om een ​​overzicht te krijgen van de verschillende RAL-kleuren zijn er zogenaamde kleurkaarten.
Een RAL-kleurenkaart is te vinden in de bouwmarkt of online te kopen. In dit kleurenpalet kunt u kiezen uit alle RAL Classic kleuren (F9).

Gebruik van RAL

De RAL-kleurstelling wordt voornamelijk gebruikt door verffabrikanten en veel verfmerken worden dan ook via dit kleurcoderingssysteem geleverd. Toonaangevende verffabrikanten als Sigma en Sikkens leveren het merendeel van hun producten via de RAL-regeling. Ondanks het gevestigde RAL-systeem zijn er ook lakfabrikanten die een eigen kleurcodering hanteren. Het is daarom belangrijk om hier goed op te letten wanneer u verf, coating of lak wilt bestellen en zeker wilt zijn dat u dezelfde kleur krijgt.

Ik ben Joost Nusselder, de oprichter van Tools Doctor, contentmarketeer en papa. Ik ben dol op het uitproberen van nieuwe apparatuur en samen met mijn team maak ik sinds 2016 diepgaande blogartikelen om trouwe lezers te helpen met tools en knutseltips.