De muur voorstrijken

De muur voorstrijken

Renate Vermeer Schildertips & Verfadvies Reageer

Hoe kun je latex bewaren?
Verfkwasten bewaren, hoe doe je dit het beste?

Wanneer je aan de slag gaat met de muren in je woning kan het nodig zijn dat je deze eerst moet voorstrijken. Vooral op een onbehandelde ondergrond is dit erg belangrijk, want het zorgt ervoor dat de verf egaal hecht en streepvorming voorkomt.

Wat heb je allemaal nodig?

Je hebt niet veel materialen nodig voor het aanbrengen van de voorstrijk, daarnaast is alles gewoon in de bouwmarkt of online te verkrijgen zodat je in één keer klaar bent.

  • Voorstrijk
  • Allesreiniger of ontvetter
  • Emmer met water
  • Spons
  • Schilderstape
  • Afplaktape
  • Stucloper
  • Afdekfolie
  • Verfrollers
  • Verfbak
  • Huishoudtrap
  • Afbreekmes

Stappenplan voor het voorstrijken van de muur

 1. Zorg er eerst voor dat je kleding aan hebt met lange mouwen, dat je handschoenen aan hebt, een veiligheidsbril draagt en werkschoenen. Mocht er onverwachts iets gebeuren, dan ben je zelf in ieder geval goed beschermd.
 2. Haal alles weg wat tegen de muur aan staat en dek dit eventueel af.
 3. Schakel de stroom uit en controleer of de spanning er af is met een spanningstester. Daarna kun je de contactdozen van de muur af halen.
 4. Leg de stucloper op de vloer. Deze kun je met het afbreekmes op maat snijden. Alle meubels worden vervolgens afgedekt met afdekfolie.
 5. Vergeet ook niet alle kozijnen, plinten en de rand van het plafond af te plakken. Heb je kabels in de buurt liggen? Plak deze dan ook af zodat er geen voorstrijk op terecht kan komen.
 6. Vervolgens ga je de muur ontvetten. Dit doe je door een emmer te vullen met lauw water en hier een beetje ontvetter bij in te doen. Ga daarna met een natte spons over de hele muur heen.
 7. Wanneer de muur helemaal droog is, is het tijd om te beginnen met het voorstrijken. Roer hiervoor eerst drie minuten de voorstrijk goed door met een roerhoutje. Pak vervolgens een verfbak en vul deze voor de helft met voorstrijk.
 8. Begin met een kleine harige roller en ga hiermee langs het plafond, de plinten en de vloer.
 9. De roller rol je vanaf het rooster voorzichtig in de voorstrijk maar let op, doe dit alleen heen en niet terug.
 10. Werk van boven naar beneden en niet breder dan een meter per keer. Je kunt het beste strijken met een lichte druk en in een vloeiende beweging.
#Schildertips: Voorstrijken een muur, hoe doe je dat? #voorstrijk #voorstrijken #voorbereiding#roll

Ga naar Schilderpret op YouTube

Extra tips

Nadat je de randen hebt gedaan met een kleine roller, kun je met een grote roller aan de slag. Wanneer je dit fijner vindt kun je hier een rolstok voor gebruiken. Zorg er hierbij wel voor dat je niet te hard drukt, en dat je de roller het werk laat doen.

Moet je even stoppen, bijvoorbeeld omdat je naar het toilet moet? Doe dit dan nooit midden in een wand, want zo veroorzaak je oneffenheden. Deze blijf je vervolgens zien, ook wanneer je er muurverf overheen schildert.

Wellicht ook interessant om te lezen:

Verfkwasten bewaren

Trap schilderen

Badkamer schilderen

Ontvetten met wasbenzine 

Stopcontacten verven

Hoe kun je latex bewaren?
Verfkwasten bewaren, hoe doe je dit het beste?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *