Glas schilderen met een dekkende latex +video

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Alabastine muurglad voor kleine oppervlakten.
Schimmel badkamer voorkomen door luchten.

GLAS SCHILDEREN


Ga naar Schilderpret op YouTube

GLAS SCHILDEREN BENODIGDHEDEN

 • B-clean/Ontvetter
 • Doek
 • Roerstok
 • Handje fijn/scherp zand
 • Schuurpad 240/Waterproof schuurpapier 360 (of hoger)
 • Kleefdoek
 • Matte latex, Acrylverf, (Kwarts-)muurverf en of Multiprimer/Grondverf
 • Blanke lak in spuitbus
 • Vachtroller 10 centimeter
 • Viltroller 10 cm
 • Verfbak
 • Afplaktape/Schilderstape

Klik hier om latex verf te kopen in mijn webshop

 STAPPENPLAN GLAS VERVEN

 1. Giet in een emmer water
 2. Voeg 1 dop allesreiniger toe
 3. Roer het mengsel
 4. Maak de doek vochtig
 5. Maak het glas schoon met de doek
 6. Droog het glas
 7. Meng de latex met scherp zand
 8. Roer dit goed door elkaar
 9. Giet dit mengsel in een verfbak
 10. Schilder het glas met een vachtroller

GLAS SCHILDEREN TEGEN INKIJK

glas schilderenGlas verven waarom zou je dat willen? Deze vraag moet je jezelf stellen. Glas is er immers om warmte binnen te houden en koud buiten te houden.  Daarnaast brengt het veel licht binnen wat verruimend werkt. Hoe meer licht binnen des te ruimtelijker het wordt. Daglicht creëert gezelligheid en sfeer. Waarom zou je dan glas schilderen. Glas schilderen werd daarentegen vroeger al gedaan (bv. tegen inkijk). Glas verven doen we i.v.m. weersinvloeden enkel aan de binnenzijde. Het beste is om een zo mat mogelijke verf te nemen. Glans en Hoogglans verf bevatten namelijk toevoegingen die gaan ten koste van de hechting.

GLAS SAUSEN

Ook glas schilderen vergt een voorbereiding. Ten eerste moet je altijd goed ontvetten. Goed schoonmaken is een must bij het glas verven. Hiervoor zijn verschillende producten in omloop: st. marcs, dasty, B-clean enzovoort. B-clean is een biologische allesreiniger cq. ontvetter waarbij je niet na hoeft te spoelen. Bij de ander producten moet je wel naspoelen en vergt meer tijd. Beide is mogelijk. Wanneer je klaar bent met ontvetten kun je gelijk een latex verf aan brengen. Voor een goede hechting doe je er wat scherp zand doorheen zodat de latex goed vast op het glas komt. Het ligt aan de kwaliteit van de latex verf hoeveel lagen je moet aanbrengen.

Wat ook een mogelijkheid is om eerst een grondverf of primer aan te brengen. Daarna begin je met het schilderen van een latex op je grondverf. Hier hoef je dan geen scherp zand toe te voegen. Als extra bescherming spuit je er een laklaag overheen. Zorg dat er geen vocht aanwezig is in de buurt van het glas. Dit kan loslaten veroorzaken.

GLAS SCHILDEREN MET EEN WATERGEDRAGEN VERF

Ook hier geldt: goed ontvetten. Je kunt heel voorzichtig het glas opruwen. Wees er wel zeker van dat je later de verf niet wilt verwijderen. Krassen zal je daarna blijven zien. Doe het opruwen met een schuurpad met korrel 240 of hoger. Zorg daarna dat het glas goed droog is en breng een acryl grondverf aan. Laat het uitharden en heel voorzichtig schuren met waterproof korrel 360 of hoger. Vervolgens stofvrij maken en daarna kun je elk willekeurige verf aanbrengen in de kleur die je wilt: alkyd verf of acryl verf. Glas verven gebeurd altijd binnen en kan niet buiten! Denk vooraf goed na of je glas wel wilt verven.

Ben erg benieuwd of jullie nog ideeën hebben om glas te schilderen.

Wie heeft er nog een idee?

Geef het idee hier door!

Bedankt hiervoor alvast.

Piet de vries

Klik hier om latex verf te kopen in mijn webshop

Alabastine muurglad voor kleine oppervlakten.
Schimmel badkamer voorkomen door luchten.