Buitenkozijnen schilderen vergt discipline.

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

White wash verf, een totale verandering.
Tafel verven met meerdere mogelijkheden+video.

Buiten kozijnen verven

Buitenkozijnen schilderen volgens een procedure en buitenkozijnen schilderen kun jezelf ook uitvoeren

Buitenkozijnen schilderen mag ik als schilder graag doen. Als je buiten aan het werk bent is alles toch fleuriger. Iedereen is dan blij wanneer het zonnetje straalt. Buitenkozijnen schilderen vergt wel enigszins geduld. Daar bedoel ik mee dat je en een goed voorbereiding moet treffen en dat het aflakken wel goed gebeurt. Maar als je volgens procedures werkt moet dat allemaal goed komen. Er zijn tegenwoordig genoeg hulpmiddelen die je het werk gemakkelijk maken om het zelf uit te voeren.

Buitenkozijnen schilderen afhankelijk van het weer

buitenkozijnen schilderen

buitenkozijnen schilderen

Buitenkozijnen schilderen moet je wel mooi weer bij hebben. Je moet een ideale temperatuur hebben en een goed relatieve vochtigheid. De ideale omstandigheden zijn dan ook een temperatuur van 21 graden Celsius en een relatieve vochtigheid van circa 65 procent. De mooiste maanden om te schilderen zijn vanaf mei tot augustus.  Als je dit zo leest dan heb  je eigenlijk maar vier maanden met ideale omstandigheden. Natuurlijk kun je soms ook al in maart beginnen. Dit is afhankelijk van het weer. Ook in september en oktober kun je nog wel schilderen bij mooi weer. Dat wil zeggen temperaturen van boven de 15 graden. Het nadeel is vaak dat je in die maanden vaak mist hebt en dat je dan niet vroeg kunt beginnen. Dit geldt ook voor het stoppen met schilderen op die dag. Je kunt ook niet te lang doorzetten anders slaat het vocht op je schilderwerk. En het droogproces duurt dan langer.

 

Buitenkozijnen schilderen en de voorbereiding

Buitenkozijnen schilderen vergt een voorbereiding. Als het nu nieuwe kozijnen zijn of reeds geschilderd. In beide gevallen moet je goed voorwerk afleveren. We gaan in dit voorbeeld ervan uit dat de kozijnen al eens geschilderd zijn en weer toe zijn aan een volgende schilderbeurt. Tevens ga ik ervan uit dat jezelf de klus gaat uitvoeren. Daar is Schilderpret ook op gericht dat je het op den duur zelf kunt.

 

Buitenkozijnen schilderen begint met ontvetten en schuren

Buitenkozijnen schilderen begint eerst met het oppervlak goed schoon te maken. We noemen dit ook wel ontvetten. (We gaan uit van een kozijn die nog goed in tact is en geen loszittend verf op zit.) Neem hiervoor een allesreiniger, een emmer en een doek. Voeg wat allesreinger toe aan het water en begin met ontvetten.

Ik gebruik zelf B-clean en heb hier een goed ervaring mee. Wil je hier meer informatie over klik dan hier. Wanneer je klaar bent met ontvetten en het oppervlak is droog dan begin je met het schuren. Neem hiervoor schuurpapier korrel 180.

Schuur ook goed in de hoeken en denkt erom bij het schuren dat je niet het glas raakt. Dit kun je voorkomen door met je hand te laten steunen op het glas tijdens het schuren.

Daarna maak alles stofvrij en neem alles daarna met een kleefdoekje af. Wacht vervolgens af dat het kozijn echt droog is en begin dan met de volgende stap.

 

Buitenkozijnen schilderen met hulpmiddelen

Bij buitenkozijnen schilderen mag je best hulpmiddelen gebruiken hoor. Daar bedoel ik mee dat een tape om het glas bij de glaslatten af te plakken. Gebruik hiervoor een schilderstape. Het voordeel van een schilderstape is dat deze kleuren heeft die voor een bepaald doel geschikt zijn. Lees hier meer over schilderstape. Begin boven aan een kozijn af te plakken. Blijf een millimeter vanaf de kit.

Zorg ervoor dat je de kit goed aandrukt. Neem hiervoor een doekje en een plamuurmes en ga over de hele tape. Daarna plak je links en rechts bij de glaslatten af en het laatste de onderste. Nu neem je eerst een snelgrond en ga alleen schilderen tussen de tape en de glaslatten. Klik hier voor welke snelgrond je moet nemen. Haal na plusminus tien minuten het tape eraf.

Buitenkozijnen schilderen en aflakken

Wanneer de snelgrond is uitgehard ga je deze licht schuren en stofvrij maken. Daarna begin je met het aflakken. Je hebt nu een mooie strakke lijnen om daar langs te schilderen. Wanneer je van boven naar beneden gaat schilderen gebruik altijd je hand als steunpunt tegen het glas aan. Of je moet het zonder kunnen. Begin altijd eerst met de bovenste glaslat en werk daarna het gedeelte kozijn af wat daar aangrenzend. Daarna de linker en rechte zijde van het kozijn. Als laatste schilder je het onderste gedeelte van het kozijn. Ik wil je hierbij nog wat tips geven: Roer de verf eerst goed door. Zorg dat je kwast goed schoon is. Ga eerste met een schuurpapiertje over de kwast  om de losse haren kwijt te raken. Laat de kwast in een derde vollopen met verf. Strijk de verf goed uit. Leg iets op de vensterbank om eventuele spetters op te vangen. Wanneer het schilderwerk klaar is wacht minimaal 14 dagen voordat je de ramen gaat schoonmaken. Hierbij wil ik buitenkozijnen schilderen afsluiten.

Heb je nog een vraag hierover? Of heb je een suggestie? Laat het me weten door een reactie te schrijven  onder dit artikel. Mee doen op het forum is natuurlijk ook goed ;)

Alvast bedankt. Piet de Vries

 

White wash verf, een totale verandering.
Tafel verven met meerdere mogelijkheden+video.