badkamer

De badkamer schilderen

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 2 Comments

Sanitair tegels schilderen
Houtrot in het buitenkozijn repareren

De badkamer is natuurlijk de meest vochtige plek in je woning. Daarom is het ook ontzettend belangrijk dat de muren en het plafond voldoende bestand zijn tegen waterbelasting. Dit kan door middel van de juiste badkamerverf. Hoe je dit precies doet en wat je er allemaal voor nodig hebt lees je in dit artikel.

Koop een multimeter, een praktische én veilige aankoop:

 1. Wat heb je nodig?

  Veel heb je voor deze klus niet nodig. Wel is het belangrijk dat alles schoon en onbeschadigd is, en dat je de juiste verf gebruikt. Dit wil zeggen, verf die geschikt is voor vochtige ruimtes. Onderstaand lees je wat je allemaal nodig hebt:

  • Soda-oplossing (soda en een emmer warm water)
  • Muurvuller
  • Grof schuurpapier korrel 80
  • Sneldrogende voorstrijk
  • Schilderstape
  • Muurverf voor vochtige ruimtes
  • Spanningzoeker
  • Stugge borstel
  • Breed plamuurmes
  • Smal plamuurmes
  • Zachte handborstel
  • Verfemmer
  • Verfrooster
  • Muurverfroller
  • Rond acrylkwast
  • Eventueel spackreparatie

Het stappenplan

   1. Voordat je begint met het verven van de badkamer dien je eerst de stroom uit te schakelen. Daarna controleer je met een spanningzoeker of de stroom er ook echt vanaf is. vervolgens kun je de afdekplaten van de stopcontacten verwijderen.
   2. Hebben je badkamermuren een oude verflaag en is daar schimmel op te zien? Verwijder dit dan eerst met een sterke oplossing van soda en warm water. Gebruik hierbij een stugge borstel en boen het geheel goed schoon. Is niet alle schimmel weg? Schuur dit dan weg met grof schuurpapier korrel 80.
   3. Hierna is het tijd om te kijken naar eventuele beschadigingen aan de muur. Zijn die er, dan kun je deze bijwerken met een geschikte vuller. De vuller kun je aanbrengen met een smal plamuurmes. Door deze in een vloeiende beweging over of in de beschadiging te vegen.
   4. Nadat je dit voldoende hebt laten drogen kun je het schuren met een grof schuurpapier met korrel 80. Hierna maak je de muren en het plafond stofvrij met een zachte borstel.
   5. Plak vervolgens alle vloer- en muurtegels, leidingen en de badkamertegels af met schilderstape. Ook andere delen die niet geschilderd moeten worden moet je afplakken.
   6. Nu gaan we eerst de voorstrijk aanbrengen maar dit is alleen nodig wanneer je de badkamer nog niet eerder geschilderd hebt. Je kunt hiervoor het beste een sneldrogende voorstrijk gebruiken, deze droogt binnen een halfuur en is na drie uur overschilderbaar.
   7. Nadat de voorstrijk goed is opgedroogd kunnen we gaan beginnen met schilderen. Begin met de randen van de muur en alle moeilijk bereikbare plekken. Dit kun je het beste doen met een ronde acrylkwast.
   8. Nadat je alle randen en moeilijke plekken hebt gedaan is het tijd voor de rest van het plafond en de muren. Voor de gladde oppervlakken kun je het beste een kortharige verfroller gebruiken. Heeft je badkamer een gestructureerde ondergrond? Gebruik dan een langharige verfroller voor het beste resultaat.
   9. Als je aan de slag gaat met het schilderen kun je het beste de muren en het plafond in denkbeeldige vierkanten verdelen van ongeveer een vierkante meter. Breng twee tot drie banen aan met de roller in verticale richting. Vervolgens verdeel je de laag ook horizontaal totdat je een egaal dekkend geheel hebt. Laat de denkbeeldige vierkanten overlappen en rol alle vierkanten nog eens na in verticale richting wanneer je alles gedaan hebt. Ga hierbij snel te werk en neem geen pauze tussendoor. Dit voorkomt een kleurverschil na het drogen.
   10. Laat de verf goed drogen en bekijk dan of je de laag dekkend genoeg vindt. Is dat niet het geval? Breng dan een tweede laag aan. Kijk goed op de verpakking van de verf na hoeveel uur deze overschilderbaar is.
   11. De schilderstape kun je het beste direct na het schilderen verwijderen. Op deze manier voorkom je dat je ongewild stukken verf meetrekt of dat er lelijke lijmresten achterblijven.

   Extra tips

   • Je doet er goed aan genoeg verf te kopen, liever te veel dan te weinig. Op de blikken verf kun je zien hoeveel vierkante meter je met één blik kunt schilderen. Heb je een ongebruikt blik over? Deze kun je dan binnen dertig dagen retourneren.
   • Heb je een spack- of spuitpleisterlaag en zijn daar beschadigingen in te zien? Dit kun je dan het beste repareren met een spackreparatie.

Lees ook eens deze artikelen:

Schilderwerk bij toiletrenovatie 

Sanitair tegels schilderen

Stopcontacten verven 

Besparen op je schilderskosten

Sanitair tegels schilderen
Houtrot in het buitenkozijn repareren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 2

 1. Pingback: Sanitair tegels schilderen - Schilderpret

 2. Pingback: Schilderwerk bij een toiletrenovatie - Schilderpret