Behang repareren en opknappen met verf

door Piet de Vries | Geupdate op:  5 april 2020

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Wil je de woon- of slaapkamer een nieuwe look geven, maar heb je er geen zin in alles opnieuw te behangen? Over de meeste soorten behang kun je gewoon heen verven, maar niet bij allemaal. Heb je afwasbaar- of vinylbehang op de muur zitten, dan kun je daar niet overheen verven. Dit komt omdat afwasbaar behang een kunststof toplaag heeft, hierdoor hecht de verf niet goed op het behang. Wanneer je vinylbehang gaat verven kan de verf na een tijdje gaan kleven. Dit komt door de weekmakers die in het vinyl zitten.

Behang controleren en herstellen

Voordat je kunt gaan beginnen met verven moet je eerst elke baan even goed nakijken. Zit het behang overal nog goed vast? Als dit niet zo is, kun je het behang weer vastplakken met een goede behanglijm. Breng een dikke laag lijm aan en druk de delen daarna goed aan. Je doet er goed aan de overtollige lijm meteen te verwijderen zodat dit niet blijft vastkleven. Zodra de lijm gedroogd is kun je te werk gaan volgens onderstaand stappenplan.

Behang opknappen

• Zorg ervoor dat je alle randen afplakt en dat je vloer en je meubels goed beschermd zijn. Heb je plinten, dan doe je er goed aan deze ook af te plakken.
• Voordat je kunt gaan verven moet je het behang eerst goed schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een schone, licht vochtige spons.
• Controleer na het schoonmaken het behang en de muur op gaten. Deze kun je vullen met een allesvuller, zodat je hier straks niks meer van ziet.
• Nu alles is voorbereid kun je gaan beginnen met verven. Begin met de randen en de hoeken, deze verf je met een kwast zodat je geen plekje overslaat.
• Wanneer je daar klaar mee bent gebruik je de verfroller om de rest van het behang te verven. Breng de verf zowel verticaal als horizontaal aan, om het daarna verticaal uit te strijken. Hoeveel lagen je dit moet doen is afhankelijk van de kleur die nu op de muur zit, en de nieuwe kleur. Wanneer je een lichte kleur aanbrengt op een donkere muur zul je meer lagen nodig hebben dan wanneer de kleuren allebei vrij licht zijn.
• Het kan gebeuren dat er blazen ontstaan nadat je het behang geverfd hebt. Soms trekken deze luchtbellen weg, maar als ze blijven zitten kun je dit zelf heel makkelijk oplossen. Snij verticaal met een mes een insnijding en open de blaas voorzichtig. Doe er daarna lijm achter en druk de losse delen weer vast. Belangrijk is dat je dit vanaf de zijkant doet, zodat er geen lucht kan blijven zitten.
• Laat de verf minimaal 24 uur drogen voordat je de meubels weer tegen de muur aanschuift en je de foto’s, schilderijen en andere decoraties weer ophangt.

De benodigdheden

• Emmer met warm water en een lichte spons
• Eventueel ontvetter om het behang schoon te maken
Muurverf
• Verfroller, minimaal 1 maar het beste is er ook één als reserve te hebben
• Acrylkwasten voor de hoeken en de randen
• Afplaktape
• Folie voor de vloer en eventueel de meubels
• Behangerslijm
• Allesvuller
• Stanleymes

Overige tips

Weet je niet zeker of jouw behang wel geschikt is om te verven? Test dit dan eerst even op een klein hoekje of een onopvallende plek; bijvoorbeeld achter een kast. Wordt het behang kleverig nadat je de verf erop hebt gesmeerd? Dan is het behang niet geschikt en zul je dit er toch eerst af moeten halen voordat je kunt gaan verven. Glasvlies- en glasweefselbehang zijn beide speciaal gemaakt om overheen te verven, daarmee zit je dus altijd goed.

Hou er daarnaast ook rekening mee dat de ruimte goed geventileerd is, maar dat het niet tocht. Een temperatuur rond de 20 graden is ideaal. Ook kun je het beste bij daglicht werken. Zo voorkom je dat je stukken behang mist waardoor je kleurverschil krijgt.

De tape kun je overigens het beste verwijderen wanneer de verf nog nat is. Doe je dit als de verf volledig opgedroogd is, dan is de kans namelijk erg groot dat je stukken verf, of behang, meetrekt.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.