De muren binnen schilderen, hoe pak je dat aan?

De muren binnen schilderen, hoe pak je dat aan?

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 1 Comment

Buitenmuren schilderen, hoe ga je te werk?
Werkwijze en tips behang verwijderen

De muren in je huis zijn erg belangrijk. Niet alleen omdat ze ervoor zorgen dat je huis overeind blijft staan maar ze bepalen ook voor een heel groot deel de sfeer in huis. Het oppervlak speelt hierin een rol, maar ook de kleur die op de muur zit. Elke kleur straalt namelijk weer een andere sfeer uit. Ben jij van plan de muren een frisse opknapbeurt te geven door ze te schilderen, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? In dit artikel lees je alles over hoe je de muren binnen moet schilderen.

Het stappenplan

Voordat je kunt beginnen met het schilderen is het belangrijk dat je genoeg ruimte maakt. Je hebt de ruimte nodig om te kunnen bewegen, dus alle meubels moeten aan de kant. Dek deze daarna ook af met een zeil, zodat er geen verfspetters op komen. Wanneer je dat gedaan hebt, kun je het onderstaande stappenplan volgen:

 1. Plak eerst alle randen af. Ook op het plafond, bij eventuele kozijn en deurposten en de plinten.
 2. Had je eerst behang op de muren zitten, kijk dan even na of alle resten weg zijn. Wanneer er gaatjes of oneffenheden te zien zijn kun je deze het beste vullen met een muurvuller. Zodra dat droog is schuur je het licht op, zodat het gelijk loopt met de muur en je er straks niks meer van ziet.
 3. Nu kun je de muren gaan ontvetten. Dit kan met een speciale verfreiniger maar met een emmer warm water, een spons en een ontvetter lukt het ook. Door de muur eerst schoon te maken zorg je ervoor dat de verf straks beter hecht.
 4. Na het schoonmaken kun je beginnen met de voorstrijk. Voorstrijk is belangrijk bij het schilderen van binnenmuren omdat ze vaak een aanzuigende werking hebben. Door voorstrijk op de muren aan te brengen wordt dit vermindert. Daarnaast zorgt het voor een mooi en vlak resultaat. De voorstrijk kun je van onder naar boven aanbrengen, en daarna van links naar rechts.
 5. Hierna kun je beginnen met het verven van de muren. Je kan gewone muurverf gebruik in de gewenste kleur, maar voor meer dek-kwaliteit zou je ook een powerdek kunnen gebruiken. Belangrijk is dat je de verf eerst goed doorroert voor een mooi en egaal resultaat.
 6. Begin met de hoeken en de randen. Je kunt hier het beste en acrylkwast voor gebruiken. Zorg dat de hoeken en randen allemaal goed bedekt zijn met verf. Wanneer je dit als eerste doet kun je daarna preciezer te werk gaan.
 7. Vervolgens kun je de rest van de muur gaan verven. Dit doe je door met een muurverfroller eerst van links naar rechts te verven, en daarna van boven naar beneden. Veeg 2-3 keer over elke baan heen met de verfroller.

Wat heb je allemaal nodig?

 • Afdekzeil
 • Afplaktape
 • Ontvetter
 • Emmer warm water en een spons
 • Muurvuller
 • Schuurpapier
 • Voorstrijk
 • Muurverf of powerdek
 • Acrylkwasten
 • Muurverfroller

Extra tips

 • Verwijder alle tape zodra je klaar bent met schilderen. De verf is dan nog nat, en daardoor trek je het niet mee. Haal je de tape er pas vanaf wanneer de verf helemaal droog is, dan kan de verf beschadigen.
 • Moet je een tweede laag verf aanbrengen? Laat de verf dan eerst goed drogen en plak daarna de randen opnieuw af. Breng vervolgens de tweede laag aan op dezelfde manier.
 • Wil je de kwasten later nog opnieuw gebruiken, maak ze dan eerst goed schoon. Wanneer je hebt gewerkt met verf op waterbasis doe je dit door de kwasten in een bak met warm water te leggen en deze twee uur te laten weken. Daarna droog je ze en bewaar je ze op een droge plek. Bij verf op terpentinebasis doe je hetzelfde, alleen gebruik je dan terpentine in plaats van water. Neem je alleen even een pauze, of ga je de volgende dag weer verder? Pak dan de haren van de kwast in met afdekfolie of stop ze in een luchtdichte zak en plak het deel rond het handvat af met tape.
Buitenmuren schilderen, hoe ga je te werk?
Werkwijze en tips behang verwijderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 1

 1. Pingback: De trap schilderen - Schilderpret