Glaslatten vervangen volgens een vaste procedure+video.

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Coating beschermt tegen vochtproblemen.
Houten schuur moet je onderhouden.

GLASLATTEN VERVANGEN-ZELFWERKZAAMHEDEN

Glaslatten vervangen

Ga naar Schilderpret op YouTube

BENODIGDHEDEN GLASLATTEN VERVANGEN

 • Stanleymes
 • Beitel, hamer en drevel
 • Verstekbak en zaag
 • Stuiver
 • Rvs koploze spijkers  2 centimeter en glasband
 • Snelgrond en kwast
 • Glaskit
 • Een breed en smal plamuurmes
 • Twee componentenplamuur

STAPPENPLAN

 1. Met een stanleymes het kit los snijden.
 2. Met beitel en hamer oude glaslat verwijderen
 3. Schoonmaken kozijn
 4. Glaslat meten en verstek zagen
 5. Glasband plakken aan de kant waar glaslat het glas raakt
 6. Vastmaken met rvs spijkers en weg drevelen
 7. Snelgrond aanbrengen bij gaten rvs spijkers
 8. Stoppen met twee componentenplamuur en opnieuw gronden
 9. Glaskit aanbrengen

WERKWIJZE NIEUWE GLASLATTEN AANBRENGEN

 

Neem een Stanleymes en ga het kit los snijden zodat dat dit los van de glaslat komt.Daarna probeer je de spijkergaten te traceren waarmee de glaslatten vast zijn gemaakt.Neem nu een beitel, breed plamuurmes en een hamer en probeer met de beitel tussen de glaslat en het kozijn de glaslat los te wrikken. Gebruik hierbij het breed plamuurmes op het kozijn  om beschadigingen te voorkomen. ( zie foto) glaslatten vervangenDoe dit uiterst voorzichtig. Wanneer de glaslat is verwijderd maakt je eerst alles schoon.Dat wil zeggen het oude kit verwijderen en resten glasband.Wanneer je hier mee klaar bent ga je meten hoe lang deze glaslat moet zijn.Meet altijd ietsjes meer.Hierna pak je een verstekbak en ga je de glaslat op maat zagen.

Indien de glaslatten kaal zijn ga snelgrond aanbrengen aan vier zijden. Wanneer dit opgedroogd is ga je glasband aan brengen.Blijf ongeveer 2 a 3 millimeter vanaf de bovenkant glas.Vervolgens de glaslat vast maken met  4 koploze spijkers van roestvrij staal per strekkende meter. Zorg ervoor dat je tijdens het timmeren van de spijkers je een breed plamuurmes gebruikt, dit voorkomt beschadiging aan het glas.

 

KITTEN EN PLAMUREN

Nu moet er gekit worden tussen het glas en de glaslatten.  Gebruik hiervoor glaskit. Voor een strak resultaat: Neem een pvc buisje en zaag deze schuin af en schuur het afgezaagde gedeelte af. Dompel de pvc buis in een sopje en ga met het schuine gedeelte buis over de kit.Doe dit zo dat het overtollige kit door die schuine gedeelte in de pvc buis terecht komt. Hierna heb je een strakke kitrand.

Hierna ga je de spijkers weg drevelen met een drevel. Snelgrond in de gaten aanbrengen.Vervolgens ga je de gaatjes opvullen met plamuur. Hierna ga je het plamuur glad schuren en stofvrij maken. Voor het aflakken het plamuur voorzien van een grondverf.

 

ZELF UITVOEREN

Je moet wel altijd blijven opletten dat je niet het kozijn beschadigd en dat je niet het dubbel glas aanraakt.Als je hier goed op let dan kan er niks gebeuren en dan is glaslatten vervangen een fluitje van een cent.Wie van jullie heeft dit zelf wel eens gedaan?En hoe ging dit?Wat zijn je ervaringen hiermee?Zou je wel een ervaring willen melden door een reactie te plaatsen onder dit artikel?

Alvast bedankt.

Piet de vries.

Coating beschermt tegen vochtproblemen.
Houten schuur moet je onderhouden.