Behangen, hoe pak je dit goed aan?

door Piet de Vries | Geupdate op:  8 maart 2020

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Je wilt de woon- of slaapkamer eens een goede make-over geven en besluit de muren te gaan behangen. Alleen heb je dit nog nooit gedaan en dus twijfel je of jij dit wel kan. Behangen is helemaal niet zo moeilijk, zolang je maar weet wat je moet doen. Je kunt het beste niet gelijk met een moeilijk dessin beginnen, want dat is wel lastiger, maar gewoon effen behang is prima te doen. Daarnaast is behang ook weer helemaal van deze tijd! Door middel van dit artikel met een uitgebreid stappenplan kun jij ook snel zelf aan de gang met behangen.

Het stappenplan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom doe je er goed aan dit artikel eerst door te lezen voordat je alles in huis haalt. Op die manier weet je straks wat je precies te wachten staat en kun je vol goede moed aan je muren beginnen. Onderstaand vind je een uitgebreid stappenplan voor het behangen van jouw muren.

  1. Zorg voor de juiste ondergrond – voordat je daadwerkelijk begint met behangen moet je er eerst voor zorgen dat de muur glad en droog is. Dit betekent dat je oude behangresten dient te verwijderen en gaatjes en/of oneffenheden moet vullen met muurvuller. Zodra de muurvuller goed opgedroogd is kun je deze het beste nog even gladschuren, anders zie je dit straks door het behang heen. Heeft de muur veel (donkere) vlekken? Dan doe je er goed aan de muur eerst een keer te sausen.
  2. Let op de temperatuur – voor het allerbeste resultaat behang je in een ruimte waar het tussen de 18 en 20 graden is. Je doet er goed aan de ramen en deuren dicht te laten, en de kachel uit te laten zodat het behang goed kan drogen.
  3. Het juiste behang kiezen – er zijn veel verschillende soorten behang verkrijgbaar die ook allemaal op een andere manier op de muur aangebracht moeten worden. zo moet je bij vliesbehang de muur insmeren met lijm, maar bij papieren behang juist het behang zelf. Als je behang uit gaat zoeken, reken dan eerst van tevoren goed uit hoeveel rollen je nodig hebt. Kijk ook goed na of alle rollen dezelfde batchnummers hebben om kleurverschil te voorkomen. Let ook op de lijmsoort die je nodig hebt voor het type behang.
  4. De banen op maat snijden – snijd voordat je begint met behangen alle banen op maat, het liefst met ongeveer 5 centimeter extra zodat je wat speling hebt. Je kunt hierbij de eerste strook als meetinstrument gebruiken.
  5. Lijmen – gebruik je vliesbehang, dan verdeel je de lijm gelijkmatig over de muur. Doe dit over de breedte van iets meer dan één baan per keer. Gebruik je papieren behang, dan smeer je de achterkant van het behang in.
  6. De eerste baan – begin bij het raam en werk op deze manier verder de kamer in. Je kunt een waterpas of loodlijn gebruiken om het behang recht te plakken. Let er goed op dat je de baan recht plakt. Eventuele vouwen kun je voorzichtig gladstrijken met een borstel. Zitten er luchtbellen achter het behang? Prik deze dan lek met een speld.
  7. De volgende banen – nu smeer je weer een stuk muur in dat genoeg is voor één baan. De strook plak je er vervolgens strak tegenaan. Zorg dat de banen elkaar niet overlappen en zorg ervoor dat de tweede baan recht hangt, precies tegen de eerste baan aan. Veeg met een schone en droge borstel vanuit het midden naar boven en beneden om het behang goed te laten hechten. Doe dit niet van links naar rechts want dan kunnen er golven ontstaan in het behang. Het overtollige behang aan de boven- en onderkant snij of knip je weg.

De benodigdheden

Nu je weet hoe je moet behangen is het tijd om een lijstje op te stellen met de spullen die je hier allemaal voor nodig hebt. Een complete lijst vind je hieronder.

KlussenKlussen

Overige behang tips

Je doet er goed aan niet te ‘makkelijk’ te denken over het behangen, zeker niet wanneer het je eerste keer is. Neem er dus ook ruim de tijd voor. Als je maar twee of drie uur hebt om de hele kamer af te krijgen, gaat het geheel er waarschijnlijk wat slordig uitzien. Extra hulp is ook altijd goed, maar bespreek dan wel van tevoren goed af wie welke muur doet. Zo voorkom je dat je elkaar halverwege in de weg loopt en de banen niet netjes meer uitkomen.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.