Bloembakken schilderen

door Piet de Vries | Geupdate op:  28 juni 2018

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Bloembakken buiten schilderen kan dit?

Bloembakken kun je een andere look geven en bloembakken schilderen hoe doe je dat. In principe kun alles schilderen wat je maar wilt. Je moet natuurlijk wel weten wat je gaat doen. Alles is immers afhankelijk van de ondergrond. Tegenwoordig kun je mooie kant en klare bloembakken kopen bij vele tuincentra. Van hout tot kunststof. Met fraaie werkjes eraan. En ook nog in verschillende designs. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe een balkon versierd is met mooie bloembakken en fleurige bloemen daarin. Maar goed als je al een reeds bestaande bloembak hebt en die is wat verouderd kun je die een facelift geven.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?
Bloembakken buiten van verschillende materialen

Bloembakken kunnen uiteraard uit meerdere materialen bestaan. Dus als je een bloembak gaat schilderen moet je wel weten welke primer je moet gebruiken. Of welk verfsysteem je moet hanteren. Ik zal dat per materiaal soort in dit blog bespreken. De meest voorkomende materialen waar bloembakken uit bestaan is hardhout, tuinhout, kunststof en metaal.

Bloembakken vergen ook voorwerk

Wat het materiaal ook is je moet altijd voorwerk doen. En dat begint met schoonmaken. In het schilders jargon heet dat onvetten. Je kunt met verschillende reinigers ontvetten. Als je meer hierover wilt weten lees dan hier het artikel over ontvetten. Nadat je hiermee klaar bent is het hoofdzaak dat je het voorwerp gaat schuren. We gaan hier uit van kaal hout, metaal en kunstof. Dit moet je eerst opruwen om een goede hechting te krijgen. Wil je de structuur van de bloembakken naderhand zien dan moet je een niet te groffe schuurpapier gebruiken. Gebruik dan een scotchbrite om krassen te voorkomen.

Hardhout zoals meranti of merbau

Zijn je bloembakken van hardhout gemaakt ga dan na het schuren en goed vullende grondverf opbrengen. Laat deze uitharden en daarna licht opschuren en stofvrij maken. Nu breng je de eerste laklaag aan in hoogglans of zijdeglans. Laat deze minimaal 24 uur uitharden. Hierna licht schuren met schuurpapier van korrel 180 of hoger. Ook weer stofvrij maken en een laatste laklaag aanbrengen. Zorg er goed voor dat je ook de bodem goed mee verft. Immers daar komt de grond van de plant en veel water. Misschien verstandig om er een plastic voorwerp ter grootte van de bloembak in te doen.

Kunststof of metaal

Zijn je bloembakken van kunststof of metaal dan moet je na het schuren een multi-primer aanbrengen. Informeer wel bij de winkel of deze geschikt is voor kunststof en/of metaal. In veel gevallen is dit ook zo. Het is dan ook niet voor niks dat het een multiprimer heet. Wanneer de primer is uitgehard volg je dezelfde procedure als hiervoor is beschreven: schuren-stofvrij maken-lakken-schuren-stofvrij maken-lakken.

Tuinhout of geïmpregneerd hout

Met tuinhout moet je een ander verfsysteem nemen. Namelijk beits of een EPS systeem. Deze verfsystemen hebben een vocht regulerend systeem waarbij er wel vocht uit het hout kan maar niet naar binnen dringt. Je kun t dit gelijk als grondlaag opbrengen. Hierna nog minimaal 2 lagen aanbrengen zodat het goed is verzadigd. Bij geïmpregneerd hout moet je alleen opletten dat het minimaal 1 jaar oud is. Er zitten namelijk nog werkzame stoffen in. De beits kun je dan met een transparante kleur doen zodat je de structuur blijft zien. Of wat ook een leuk idee is dat je de bloembak met een White wash of een greywash behandeld. Je krijgt dan als het ware een bleekeffect van de bloembak. Die kun je dan in meerdere lagen aanbrengen. Hoe meer lagen je aanbrengt hoe minder je de structuur ziet. Wat je daarna dan wel moet doen is dat je er 2 transparante laklagen overheen schildert. Anders zijn je bloembakken zo verrot. Ben nieuwsgierig of jullie nog andere ideeën hebben om bloembakken te schilderen? Heb je zo’n leuk idee? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de Vries.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.