Fotobehang aanbrengen, hoe doe ik dat?

door Piet de Vries | Geupdate op:  14 februari 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Fotobehang is erg mooi en kan net datgene zijn waar je naar op zoek bent voor je woon- of slaapkamer. Waar sommige mensen al bang zijn om normaal behang aan te brengen, is dit bij fotobehang misschien nog wel erger. Gebruik je behang met een effen kleur, dan is het voldoende om erop te letten dat de banen recht geplakt worden en dat ze tegen het plafond aan zitten. Bij fotobehang daarentegen, moet je er echt goed op letten dat de banen precies op elkaar aansluiten. Doe je dat niet, dan klopt de foto niet meer en dat is uiteraard hartstikke zonde. Hoe je fotobehang aanbrengt, lees je in dit handige stappenplan.

Het stappenplan

  1. Wanneer dit nodig is, schakel dan eerst de elektra uit, verwijder de frames van de stopcontacten en lichtschakelaars en plak deze af met behangtape. Dek ook de grond goed af met een zeil, kranten of doeken.
  2. Als het nodig is om het oude behang te verwijderen, doe dat dan eerst. Het is belangrijk dat de muur volledig glad is, dus verwijderd alle spijkers, schroeven en andere oneffenheden en vul deze gaatjes op met een vulmiddel. Laat deze goed drogen en schuur het vervolgens glad.
  3. Haal vervolgens alle behangrollen uit de verpakking, rol deze uit en kijk goed of ze op volgorde liggen. Onder op het behang of anders aan de achterkant staan nummers waarmee je de volgorde eenvoudig aan kunt houden.
  4. Het is uiteraard belangrijk dat het behang perfect recht op de muur wordt geplakt. Hiervoor kun je het beste met een potlood een loodrechte lijn op de muur tekenen. Gebruik hiervoor een lange waterpas en zorg ervoor dat je een dunne, zachte lijn plaatst. Doe je dit niet, dan kan hij door het behang heen gaan schijnen. De positie van de lijn bepaal je door eerst de breedte van de behangbaan op te meten en dit vervolgens met een rolmaat op de muur af te tekenen.
  5. Nu is het tijd om de behanglijm aan te gaan brengen. Maak deze aan zoals het staat aangegeven in de handleiding. Heb je vliesbehang, dan smeer je de muur in per baan. Gebruik hiervoor een lijmkwast of een behanglijmroller. Smeer de muur altijd iets breder in dan de breedte van het behang, zodat je zeker weet dat je geen plek overslaat.
  6. Bij het aanbrengen van het behang werk je van boven naar beneden. Zorg ervoor dat je de baan recht langs de loodlijn plaats, want alle volgende banen zullen hier op aansluiten. Duw vervolgens het behang goed aan met een behangaandrukker of -spatel en zorg ervoor dat je het behang in de hoeken extra aandrukt zodat er een mooie vouwlijn ontstaat. Overtollig behang kun je eenvoudig wegsnijden door de aandrukker stevig aan te drukken en er met een scherp mes langs te gaan. Bij stopcontacten kun je het behang stevig aandrukken en vervolgens het middenstuk wegsnijden.
  7. Als je alle banen hebt geplakt is het belangrijk dat je de lucht onder het behang vandaan haalt. Gebruik hier een aandrukrol voor en rol naar de zijkant zodat alle lucht weg kan. Ook kun je een behangnadenroller gebruiken voor een strak resultaat.
  8. Controleer of al het overtollig behang weg is, en of de randen en naden goed plakken. Monteer vervolgens de frames van de stopcontacten en schakelaars weer en je fotobehang is klaar!

Wat heb je nodig?

Wanneer je aan de slag gaat met fotobehang, heb je een aantal spullen nodig. Het kan zijn dat je deze al thuis in de schuur hebt liggen, en anders kun je dit gewoon in de bouwmarkt of online kopen.

Met een goede huishoudtrap kun je het behang perfect plaatsen!

Extra tips voor het fotobehang

Lees ook:

Stopcontacten verven 

Kozijnen binnen schilderen 

Het plafond witten

Behang verwijderen

Behang repareren 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.