Aanrechtblad schilderen

door Piet de Vries | Geupdate op:  17 mei 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Het aanrechtblad kun je prima schilderen alleen heb je daar wel de juist voorbereiding voor nodig. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je uiteindelijk het hele blad zou moeten vervangen, en dat kost je een hoop geld. In principe kun je alles schilderen om zo een nieuwe look te creëren, echter ga je bij bijvoorbeeld een muur wel anders te werk als bij een aanrechtblad.

In dit artikel lees je hoe jij zelf je aanrechtblad kunt schilderen. Wil je dit niet of durf je het niet aan? Dan kun je het uiteraard ook uit laten besteden. Klik dan hier voor een gratis en vrijblijvende offerte.

Waarom een aanrechtblad schilderen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een aanrechtblad zou willen schilderen. Bijvoorbeeld omdat er wat slijtageplekken of krassen op te vinden zijn, omdat de kleur niet bij de rest van de keuken past of omdat de eerdere laklaag toe is aan vernieuwing.

Dit kun je in principe snel oplossen door er een nieuwe lak- of vernislaag overheen te doen, maar dit ligt eraan wat er eerder op is gebruikt. Naast het schilderen kun je ook kiezen voor een laag folie. Wel is het dan erg belangrijk dat het aanrechtblad volledig schoon en egaal is, en dat je de folie er droog op plakt. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het er strak op komt, en hier heb je behoorlijk wat geduld voor nodig.

Welke ondergronden zijn geschikt?

Het schilderen van je aanrechtblad is niet heel moeilijk maar je moet wel weten wat er gebeuren moet. De meeste bladen bestaan uit MDF, maar er zijn ook aanrechtbladen te verkrijgen die gemaakt zijn van marmer, beton of staal. Uit welk materiaal jouw aanrecht bestaat is belangrijk om te weten voordat je aan de slag gaat, want je kan niet zomaar een pot grondverf halen en deze gebruiken.

Zowel voor MDF als voor marmer, beton en staal bestaan speciale soorten grondverf die perfect hechten op de juist ondergrond. Dit worden ook wel primers genoemd en kun je gewoon in de bouwmarkt of online kopen. Ook zijn er zogeheten multi-primers te koop, deze primer is geschikt voor meerdere ondergronden. Kies je hiervoor, kijk dan vooral wel even of deze primer ook geschikt is voor jouw aanrechtblad.

Naast een primer heb je natuurlijk ook nog verf nodig. Voor het aanrecht kun je het beste gaan voor een acrylverf. Deze verf vergeelt niet, wat erg fijn is in de keuken, maar is daarnaast ook sneldrogend. Dit betekent voor jou dat je al binnen een paar uur een tweede laag aan kunt brengen, en je hier niet langer dan nodig mee bezig bent.

Zorg er wel voor dat je verf neemt die tegen slijtage kan, want dit zorgt ervoor dat de verflaag lang blijft zitten. Slijtvaste verf bevat altijd de stof polyurethaan, let hier dus goed op bij het kopen van je verf. Daarnaast doe je er goed aan na het verven een vernislaag aan te brengen. Dit zorgt voor extra bescherming van je aanrecht. Wil je zeker weten dat het vocht op je aanrecht blijft liggen? Kies dan voor vernis op waterbasis.

Aan de slag met het aanrechtblad

  1. Begin altijd eerst met het ontvetten. Dit is erg belangrijk want zou je dit niet doen en direct gaan schuren, dan schuur je het vet in het aanrecht. Dit zorgt er vervolgens voor dat de verf niet goed hecht. Het ontvetten kun je doen met een allesreiniger, maar ook met wasbenzine of een ontvetter zoals St. Marcs of Dasty van de Wibra.
  2. Na het ontvetten is het tijd om het blad te gaan schuren. Heb je een aanrecht van MDF of metaal, dan is een fijn schuurpapier voldoende. Bij een aanrechtblad van beton of marmer kun je beter kiezen voor grof schuurpapier. Na het schuren maak je alles goed stofvrij met een zachte borstel of een droge, schone doek.
  3. Nu is het tijd om de primer aan te brengen. Let erop dat je de juiste primer gebruikt voor je aanrecht. De primer kun je aanbrengen met een verfroller of een kwast. Laat het daarna goed drogen en kijk op het product na hoelang het duurt voordat deze overschilderbaar is.
  4. Wanneer de primer volledig droog is, is het tijd om de juiste kleur acrylverf aan te brengen. Schuur het aanrechtblad eventueel eerst nog licht op met fijn schuurpapier, en zorg er daarna voor dat het blad volledig stofvrij is.
  5. De acrylverf kun je aanbrengen met een kwast of met een verfroller, het is maar net wat je fijn vindt. Doe dit eerst van links naar rechts, daarna van boven naar beneden en uiteindelijk nog eens helemaal. Zo voorkom je dat je strepen ziet. Laat de verf vervolgens drogen en kijk op de verpakking goed na wanneer hij overschilderbaar is.
  6. Nadat de verf helemaal droog is kun je gaan kijken of er nog een laag acrylverf nodig is. Is dit het geval, schuur de eerste laag dan eerst licht op voordat je de tweede laag aanbrengt.
  7. Na de tweede laag kun je nog een laag aanbrengen, maar dit is meestal niet nodig. Wel kun je nu de vernislaag aanbrengen, ter bescherming van je aanrecht. Doe dit echter wel wanneer de acrylverf overschilderbaar is.

Wellicht ook interessant om te lezen:

Keukenkastjes schilderen

Verfkwasten bewaren

Acrylverf

Meest voorkomende klachten bij schilderen

Stopcontacten schilderen

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.