Aluminium kozijnen, kun je die ook schilderen?+video

door Piet de Vries | Geupdate op:  14 april 2014

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

ALUMINIUM KOZIJNEN  EN HET ANODISEREN

Klik hier als je een gratis offerte voor nieuwe kozijnen wilt.

BENODIGHEDEN ALUMINIUM KOZIJNEN

STAPPENPLAN

  1. Eventuele roest verwijderen met een staalborstel
  2. Ontvetten
  3. Schuren met korrel 180
  4. Stofvrij maken en nat afnemen
  5. Multiprimer aanbrengen met een kwast
  6. Schuren met korrel 240 , stofvrij maken en nat afnemen
  7. Lakverf aanbrengen
  8. Licht schuren, stofvrij maken, nat afnemen en een twee laag aanbrengen

Als je aluminium kozijnen nog mooi zijn, hoef je die niet schilderen. Zijn ze wat beschadigd, of beginnen ze te “roesten” (oxideren) dan kun moet je de kozijnen gaan schilderen  schilderen. Er is natuurlijk ook nog een ander alternatief en dat is deze aluminium kozijnen vervangen door houten kozijnen.Dit is echter een kostbare zaak en een grote ingreep.Het kan natuurlijk een overweging zijn.

VOORZIEN VAN EEN OXIDELAAGaluminium kozijnen

De oxide laag word bij aluminium kozijnen aangebracht om roest te weren. Dit noemen ze ook wel anodiseren. Deze oxidelaag is zeer slijtvast en hard, zodat deze kozijnen bestendig zijn tegen veel weersinvloeden.De laag is dan ook erg dun en zijn in verschillende kleuren aan te brengen.Mits er geen beschadigingen zijn, kunnen deze kozijnen zeer lang mee!

WERKWIJZE EN BEHANDELING

Omdat de kozijnen dus voorzien van een laagje oxide, heeft dit een ander voorbehandeling nodig dan bij houten kozijnen.Ten eerste moet je goed ontvetten. Hiervoor gebruik je een allesreiniger. Daarna het oppervlak goed schuren, zodat je echt voelt dat er geschuurd is! ( met je hand er over heen). Daarna alles goed stof vrij maken en met een kleefdoek de laatste resten stof eraf halen.Wanneer je hiermee klaar bent een primer er over heen. Het verschil in behandeling van houten kozijnen en aluminium kozijnen dat je hiervoor een speciale primer moet gebruiken.Als je twijfelt, gebruik dan een Multiprimer kiezen, dan zit je altijd goed. Mochten er naast de aluminium kozijnen nog hout zitten, dan kan je met dezelfde primer verder werken. Daarna aflakken met een hoogglans of zijdeglans in alkyd. Vergeet niet tussen de lagen te schuren met schuurpapier van korrel 240.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Dat kan onder dit blog of plaats een topic op het forum.

Piet de Vries. 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.