Fineer schilderen met video en stappenplan

door Piet de Vries | Geupdate op:  10 december 2015

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

FINEER SCHILDEREN EN DE SCHUURTECHNIEKEN

BENODIGDHEDEN FINEER SCHILDEREN

STAPPENPLAN FINEER BEHANDELEN

 1. Giet water in een emmer
 2. Een dop allesreiniger toevoegen
 3. Roer het mengsel
 4. Doop een doek in het mengsel
 5. Maak het fineer schoon met de doek
 6. Laat het opdrogen
 7. Begin met schuren: zie fineer schilderen eist een schuurtechniek
 8. Het fineer stofvrij maken
 9. Breng met een kwast multiprimer op
 10. Na droging licht schuren
 11. Stofvrij maken
 12. Breng met een kwast acryllak op

 

FINEER SCHILDEREN MET WELKE VOORBEREIDING

Je begint met het schoonmaken van het fineer. Dit wordt ook wel ontvetten genoemd. Neem hiervoor een allesreiniger. Kies voor een schoonmaakmiddel dat biologisch afbreekbaar is. Hiermee voorkomt je reacties met het fineer. De bekende producten zijn B-clean of Universol. Beide ontvetters zijn biologisch afbreekbaar en geen gevaar voor je huid. Na spoelen is niet nodig na het ontvetten. Deze zijn online te vinden via de zoekmachines. Ontvetten is zeer belangrijk voordat je verder gaat met de volgende stap.

multiprimer

 

FINEER SCHILDEREN VEREIST EEN SCHUURTECHNIEK

Fineer schilderen eist een aparte schuurtechniek. Wanneer je alles hebt schoongemaakt kun je en de ondergrond is droog kun je beginnen met het schuren. Neem hiervoor een scotchbrite. Een scotchbrite is een schuurspons met een fijne structuur. Hiermee voorkom je krassen op het voorwerp of oppervlak. De schuurtechniek die je moet toepassen is het volgende. Ga altijd schuren in dezelfde richting. Van boven naar beneden of van links naar rechts of andersom. Maak nooit een draaiende beweging op het fineer. Begin bijvoorbeeld van links naar rechts en herhaal dit net zo lang dat je het hele oppervlak hebt geschuurd. Hierna stofvrij maken en met een vochtige doek het fineer afnemen.

 

PLAKHOUT BEHANDELEN MET MULTIPRIMER

 

Alle fineer, van plastic of hout altijd de eerste laag een mulitprimer aanbrengen. Een primer is in de meeste gevallen geschikt voor alle ondergronden. Lees voor de zekerheid vooraf de producteigenschappen of die primer inderdaad geschikt is voor fineer. Meer info multiprimer. Gebruik een acrylverf. Voordeel dat het snel droogt en je kun t al na vier uur beginnen met aflakken. Neem ook hiervoor een aflak verf op waterbasis. Hiermee voorkom je verkleuring. Breng minimaal 2 lagen aan. Tussen de lagen licht schuren met schuurpapier korrel 360 en stofvrij maken. Laat de verf voldoende uitharden voordat je het voorwerp weer gebruikt. De aanwijzingen staan op het verfblik.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Of heb je een leuke suggestie of ervaring over dit onderwerp?

Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de Vries.

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.