Buitenschrijnwerk schilderen: raam- en deurkozijnen buiten

door Joost Nusselder | Bijgewerkt op:  13 June 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Ik wil meer informatie

Door het klimaat in Nederland is onze ruiten soms moet doorstaan. Een goede bescherming van het houtwerk is dan ook zeker niet onbelangrijk.

Een van die beveiligingen is het onderhoud van de buitenkozijnen. Door ervoor te zorgen dat het goede schilderen laag blijft er op zitten, de lijsten blijven in goede staat.

Hoe je de buitenramen het beste schildert lees je in dit artikel, samen met de benodigdheden die je hiervoor nodig hebt.

Ramen buiten schilderen

Het stappenplan

  • Wil je de kozijnen buiten schilderen, dan is een goede voorbereiding nodig. Begin daarom eerst met het ontvetten van het oppervlak door middel van een emmer warm water en een beetje ontvetter.
  • Dan zoek je de zwakke punten in de omlijsting. Dit doe je het beste door er stevig op te drukken met een schroevendraaier of met je duim.
  • Verwijder vervolgens al het vuil en losse verf met een kwast en een verfkrabber.
  • Zit er verf op je frame die nog redelijk goed vastzit, maar waar al kleine blaasjes te zien zijn? Dan moeten deze ook verwijderd worden. een snelle manier om dit te doen is met een verfdroger. Het is belangrijk om werkhandschoenen, een masker en een veiligheidsbril te dragen omdat er schadelijke dampen kunnen vrijkomen.
  • Schraap de verf eraf terwijl deze nog warm is. Werk het gehele oppervlak af tot het te behandelen gebied kaal is. Het is belangrijk dat u de schraper recht op het hout plaatst en niet te veel kracht uitoefent. Wanneer u het hout beschadigt, betekent dit ook extra werk om het hout weer te herstellen.
  • Als er rotte delen in het hout zitten, snij deze dan uit met een beitel. Veeg het losgemaakte hout weg met een zachte borstel. Vervolgens behandel je de uitstekende plek met houtrotstop.
  • Nadat dit zes uur is gedroogd, kunt u de frames repareren met houtrolplamuur. Dit doe je door de plamuur met een plamuurmes stevig in de openingen te duwen en zo glad mogelijk af te werken. Grote gaten kunnen in meerdere lagen worden opgevuld, maar dit moet laag voor laag gebeuren. na zes uur kan de plamuur worden geschuurd en overschilderd.
  • Nadat alles is uitgehard, schuurt u het hele frame. Borstel het frame vervolgens af met een zachte borstel en veeg het vervolgens af met een vochtige doek.
  • Plak vervolgens de ramen af ​​met plakband. Voor de hoeken kun je een plamuurmes gebruiken om de randen scherp af te scheuren.
  • Alle plekken waar je kaal hout ziet en waar je de onderdelen hebt gerepareerd, zijn nu geprimed. Doe dit met een ronde borstel en schilder langs de lengte van het frame.
  • Als je het frame hebt geprimed, kunnen er kleine onvolkomenheden zichtbaar worden. Deze kun je behandelen met plamuur, in laagjes van 1 millimeter. Zorg ervoor dat het niet dikker wordt, want dan zakt het vulmiddel uit. Breng de plamuur aan op een breed plamuurmes en gebruik vervolgens een smal plamuurmes voor het vullen. Je legt het mes recht op het oppervlak en trekt de plamuur in een vloeiende beweging over de plek. Laat het daarna goed uitharden.
  • Hierna schuur je het gehele frame glad, inclusief de gegronde delen.
  • Dicht vervolgens alle scheuren en naden af ​​met acrylaatkit. Dit doe je door de kitbuis tot aan de schroefdraad af te knippen, de spuitmond terug te draaien en diagonaal af te snijden. Dit doe je vervolgens in het kitpistool. Plaats de veldspuit schuin op het oppervlak zodat de spuitmond er recht op staat. Je spuit de kit gelijkmatig tussen de naden. Overtollige kit kan direct worden verwijderd met uw vinger of een vochtige doek.
  • Zodra de kit overschilderbaar is, een extra laag primer aanbrengen. Laat deze volledig uitslijten en schuur het gehele frame weer licht op. Stof kun je vervolgens met een borst en een vochtige doek verwijderen.
  • Nu kunt u beginnen met het schilderen van het frame. Zorg ervoor dat de borstel verzadigd is maar niet druipt en breng de eerste verflaag aan. Begin bij de hoeken en randen langs de ramen en schilder vervolgens de lange delen langs de lengte van het frame. Als je ook grote onderdelen hebt, zoals luiken, kun je deze schilderen met een kleine roller.
  • Ga er na het schilderen nog een keer over met een smalle roller voor een mooier en egaal resultaat. Voor een maximale dekking heb je minimaal twee lagen verf nodig. Laat de verf tussen de lagen goed drogen en schuur hem telkens met fijn schuurpapier.

Wat heb je nodig?

Als je de kozijnen buiten wilt schilderen, heb je aardig wat materiaal nodig. Gelukkig heb je al een groot deel in de schuur, en de rest kun je eenvoudig verkrijgen bij de bouwmarkt. Zorg dat je echt alles in huis hebt, zodat je niet ineens de deur uit hoeft om iets te kopen dat je vergeten bent.

  • verfkrabber
  • houtbeitel
  • Verfroller met verfbeugel
  • ronde kwast
  • plamuurmes
  • kitpistool
  • Schroevendraaier
  • Veiligheidsbril
  • werkhandschoenen
  • Zachte kwast
  • afbreekmes
  • grondverf
  • lak verf
  • schuurpapier
  • Houtrot plug
  • Houtrotvuller
  • snelle stopverf
  • acryl afdichtmiddel
  • afplakband
  • ontvetter

Extra schildertips

Schroef alle hang- en sluitwerk van het houtwerk los voordat je aan deze klus begint en zorg ervoor dat je verf, je acrylkit, je kwasten en je verfrollers geschikt zijn voor buitenwerk. Lever de verfresten in bij het afvalstation of leg ze in de chemokar. Gedroogde kwasten en rollers kunnen bij het restafval.

Buiten kozijnen schilderen

Buitenkozijnen schilderen volgens een procedure en buitenkozijnen schilderen kan ook zelf

Als schilder schilder ik graag buitenkozijnen. Als je buiten aan het werk bent, is alles kleurrijker. Iedereen is blij als de zon schijnt. Het schilderen van buitenkozijnen vereist wel wat geduld. Daarmee bedoel ik dat je een goede voorbereiding moet treffen en dat de topcoat goed wordt aangebracht. Maar als je volgens procedures werkt, moet het allemaal lukken. Er zijn tegenwoordig tal van hulpmiddelen die het u gemakkelijk maken om het zelf te doen.

Buitenkozijnen schilderen afhankelijk van het weer

Je moet goed weer hebben om buitenkozijnen te schilderen. Je moet een ideale temperatuur hebben en een goede relatieve luchtvochtigheid. De ideale omstandigheden zijn dan ook een temperatuur van 21 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van circa 65 procent. De beste maanden om te schilderen zijn van mei tot augustus. Als je dit zo leest, heb je eigenlijk maar vier maanden met ideale omstandigheden. Natuurlijk kun je soms al in maart beginnen. Dit is afhankelijk van het weer. In september en oktober kunt u bij mooi weer nog schilderen. Dat wil zeggen, temperaturen boven de 15 graden. Nadeel is vaak dat je in die maanden vaak mist hebt en dat je niet vroeg kunt beginnen. Dit geldt ook voor het stoppen met schilderen op die dag. Je kunt ook niet te lang volhouden, anders komt het vocht op je lak terecht. En het droogproces duurt langer.

Buitenkozijnen schilderen en de voorbereiding

Het schilderen van buitenkozijnen vereist voorbereiding. Als het nieuwe ramen zijn of al geschilderd zijn. In beide gevallen moet je goed voorwerk afleveren. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat de lijsten al geverfd zijn en klaar zijn voor het volgende schilderij. Ik ga er ook vanuit dat je het werk zelf gaat doen. Schilderpret is er ook op gericht dat je het op termijn zelf kunt doen.

Het schilderen van buitenkozijnen begint met ontvetten en schuren

How to strip wire fast
How to strip wire fast

Het schilderen van buitenkozijnen begint met een goede reiniging van het oppervlak. Dit noemen we ook wel ontvetten. (We gaan uit van een frame dat nog heel is en dat er geen losse verf op zit.) Neem een ​​allesreiniger, een emmer en een doek. Voeg wat allesreiniger toe aan het water en begin met ontvetten.

Ik gebruik zelf B-clean en heb er goede ervaring mee. Wil je hier meer informatie over, klik dan hier. Als je klaar bent met ontvetten en het oppervlak droog is, kun je beginnen met schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier korrel 180.

Schuur ook goed in de hoeken en pas op dat je bij het schuren niet tegen het glas stoot. U kunt dit voorkomen door tijdens het schuren uw hand op het glas te laten rusten.

Daarna alles stofvrij maken en daarna alles afnemen met een kleefdoek. Wacht vervolgens tot het frame echt droog is en begin dan met de volgende stap.

Buitenkozijnen schilderen met gereedschap

Het is het beste om gereedschap te gebruiken bij het schilderen van buitenkozijnen. Daarmee bedoel ik een tape om het glas op de glaslatten te plakken. Gebruik hiervoor schilderstape. Het voordeel van een schilderstape is dat deze kleuren heeft die geschikt zijn voor een bepaald doel. Lees hier meer over schilderstape. Begin met het afplakken van de bovenkant van een raamkozijn. Blijf een millimeter van de set.

Zorg ervoor dat u de kit goed aandrukt. Neem hiervoor een doek en een plamuurmes en ga over de hele tape. Vervolgens plak je links en rechts van de glaslatten en als laatste de onderste. Nu neem je eerst een snelle primer en schilder je alleen tussen de tape en de glaslatten. Klik hier voor welke fast track je moet nemen. Verwijder de tape na ongeveer tien minuten.

Buitenkozijnen schilderen en afwerken

Als de vaste grond is uitgehard, kunt u deze licht schuren en stofvrij maken. Dan begin je met schilderen. Je hebt nu mooie strakke lijnen om langs te schilderen. Gebruik bij het schilderen van boven naar beneden altijd je hand als steun tegen het glas. Of je kunt zonder. Begin altijd eerst met de bovenste glaslat en werk daarna het kozijngedeelte ernaast af. Dan de linker- en rechterkant van het frame. Verf tot slot het onderste deel van het frame. Graag geef ik je hier enkele tips: Roer de verf eerst goed door. Zorg ervoor dat je borstel schoon is. Ga eerst met schuurpapier over de borstel om de losse haren te verwijderen. Vul het penseel voor een derde met verf. Verdeel de verf goed. zet iets op de vensterbank om eventuele spatten op te vangen. Als het schilderwerk klaar is, wacht dan minimaal 14 dagen voordat u de ramen schoonmaakt. Ik wil het schilderen van buitenkozijnen afmaken.

Buitendeur schilderen

Buitendeurschildering moet worden onderhouden en buitendeurschildering gebruik altijd een hoogglanslak.

Een buitendeur schilderen kunt u zeker zelf doen.

Het hangt af van wat voor soort buitendeur u moet schilderen.

Is het een massieve deur of is het een glazen deur?

Vaak zijn deze deuren van glas.

Tegenwoordig zelfs met dubbel glas.

Het schilderen van een buitendeur vraagt ​​de nodige aandacht en moet regelmatig worden onderhouden.

Het hangt ook af van welke kant deze buitendeur is.

Zit hij aan de zonnige en regenachtige kant of is er bijna nooit zon.

Vaak zie je bij zo'n deur een overkapping.

Dan is het onderhoud een stuk minder.

Er komt immers geen regen of zon op de deur zelf.

Toch blijft het belangrijk dat je een buitendeur regelmatig onderhoudt.

Buitendeur schilderen met voorcontroles.

Het schilderen van een buitendeur vereist een plan van aanpak.

Hiermee bedoel ik dat je een bepaalde volgorde moet weten.

Controleer voordat u gaat schilderen of er beschadigingen zijn of dat de verf loslaat.

Het is ook belangrijk dat u het werk van de kit controleert.

Op basis hiervan weet u wat u moet kopen qua materialen en gereedschappen.

Bij het schilderen van een buitendeur kunt u ook vooraf een hechtingstest doen.

Neem een ​​stukje schilderstape en plak dit op de verflaag.

Verwijder vervolgens de tape na ongeveer 1 minuut met 1 ruk.

Als je ziet dat er verfresten op zitten, zul je die deur moeten schilderen.

Werk het dan niet bij, maar schilder het helemaal.

Met welke verf een huisingang schilderen.

Het schilderen van een huisingang moet met de juiste verf gebeuren.

Ik kies altijd voor een verf op terpentijnbasis.

Ik weet dat er ook verfmerken zijn waarmee je buiten kunt schilderen met verf op waterbasis.

Ik geef nog steeds de voorkeur aan een verf op terpentijnbasis.

Dit komt mede door mijn ervaringen hiermee.

Heb veel huizen moeten ombouwen van acrylverf naar alkydverf.

Je moet een buitendeur altijd schilderen met een hoogglans verf.

De deur staat constant onder weersinvloeden.

Deze hoogglans lak beschermt je daar beter tegen.

Het oppervlak is glad en de vuilaanhechting is veel minder.

Wil je weten welke verf je hiervoor gebruikt, klik dan hier: hoogglansverf.

Een entree schilderen hoe pak je dit aan.

Het schilderen van een entree dient te gebeuren volgens een procedure.

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat een deur al geschilderd is.

Het eerste wat u moet doen, is de losse verf eraf schrapen met een verfkrabber.

Eventueel kunt u dan de kit verwijderen.

Als u bruine vlekken op de kit ziet, kunt u deze beter verwijderen.

Lees hier het artikel over het verwijderen van kit.

Daarna ontvet je de deur met een allesreiniger.

Zelf gebruik ik hiervoor B-clean.

Ik gebruik dit omdat het biologisch afbreekbaar is en je niet hoeft uit te spoelen.

Wil je hier ook gebruik van maken, dan kun je deze hier bestellen.

Dan schuur je.

De gebieden die u met een verfkrabber heeft behandeld, moeten gelijkmatig worden geschuurd.

Hiermee bedoel ik dat je geen overgang moet voelen tussen de kale plek en het geverfde oppervlak.

Als je klaar bent met schuren, maak je alles goed schoon en stofvrij.

Daarna aard je de plekken.

Een toegangsschilderij in willekeurige volgorde.

Je moet een ingang in een bepaalde volgorde schilderen.

We gaan ervan uit dat we een deur gaan schilderen met glas erin.

Wil je dit zelf doen, gebruik dan gewoon de juiste schilderstape om op het glas te plakken.

Plak de tape strak tegen de kit.

Druk de tape goed aan zodat je een mooie strakke lijn krijgt.

Vervolgens ga je aan de bovenzijde van de glaslat schilderen.

Schilder dan meteen bovenstaande stijl.

Hiermee voorkom je de zogenaamde randen in je schilderij.

Verf vervolgens de linker glaslat met de bijbehorende stijl.

Schilder deze stijl helemaal naar beneden.

Vervolgens schilder je de juiste glaslat met de bijbehorende stijl.

En tot slot de onderste glaslat met daaronder het houtwerk.

Als je klaar bent met schilderen, controleer dan op verzakkingen en repareer deze.

Kom dan niet meer.

Laat de deur nu drogen.

Verf een deur en onderhoud hem dan.

Als deze buitendeur geschilderd is, is het belangrijkste dat je hem daarna twee keer goed schoonmaakt.

Dit zorgt voor een langere houdbaarheid.

buiten schilderen

Buitenschilderwerk wordt regelmatig onderhouden en buitenschilderwerk is een kwestie van goed in de gaten houden.

Iedereen weet dat je buiten lakwerk regelmatig moet controleren op gebreken. Uw verflaag staat immers constant onder invloed van weersomstandigheden.

Ten eerste heb je te maken met UV-zonlicht. Je hebt dan een verf nodig die de eigenschappen heeft die dat object of die houtsoort beschermen. Net als bij neerslag.

We leven in Nederland in een vierseizoenenklimaat. Dit betekent dat we te maken hebben met regen en sneeuw. Ook buiten het schilderen moet je hiervoor immers beschermd worden.

We hebben ook te maken met wind. Deze wind kan ervoor zorgen dat er veel vuil aan je ondergrond gaat hechten.

Buitenschilderwerk en schoonmaken.
Exterieurverf” title=”Exterieurverf” src=”http://ss-bol.com/imgbase0/imagebase3/regular/FC/1/5/4/5/92000000010515451.jpg” alt=”Buitenverf ” width= ”120″ hoogte=”101″/> Buitenverf

Buitenschilderwerk moet je regelmatig schoonmaken. Hiermee bedoel ik al uw houtwerk dat aan uw woning vast zit. Dus van boven naar beneden: windveren, dakgoten, boeiboorden, kozijnen en deuren. Als u dit twee keer per jaar doet, heeft u minder onderhoud aan uw houten onderdelen nodig.

Het is immers een aanhechting van vuil op je verflaag. In het voor- en najaar kunt u het beste uw hele huis schoonmaken met een allesreiniger. Indien u hoogtevrees heeft kunt u dit laten uitvoeren. Het product dat ik gebruik is B-clean. Dit komt omdat het biologisch afbreekbaar is en er niet uitgespoeld hoeft te worden. Lees hier meer informatie over B-clean.

Buiten schilderen en controles

Controleer uw buitenlak minimaal één keer per jaar. Controleer vervolgens stap voor stap op gebreken. Neem vooraf pen en papier en noteer deze gebreken per kozijn, deur of ander houten onderdeel. Controleer op peeling en noteer dit. Bij het pellen moet je verder kijken. Druk met uw wijsvinger op de plaats van de schil en controleer of er geen houtrot aanwezig is.

Als deze aanwezig is, noteer dit dan ook. Controleer ook de hoeken van de kozijnen op barsten of scheuren. Wil je weten of je verflaag nog heel is, doe dan een hechtingstest. Neem hiervoor een stukje schilderstape en plak dit op het oppervlak van bijvoorbeeld een horizontaal deel van een raamkozijn. Haal het er in een mum van tijd af. Als je merkt dat er verf op het schilderstape zit, heeft die plek onderhoud nodig. Schrijf alle punten op papier en bedenk dan wat je zelf of de professional kunt doen.

Buiten schilderen en scheuren en tranen

U vraagt ​​zich nu vast af wat u zelf kunt doen om het buitenschilderwerk te herstellen. Wat u zelf kunt doen is het volgende: barsten en scheuren in hoeken. Reinig die hoeken eerst met een allesreiniger. Als het droog is, neem je een kitpistool met acrylkit en spuit je de kit in de scheur of scheur. Schraap de overtollige kit weg met een plamuurmes.

Neem dan wat zeepsop met afwasmiddel en dompel je vinger in dat mengsel. Ga nu met uw vinger om de kit glad te strijken. Nu 24 uur wachten en deze kit dan een primer geven. Wacht nog 24 uur en schilder dan die hoek met een alkydverf. Gebruik hiervoor een kleine borstel of borstel. Breng vervolgens een tweede laag aan en uw kieren en scheuren in de hoeken zijn hersteld. Dit levert u de eerste besparing op.

Buitenschilderwerk en peeling.

Buiten het verven en afpellen kun je het in principe ook zelf doen. Schraap eerst de afbladderende verf eraf met een verfkrabber. Dan ontvet je. Neem dan schuurpapier met een korrel van 120. Schuur eerst de fijne losse verfdeeltjes weg. Neem vervolgens schuurpapier korrel 180 en schuur het fijn.

Ga door met schuren totdat u geen overgang meer voelt tussen het geverfde oppervlak en het kale oppervlak. Als alles stofvrij is gemaakt, kun je een primer aanbrengen. Wacht tot het uitgehard is en schuur lichtjes, verwijder stof en breng de eerste verflaag aan. Kijk goed naar het verfblik wanneer je een tweede laag kunt aanbrengen. Vergeet niet tussendoor te schuren. Je hebt de reparatie zelf gedaan.

Buiten schilderen en uitbesteden.

Buiten het schilderen moet je soms wat uitbesteden. Vooral houtrotreparaties. Tenzij je het zelf aandurft. als jij laat het uitbesteden, laat een schilderij offerte maken. Zo weet je waar je aan toe bent. Mocht je het werk toch zelf willen doen, dan zijn er genoeg producten op de markt waar je dit zelf kunt doen. Zolang je maar weet welk product je moet gebruiken.

Zelf verkoop ik deze producten, zoals het Koopmans assortiment, in mijn spuiterij. Lees hier meer informatie hierover. Bij het buiten schilderen is het dus belangrijk dat je twee keer per jaar alles schoonmaakt en dat je één keer per jaar controles uitvoert en direct repareert. Zo vermijd je hoge onderhoudskosten.

Heeft u hier vragen over? Of heb je goede ervaringen met buitenschilderwerk? Laat het me weten

Ik ben Joost Nusselder, de oprichter van Tools Doctor, contentmarketeer en papa. Ik ben dol op het uitproberen van nieuwe apparatuur en samen met mijn team maak ik sinds 2016 diepgaande blogartikelen om trouwe lezers te helpen met tools en knutseltips.