Blanke lak voor bescherming uv

door Piet de Vries | Geupdate op:  21 februari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Blanke lak voor bescherming uv.

Blanke lak is een lak die geen kleur heeft en blanke lak wordt gebruikt om je houtwerk te beschermen.

Blanke lak

Ik denk dat iedereen wel weet wat blanke lak. Het woord blank zegt het immers al. Blank is kleurloos. Blanke lak heeft geen kleur. Ik kan me voorstellen dat je speciaal hout hebt en dat je daarvan de structuur wilt blijven zien. Er zijn houtsoorten waar je ook noesten in ziet. Als je dan met een blanke lak gaat schilderen dan zie je deze terug. Het geeft als het ware een natuurlijke uitstraling. Daarnaast heeft blanke lak ook een beschermfunctie. Ten eerste beschermt het tegen vlekken. Het oppervlak wordt glad en hierdoor hecht het vuil of vlekken bijna niet. Ten tweede beschermt het lak tegen krassen en slijtage. De lak wordt hard en kan daarna tegen een stootje zodat hier geen krassen op kunnen komen. Ook heeft de lak als functie om vocht tegen te houden. Wanneer het regent blijft je hout hierdoor beschermt. Ook beschermt blanke lak tegen UV straling. Wanneer de zon schijnt blijft het hout in goede conditie en wordt hierdoor beschermd. Wanneer je het onbehandelde hout gaat schilderen moet je eerst wel goed gaan ontvetten en schuren. Schuur dan met een scotch brite. Dit is een soort spons waarbij je geen krassen krijgt op je oppervlak en je kunt met deze scotch brite in alle kleine hoekjes komen.

Blanke lak is dat hetzelfde als beits?

Avis Polyurethane Zijdeglans Blanke Lak - 500 ml

Blanke lak

Je kunt blanke lak wel iets vergelijken met een beits. Alleen zijn er wel verschillen. Blanke lakken zijn afsluitend. Dat wil zeggen dat er geen vocht meer door kan wanneer het is uitgehard. Beits daarentegen dringt dieper in het hout zodat het vocht wat in het hout zit naar buiten kan. Dit wordt ook wel vochtregulerend genoemd. Een tweede verschil is dat je bij beits geen grondverf nodig hebt en meestal bij een lak wel. Tenzij je goed gaat schuren. Je kunt dan het beste gaan nat schuren. Je kunt een blanke lak ook over een gekleurde lak doen. Bij een tafel verven past men dit wel eens toe. Er wordt daar elke dag op geleefd en dan biedt de lak een extra bescherming. Beits heeft niet alleen transparante lakken maar ook kleur beitsen. Ook deze zijn vochtregulerend. Een lak niet. Verder is er een onderscheidt tussen binnen en buiten lakken. De buiten lakken zijn op terpentine basis en zijn vaak glanzend en duurzaam. De lakken binnen zij op watergedragen basis. Het voordeel hiervan is wel dat ze snel droog zijn en bijna niet ruiken. Dus je moet vooraf nadenken wat je op je hout wilt hebben. Daar bedoel ik mee welke verfsoorten je wilt gebruiken. Ik weet dat dat altijd moeilijk is. Laat je dan ook voorlichten door een vakman of iemand van een verfwinkel. Uiteraard mag je mij ook vragen. Ik hoop dat ik zo voldoende informatie heb gegeven over dit onderwerp. Mocht je vragen hebben laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de vries

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.