Behang verwijderen met een stoomapparaat + Video

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Dakkapel schilderen
Voorbeeld van een offerte voor schilderwerk
Behang verwijderen met een stoomapparaat

Ga naar Schilderpret op YouTube

Behang verwijderen met een stoomapparaat

Voordat je begint om het behang te verwijderen moet je wel afvragen waarom je dit wilt doen. Is het omdat je weer een strakke muur wilt hebben? Of wil je nieuw behang? Of een alternatief voor een behang zoals glasweefselbehang bijvoorbeeld. Het is altijd aan te raden dat je met een kale schone muur begint. Je ziet wel eens dat er meerder lagen behang aan elkaar vast geplakt zitten. Of dat er over het behang is geschilderd. Wat overigens goed kan hoor.

Behang verwijderen met een plamuurmes en spuit

Wanneer je maar 1 keer een muurbedekking moet verwijderen kan een oude bloemenspuit een uitkomst zijn. Je vult het reservoir met lauw water en spuit dit op het behang. Nu laat je het een tijdje inweken en daarna kun je het met een steekmes of plamuurmes verwijderen. Bij meerdere lagen zal je vervolgens dit moeten herhalen totdat het behang geheel is verwijderd. Dit is wel een tijdrovende bezigheid. Maar als je de tijd hebt kan dit immers goed.

Behang verwijderen met een stoomapparaat en een steekmes

Wil je wat sneller werken dankan je het beste een stoomapparaat huren. Daar kun je bij verschillende bouwmarkten terecht. Neem een stoomapparaat met een groot waterreservoir en minimaal een slang van drie meter. Vervolgens vul je het apparaat en wacht 15 minuten tot dat hij begint te stomen. Nu is de machine gebruiksklaar. Zorg dat je de vloer wel hebt afgedekt met een stuc hard plastic. Want er komt nog al wat water vrij. Begin bovenaan in een hoek en laat het platte bord een minuut lang op een plaats. Vervolgens schuif je naar rechts en herhaal dit. Wanneer je een volledige breedte hebt gehad ga je waar naar links maar dan daar vlak onder. Terwijl je aan het stomen bent neem je het steekmes in je ander hand en maak dit voorzichtig aan de bovenkant los. Als je het goed uitvoert kun je over de gehele breedte het geweekte behang naar beneden trekken ( zie film ) En zo werk ja naar beneden. Je zult zien dat dit efficiënter en sneller gaat.

Nabehandeling van de muur

Wanneer je klaar bent met stomen laat het apparaat geheel afkoelen en leeg het reservoir en breng hem dan pas terug naar de verhuurder. Op het moment dat de muur droog is neem dan een schuurstrook van een stukadoor en schuur de muur op oneffenheden. Als er gaten in zitten vul dit met een muurvuller. Het maakt daarna niet uit of er behang op komt of een latex. Wel vooraf altijd een voorstrijk nemen. Dit heft de eerste zuiging op van het aan te brengen materiaal zoals behanglijm of latex.

 

Lees hier meer over behang kopen

Dakkapel schilderen
Voorbeeld van een offerte voor schilderwerk