De muren schilderen met een sponseffect, hoe doe ik dat?

door Piet de Vries | Geupdate op:  11 februari 2020

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

De muren schilderen met een spons effect is een mooie en vrij eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat jouw muren minder saai zijn en daarnaast een mooi effect geven. Met enkel een spons, een aantal verschillende kleuren verf en glazuur kun jij je muren al een heuse transformatie geven. Wanneer je van plan bent een mooie techniek toe te voegen aan het maken van mooie, speciale effecten op de muren, is het sponseffect absoluut degene met de mooiste effecten. Je hebt geen vaste hand nodig, geen dure spullen of verf op oliebasis. En kom je erachter dat er een gedeelte van de muur lichter is dan de rest? Dan is dat met het sponseffect makkelijk op te lossen door er een donkerdere kleur overheen te sponzen.

In dit artikel leggen wij je stap-voor-stap uit hoe je jouw muren een make-over geeft met het gebruik van de sponstechniek. We hebben hierbij vijf verschillende kleuren gebruikt maar je kunt dit eenvoudig zelf aanpassen wanneer je meer of minder kleuren wilt gebruiken. Wel is het zo dat, wanneer je meer kleuren gebruikt, je een wolken-effect krijgt. Dit is bij deze techniek wel het mooiste.

KlussenKlussen

Wat heb je allemaal nodig?

• Een verfroller
• Een verfkwast
• Een verfbak
• Een trapladder
• Oude doeken
• Schilders tape
• Laagglans verf voor de basis
• Latexverf voor het sponsaccent
• Latex glazuur
• Extender

Alle bovenstaande producten kun je gewoon online of bij de bouwmarkt halen; de oude doeken heb je hoogstwaarschijnlijk nog wel thuis liggen. Ook een oud T-shirt voldoet, zolang het maar vies mag worden. Met een natuurlijke zeespons krijg je het beste resultaat omdat deze een meer gevarieerd patroon achterlaten. Wel zijn deze sponzen duurder dan een standaard spons. Daarnaast krijg je latexverf gemakkelijk uit deze sponzen dus je hebt er in feite maar één nodig. Latex glazuur zorgt ervoor dat de latexverf dunner wordt en er doorzichtig uit gaat zien. Er zijn ook glazuren op oliebasis verkrijgbaar echter kun je die beter niet voor dit project gebruiken. De extender die je in de lijst ziet staan, wordt gebruikt om de mix van glazuur en verf iets dunner te maken. Daarnaast vertraagt het ook de droogtijd. Wil je de verf licht opschuren, dan heb je ook een aantal schuursponsjes nodig.

Experimenteer voordat je begint

Je doet er goed aan eerst te gaan experimenteren met de kleuren die je hebt, voordat je het aanbrengt op de muur. Bepaalde kleurencombinaties kunnen er in je hoofd heel mooi uitzien, maar eenmaal op de muur niet goed tot hun recht komen. Daarnaast speelt ook de lichtinval mee, dus let daar ook goed op. Daarnaast leer je zo ook de spons kennen, en weet je wat je moet doen om het mooiste effect te krijgen. Het oefenen kun je doen op een stuk hout of een gipsplaat als je die toevallig nog ergens hebt liggen. Wel doe je er goed aan van tevoren te bedenken welke kleuren je graag op de muur zou willen. Op die manier kun je in de bouwmarkt kijken of deze kleuren wel echt bij elkaar passen. Kom je er niet uit, dan kun je natuurlijk ook altijd een medewerker om hulp vragen.

Stap-voor-stap uitleg

1. Mix de verf met het glazuur zoals beschreven staat op de verpakking. Wanneer je de extender ook gebruikt, dien je deze mee te mixen. Je doet er goed aan een klein beetje van deze mix te bewaren en te labelen. Wanneer er dan in de toekomst vlekken of beschadigingen op de muren komen, kun je dit makkelijk herstellen.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

2. Zorg, voordat je begint met sponzen, dat alle meubels zijn afgedekt en de plinten en het plafond zijn afgeplakt. Wanneer dat gedaan is begin je met het aanbrengen van de eerste laag. Begin op de minst opvallende plek, ergens waar een kast voor komt te staan bijvoorbeeld. Dep de spons in de verf en dep vervolgens het grootste gedeelte eraf op de verfbak. Druk de spons lichtjes tegen de muur aan. Hoe harder je drukt, hoe meer verf er van de spons afkomt. Gebruik voor de hele muur dezelfde hoeveelheid verf, dezelfde kant van de spons en dezelfde druk. Wanneer je klaar bent met deze kleur, was je de spons direct af zodat je hem voor de volgende kleur kunt gebruiken.

3. Dep de verf in de hoeken van de muren en langs de plinten en het plafond. Dit kun je met een kwast doen, maar wanneer je een klein stukje spons hebt kan het ook daarmee gedaan worden.

4. Als de eerste kleur volledig is opgedroogd kun je de tweede kleur aan gaan brengen. Deze zou je willekeuriger toe kunnen passen dan de eerste kleur, waardoor je meer ruimte tussen de gebieden overhoudt.

5. Wanneer ook de tweede kleur volledig is opgedroogd kun je met de derde kleur beginnen. Het mooiste effect krijg je, wanneer je deze heel licht aanbrengt. Op deze manier krijg je namelijk een wazig effect. Heb je per ongeluk op één plek iets meer aangebracht dan je wilde? Dan kun je dit met een schone kwast of een stukje schone spons deppen.

6. Wanneer je de muur wilt schuren kun je dat tijdens deze stap doen. Zorg er wel voor dat je dit pas doet wanneer de muur volledig droog is. Het schuren is vooral handig wanneer er bijvoorbeeld druppels op de muur terecht zijn gekomen, of wanneer de muur veel oneffenheden vertoont. Het schuren kun je het beste doen met wat water en een synthetische schuurspons. Als je verf van de muur wilt verwijderen die al helemaal droog is, kun je dit het beste doen door wat bakpoeder op het schuursponsje te strooien.

7. Voor de vierde kleur hebben we eigenlijk maar een klein beetje nodig; je kunt dit dan ook het beste doen met een kleine spons. Breng deze kleur dus maar op een aantal plekken aan, bijvoorbeeld waar je nog wat vlekken of oneffenheden ziet.

8. De laatste kleur is de accentkleur. Het is hierbij het mooiste wanneer deze kleur iets reflecteert en een contrast is van de andere kleuren die zijn gebruikt. Voeg dit in lijnen toe op de muur, maar niet te veel. Wanneer je deze kleur teveel toepast verdwijnt het effect, en dat is zonde.

KlussenKlussen

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.