Buiten schilderwerk vergt controles.

door Piet de Vries | Geupdate op:  21 februari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Buiten schilderwerk

Buiten schilderwerk is regelmatig onderhouden en buiten schilderwerk is een kwestie van in de gaten houden.

Buiten-schilderwerkIedereen weet dat je buiten schilderwerk regelmatig moet nalopen op gebreken. Immers je verflaag staat constant onder in vloed van weersomstandigheden.

Ten eerste heb je met uv zonlicht te maken. Je hebt dan een verf nodig die de eigenschappen heeft die dat object of houtsoort beschermt. Net zo als met neerslag.

We leven in Nederland in een vier seizoenen klimaat. Dit betekent dat we te maken hebben met regen en sneeuw. Hiervoor moet je buiten schilderwerk immers ook voor beschermt worden.

Daarnaast hebben we nog te maken met wind. Deze wind kan zorgen voor veel vuil-hechting op je oppervlak.

Buiten schilderwerk en schoonmaken.

Verf voor buiten” title=”Verf voor buiten” src=”http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/regular/FC/1/5/4/5/9200000010515451.jpg” alt=”Verf voor buiten” width=”120″ height=”101″/> Verf voor buiten

Buiten schilderwerk moet je regelmatig schoonmaken. Hier bedoel ik mee al je houtwerk wat aan je woning zit. Dus van boven naar beneden: windveren, dakgoten, boeidelen, kozijnen en deuren. Als je dit twee keer per jaar doet heb je minder onderhoud nodig voor je houtdelen.

Het is immers een hechting van vuil op je verflaag. Je kunt het beste in het voorjaar en najaar je gehele huis schoonmaken met een alles reiniger. Wanneer je bang bent voor hoogtes kun je dit eventueel laten uitvoeren. Het middel wat ik zelf gebruik is B-clean. Dit is omdat het biologisch afbreekbaar is en je hoeft niet na te spoelen. Lees hier meer info over B-clean.

Buiten schilderwerk en controles

Ga minimaal 1 keer per jaar je buiten schilderwerk controleren. Controleer dan stapsgewijs op gebreken. Pak vooraf pen en papier en schrijf deze gebreken op per kozijn,deur of een ander houtdeel. Controleer op afbladderen en noteer dit. Bij afbladderen moet je verder kijken. Druk met je wijsvinger op de plaats van afbladderen en onderzoek of er geen houtrot aanwezig is.

Is dit wel aanwezig noteer dit ook. Verder moet je hoeken van de kozijnen controleren op barstjes of scheuren. Wanneer je wilt weten of je verflaag nog in tact is doe je een hechtproef. Neem hiervoor een stukje schilderstape en plak het op het oppervlak van bijvoorbeeld een liggende deel van een kozijn. Haal het met een ruk eraf. Constateer je dat er verf op de schilderstape zit dan heeft die plek onderhoud nodig. Noteer alle punten op papier en denk dan na wat jezelf kunt uitvoeren of de vakman.

Buiten schilderwerk en barsten en scheuren

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Je moet je nu afvragen wat jezelf kunt doen om het buiten schilderwerk te herstellen. Wat jezelf wel kunt doen is het volgende: barstjes en scheurtjes in hoeken. Maak die hoeken eerst schoon met een allesreiniger. Wanneer het droog is neem je een kitpistool met acrylaatkit en spuit de kit in het scheurtje of barst. Schraap het overtollige kit weg met een plamuur mes.

Daarna neem je een sopje met afwasmiddel en doop je vinger in dat mengsel. Ga nu met je vinger om het kit glad te strijken. Wacht nu 24 uur en ga vervolgens dit kit een grondverf geven. Wacht weer 24 uur en lak dan die hoek af met een alkyd verf. Gebruik hierbij een klein kwastje of penseel. Daarna een twee laag aanbrengen en je barsten en scheuren in de hoeken zijn weer hersteld. Hiermee heb je de eerste besparing binnen.

Buiten schilderwerk en afbladderen.

Buiten schilderwerk en afbladderen kun je in principe ook zelf uitvoeren. Ga eerst met een verfkrabber het afgebladderde verf er af schrapen. Dan ga je ontvetten. Neem vervolgens schuurpapier met een korrel 120.Ga eerst de fine loszittende verfdeeltjes er af schuren. Daarna neem je schuurpapier van korrel 180 en ga het fijn schuren.

Ga net zolang schuren totdat je geen overgang meer voelt van het geschilderde vlak en het kale vlak. Wanneer alles stofvrij is gemaakt kun je de een grondlaag aanbrengen. Wacht totdat deze is uitgehard en even licht opschuren, stofvrij maken en de eerste laklaag aanbrengen. Kijk goed op de verfblik wanneer je een tweede laag kunt aanbrengen. Vergeet niet tussendoor te schuren. Hiermee heb je zelf de reparatie uitgevoerd.

Buiten schilderwerk en uitbesteden.

Buiten schilderwerk moet je soms uitbesteden. En dan met name houtrotreparaties. Tenzij je het zelf aandurft. Wanneer je het laat uitbesteden laat dan een offerte schilderwerk maken. Zo weet je waar je aan toe bent. Wil je toch zelf het werk uitvoeren dan zijn er genoeg producten op de markt waarbij je dit zelf ook kunt doen. Als je maar weet welk product je moet gebruiken.

Ik verkoop zelf deze producten, zoals het Koopmans aanbod,  in mijn verfshop. Lees hier verdere informatie hierover. Dus bij buiten schilderwerk is het belangrijk dat je twee keer per jaar alles schoon maakt en dat je 1 keer per controles uitvoert en deze dadelijk hersteld. Zo voorkom je hoge kosten in je onderhoud.

Heb je nog vragen hierover? Of heb jezelf goede ervaringen met buiten schilderwerk? Laat het me weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de vries

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.