Dakgoot om water op te vangen schilderen

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Dakkapel schilderen is alert blijven.
Buiten schilderwerk vergt controles.

Dakgoot schilderen


Ga naar Schilderpret op YouTube


Dakgoot schilderen vergt veel aan dacht en een dakgoot kan uit verschillende materialen bestaan.

Dakgoot schilderen? Trap & steiger

trap dakgoot

trap dakgoot

Een dakgoot schilderen is vaak een klus die niet iedereen leuk vind. En dat is omdat een dakgoot meestal hoog is. Je hebt geluk wanneer een huis bij de benedenverdieping met het dak begint. Dan kun je dit met een keukentrapje wel gaan schilderen. Wanneer je een dakgoot hebt die pas bij een 1ste of tweede verdieping begint dan kun je dit hoog noemen. Ik zou dan als eerste aanraden een rolsteiger te gebruiken. Ten eerste is dit veel veiliger en ten tweede je kun beter je werk aandachtig uitvoeren. Is het slecht weer en wil je toch de dakgoot schilderen? Dan heb je daar RainRoof afdekplaten voor.

Een dakgoot heeft vooraf inspectie nodig.

Wanneer je een dakgoot wilt schilderen zal je eerst moeten opletten of er geen lekkages zijn. Zijn die er wel dan dit eerst oplossen. Dit kan je misschien zelf doen of door een vakman laten uitvoeren. Hierna zal je naar de bovenkant moeten kijken waar het zink halverwege over de dakgoot licht. Controleer daar op scheurtjes in het hout of kraallijst. Constateer je daar barsten dan moet je deze eerst opvullen met een 2 componenten plamuur. Zie je dat de verf afbladdert dan dit eerst weg schrapen met een verfkrabber. Kijk ook goed dat er geen houtrot aanwezig is. Indien dit wel het geval is dan moet je eerst een houtrot reparatie uitvoeren. Wanneer je bovengenoemde punten hebt uitgevoerd kun je beginnen met het schilderen. Uiteraard van te voren het hout gaan ontvetten en schuren. Wanneer je de kale delen in de grondverf hebt geschilderd kun je beginnen m et het aflakken. Zorg er voor dat je een vocht regulerende verf gebruikt. Een dakgoot is immers vaak vochtig en het vocht moet er wel uit kunnen. Wat je ook kunt gebruiken is een een pot systeem. Deze verf kun je zowel als grondverf en als laklaag gebruiken. Ook deze verf is vocht-regulerend. Dit systeem wordt ook wel EPS genoemd. Wat ik je nog als laatste tip wil mee geven is dat je de naden tussen de goten en de muur nooit moet gaan kitten. Het water kan uit de steen niet weg en zoekt zich een weg naar het hout. Hiermee krijg je afbladderen van de verflaag. Dus nooit doen!
Een dakgoot is vaak s’morgens vochtig. Wacht eerst totdat hij helemaal droog is en begin dan pas met het voorbereiden. Ik hoop dat ik zo voldoende informatie heb gegeven. Als er nog vragen zijn over dit onderwerp laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de vries

Dakkapel schilderen is alert blijven.
Buiten schilderwerk vergt controles.