Dakkapel schilderen is alert blijven.

door Piet de Vries | Geupdate op:  11 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Dakkapel schilderenEen dakkapel schilderen is oppassen geblazen en bij een dakkapel schilderen moet je een juiste volgorde hanteren.

Dakkapel schilderen

Een dakkapel schilderen is niet de mooiste klus die je kan voorstellen. Toch ontkom je er niet aan om dit regelmatig te doen. Immers een dakkapel vangt veel wind, zon en regen op en staat dus constant onder deze weersinvloeden. Dit betekent dat je om de drie of vier jaar onderhoud moet plegen of zelfs de hele dakkapel schilderen. Het hangt natuurlijk ook af van diegene bijvoorbeeld een schilder hoe die dit heeft uitgevoerd.

Bij een dakkapel schilderen is schoonmaken een must.

Om het onderhoud bij een dakkapel schilderen te beperken zal je minimaal twee keer je dakkapel moeten schoonmaken. Doe dit met een allesreiniger of een goed ontvetter. Lees hier het artikel over allesreiniger. Je zult dan alle delen moeten schoonmaken. De delen die je moet ontvetten zijn de boeidelen, zijkanten, raamkozijnen en eventueel rest houtdelen. Als je hoogte vrees hebt dan begrijp ik dan je dit moet laten doen. Dit hoeft echt niet zo veel te kosten. Je bespaard dan in je schilderskosten. Die zijn immers veel hoger dan schoonmaak kosten

Een dakkapel schilderen vergt vooraf controle.

Wat ook belangrijk is bij een dakkapel schilderen is de regelmatige controles die je moet uitvoeren. Je kunt dit simpel vanuit binnen wel doen. Je kunt het raam desnoods openen en gelijk zien wat er aan de hand is. Let op blaasjes op het schilderwerk. Waar je ook op moet letten is de barsten die vaak ontstaan in de hoeken van de raamkozijnen. Als laatste kun je een stukje schilderstape op de verflaag aanbrengen. Hierna haal je het er in een ruk eraf. Zit er verf op de tape dan betekent dit dat je moet schilderen. De boeidelen en de zijkanten kun je vanaf de buitenkant controleren. Ga op een keukentrapje staan zo dat je dit goed in beeld kunt brengen. Ik zelf neem altijd een verrekijker en zie meteen de gebreken.

Dakkapel schilderen hoeft niet duur te zijn.

Je kan natuurlijk eerst zelf proberen om een dakkapel te schilderen. Ik begrijp het heel goed dat je dat niet durft. Dan zal je het moeten laten uitbesteden aan een schilder. Laat dan een offerte schilderwerk opstellen. Doe dit minimaal met drie schilders. Kies uit een schildersbedrijf wat bij jou past. Kijk niet alleen nar de prijs maar ook of er een klik is met dat bedrijf. Afhankelijk van de breedte van het dakkapel en de staat van onderhoud zijn de kosten gemiddeld tussen de € 500 en € 1000. Dus een dakkapel schilderen hoeft niet duur te zijn.

Een dakkapel schilderen kun je beter combineren.

Een dakkapel schilderen alleen aan een woonhuis is niet rendabel. Een schilder moet immers met een steiger werken en op hoogte. Deze factoren neemt hij mee in zijn prijs. Je kunt beter een offerte laten maken van het hele huis inclusief dakkapel schilderen. Vaker ben je dan goedkoper uit. Voor de andere werkzaamheden heeft hij immers ook een steiger en ladder nodig waardoor de prijs van het dakkapel naar beneden kan. Wat je ook kunt doen is jaarlijks afspreken na je eigen controle dat een schilder het voor een vaste prijs voor je doet. Dit verneem je niet zo in je portemonnee en je houd je dakkapel up to date.

Een dakkapel schilderen volgen een procedure.

Wil je zelf een dakkapel schilderen moet je ervoor zorgen dat je helemaal eromheen kunt. Dus ook bij de zijwanden. Je kunt dit laten verzorgen door een steigerbouw bedrijf. Of je bent zelf zo handig. Voor de zijkant kun je desnoods nog wat dakpannen omhoog schuiven zodat je op de daklatten kunt staan. Dit is echter niet aan te raden. Ten eerste is kans op vallen groot en ten tweede voer je het werk niet goed uit. Wanneer je er een stelling omheen gemaakt hebt ga je vervolgens alles ontvetten, schuren en stofvrij maken. Uiteraard begin je bij de boeidelen. Daarna eventueel naden kitten en plamuren en kale plekken twee gronden. Wanneer alles weer is geschuurd dan pas aflakken. Doe dit aflakken met een hoogglans verf. Deze verf heeft een lange duurzaamheid en het vuil echt minder snel op de verflaag.

Hoe kunt u veilig een dakkapel schilderen?

Is uw dakkapel nodig toe aan een schilderbeurt? De veiligste manier om uw dakkapel te schilderen is door het schilderwerk uit te laten voeren door een ervaren specialist. Een dakkapel schilderen lijkt in de eerste instantie eenvoudig, maar dat gaat tegen vallen.Veilig uw dakkapel laten schilderen staat voorop.  Bent u niet gewend om op hoogte te schilderen? Dan is het aan te raden om dit schilderwerk over te laten aan een professional die veilig en goed te werk kan gaan.

Tijd voor een nieuwe verflaag

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Is uw dakkapel toe aan een nieuwe verflaag? Dan kunt u ervoor kiezen om uw dakkapel mooi te laten schilderen. Een dakkapel wordt niet alleen geschilderd vanwege de look. Dakkapellen zijn meestal erg kwetsbaar omdat ze te maken hebben met allerlei weersomstandigheden. Als u uw dakkapel laat schilderen door een professional, dan is dat zeker een goede investering. Als alles eenmaal is geschilderd, zal de verf uw dakkapel weer voor circa 5 tot 6 jaar goed beschermen.

Voorkom vervolgschade

Kiest u ervoor om toch zelf aan de slag te gaan? Dan kan dit vervolgschade met zich meebrengen. Als verf eraf gaat bladderen zal uw dakkapel op een gegeven moment bloot komen te liggen. Hierdoor zal uw dakkapel erg kwetsbaar worden voor schade. De kans dat er al snel houtrot gaat ontstaan is erg groot. Als u dit niet op tijd constateert zal de schade nog groter worden. Houtrot zal op een gegeven moment namelijk lekkage gaan veroorzaken. De kosten die u vervolgens kwijt zult zijn aan herstelwerkzaamheden zullen vele malen hoger liggen dan het professioneel laten schilderen van uw dakkapel. Voorkom dit en laat het schilderwerk over aan een specialist die dagelijks bezig is met het schilderen van woningen. Zij weten als geen ander hoe zij het beste buitenschilderwerk kunnen uitvoeren om vervelende schade te voorkomen.

Vragen of tips delen

Advies nodig bij het verven van je dakkapel?

Je kunt me altijd een vraag stellen of een reactie achter laten.

Gr Piet

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.