De muur voorstrijken

door Piet de Vries | Geupdate op:  9 maart 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Wanneer je aan de slag gaat met de muren in je woning kan het nodig zijn dat je deze eerst moet voorstrijken. Vooral op een onbehandelde ondergrond is dit erg belangrijk, want het zorgt ervoor dat de verf egaal hecht en streepvorming voorkomt.

Wat heb je allemaal nodig?

Je hebt niet veel materialen nodig voor het aanbrengen van de voorstrijk, daarnaast is alles gewoon in de bouwmarkt of online te verkrijgen zodat je in één keer klaar bent.

Stappenplan voor het voorstrijken van de muur

  1. Zorg er eerst voor dat je kleding aan hebt met lange mouwen, dat je handschoenen aan hebt, een veiligheidsbril draagt en werkschoenen. Mocht er onverwachts iets gebeuren, dan ben je zelf in ieder geval goed beschermd.
  2. Haal alles weg wat tegen de muur aan staat en dek dit eventueel af.
  3. Schakel de stroom uit en controleer of de spanning er af is met een spanningstester. Daarna kun je de contactdozen van de muur af halen.
  4. Leg de stucloper op de vloer. Deze kun je met het afbreekmes op maat snijden. Alle meubels worden vervolgens afgedekt met afdekfolie.
  5. Vergeet ook niet alle kozijnen, plinten en de rand van het plafond af te plakken. Heb je kabels in de buurt liggen? Plak deze dan ook af zodat er geen voorstrijk op terecht kan komen.
  6. Vervolgens ga je de muur ontvetten. Dit doe je door een emmer te vullen met lauw water en hier een beetje ontvetter bij in te doen. Ga daarna met een natte spons over de hele muur heen.
  7. Wanneer de muur helemaal droog is, is het tijd om te beginnen met het voorstrijken. Roer hiervoor eerst drie minuten de voorstrijk goed door met een roerhoutje. Pak vervolgens een verfbak en vul deze voor de helft met voorstrijk.
  8. Begin met een kleine harige roller en ga hiermee langs het plafond, de plinten en de vloer.
  9. De roller rol je vanaf het rooster voorzichtig in de voorstrijk maar let op, doe dit alleen heen en niet terug.
  10. Werk van boven naar beneden en niet breder dan een meter per keer. Je kunt het beste strijken met een lichte druk en in een vloeiende beweging.

Extra tips

Nadat je de randen hebt gedaan met een kleine roller, kun je met een grote roller aan de slag. Wanneer je dit fijner vindt kun je hier een rolstok voor gebruiken. Zorg er hierbij wel voor dat je niet te hard drukt, en dat je de roller het werk laat doen.

Moet je even stoppen, bijvoorbeeld omdat je naar het toilet moet? Doe dit dan nooit midden in een wand, want zo veroorzaak je oneffenheden. Deze blijf je vervolgens zien, ook wanneer je er muurverf overheen schildert.

Wellicht ook interessant om te lezen:

Verfkwasten bewaren

Trap schilderen

Badkamer schilderen

Ontvetten met wasbenzine 

Stopcontacten verven

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.