Betonplex schilderen met de juiste ondergrond+video.

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Schutting schilderen geeft een frisse look.
Winter en toch nog doorwerken.

BETONPLEX SCHILDEREN EN KOPSE KANTEN

Betonplex schilderen is mogelijk.

Ga naar Schilderpret op YouTube

BETONPLEX SCHILDEREN BENODIGDHEDEN

 • B-clean
 • Emmer
 • Doek
 • Schuurpapier 120
 • Stuiver
 • Kleefdoek
 • Kwast
 • Viltroller
 • Verfbak
 • Multiprimer
 • Alkydverf

STAPPENPLAN

 1. Giet emmer half vol met water
 2. 1 dop B-clean toevoegen
 3. Roeren
 4. Doe in doek in het mengsel , wrijf het uit en ga schoonmaken
 5. Schuren
 6. Stofvrij maken met een stuiver
 7. Met een kleefdoek laatste stof verwijderen
 8. Roer de multiprimer
 9. D.m.v. viltroller ga het plaatmateriaal schilderen
 10. Na droging licht schuren en stofvrij maken
 11. Behandel kopse kanten met een sealer voor hout
 12. Hierna 2 lagen alkydverf aanbrengen ( tussen de lagen licht schuren)

Betonplex schilderen is in principe overbodig omdat het een zeer gladde laag heeft die bescherming biedt tegen weersinvloeden. Je ziet vaak dat de betimmering van zijkanten van aanhangwagens betonplex is, herkenbaar aan de bruine kleur. Het is een watervaste plaat die geen water of vocht doorlaat. Je moet het willen omdat je de donkere kleur niet mooi vind. Of je wilt een totale andere look hebben van die platen. In principe is alles te schilderen mits je de goede ondergrond gebruikt.

 

WAT IS EIGENLIJK BETONPLEXbetonplex schilderen

Betonplex is een watervaste plaat. Binnen in de plaat zit meestal multiplex. Multiplex bestaat uit lagen dun hout die op elkaar zijn gelijmd. Dit wordt ook wel schilfineer genoemd. Deze multiplex platen zijn van twee kanten behandeld met kunsthars waardoor de beide kanten super glad zijn en waterafstotend. De twee kanten zijn naast watervast ook nog eens slijtvast en krast vast. Als je het gaat schilderen verliest het wel zijn functie enigszins.

 

 

PLAATMATRIAAL GRONDEN MET EEN MULTIPRIMER.

De zijkanten van dit plaatmateriaal zijn glad omdat er een twee componenten epoxy is op aangebracht. De werkwijze is als volgt: eerst ontvetten met een allesreiniger. Vervolgens schuren met schuurpapier van korrel 120 en daarna stofvrij maken met een stuiver of borstel. met een kleefdoek erover heen om he laatste stof te verwijderen. Voor de grondlaag gebruik je een mulitprimer. Een multiprimer zorgt voor een goede hechting op de plaat en is corrosiewerend. Wanneer de primer is uitgehard dan licht schuren en stofvrij maken. Hierna twee lagen alkydverf aanbrengen. Tussen die twee lagen lichtschuren, stof vrijmaken en afnemen met een vochtige doek of kleefdoek.

 

 

KOPSE KANTEN BEHANDELEN.

 

De kopse kanten moeten anders worden behandeld. Omdat dit vaak gezaagd is treedt hier vocht binnen en krijg je opzwellingen van de plaat. De kanten moeten afgedicht worden. Hiervoor gebruik je een afdichtingmiddel. Bison heeft een product op de markt die hiervoor geschikt is: Sealer voor hout. Met dit product voorkom je zwellen en delamineren.

Heb je nog vragen?

 

 

 

 

 

 

 

Vraag het Piet!

 

Schutting schilderen geeft een frisse look.
Winter en toch nog doorwerken.