Glaslatten vervangen volgens een vaste procedure+video.

GLASLATTEN VERVANGEN-ZELFWERKZAAMHEDEN

BENODIGDHEDEN GLASLATTEN VERVANGEN

 • Stanleymes
 • Beitel, hamer en drevel
 • Verstekbak en zaag
 • Stuiver
 • Rvs koploze spijkers  2 centimeter en glasband
 • Snelgrond en kwast
 • Glaskit
 • Een breed en smal plamuurmes
 • Twee componentenplamuur

STAPPENPLAN

 1. Met een stanleymes het kit los snijden.
 2. Met beitel en hamer oude glaslat verwijderen
 3. Schoonmaken kozijn
 4. Glaslat meten en verstek zagen
 5. Glasband plakken aan de kant waar glaslat het glas raakt
 6. Vastmaken met rvs spijkers en weg drevelen
 7. Snelgrond aanbrengen bij gaten rvs spijkers
 8. Stoppen met twee componentenplamuur en opnieuw gronden
 9. Glaskit aanbrengen

WERKWIJZE NIEUWE GLASLATTEN AANBRENGEN

 

Neem een Stanleymes en ga het kit los snijden zodat dat dit los van de glaslat komt.Daarna probeer je de spijkergaten te traceren waarmee de glaslatten vast zijn gemaakt.Neem nu een beitel, breed plamuurmes en een hamer en probeer met de beitel tussen de glaslat en het kozijn de glaslat los te wrikken. Gebruik hierbij het breed plamuurmes op het kozijn  om beschadigingen te voorkomen. ( zie foto) glaslatten vervangenDoe dit uiterst voorzichtig. Wanneer de glaslat is verwijderd maakt je eerst alles schoon.Dat wil zeggen het oude kit verwijderen en resten glasband.Wanneer je hier mee klaar bent ga je meten hoe lang deze glaslat moet zijn.Meet altijd ietsjes meer.Hierna pak je een verstekbak en ga je de glaslat op maat zagen.

Indien de glaslatten kaal zijn ga snelgrond aanbrengen aan vier zijden. Wanneer dit opgedroogd is ga je glasband aan brengen.Blijf ongeveer 2 a 3 millimeter vanaf de bovenkant glas.Vervolgens de glaslat vast maken met  4 koploze spijkers van roestvrij staal per strekkende meter. Zorg ervoor dat je tijdens het timmeren van de spijkers je een breed plamuurmes gebruikt, dit voorkomt beschadiging aan het glas.

 

KITTEN EN PLAMUREN

Nu moet er gekit worden tussen het glas en de glaslatten.  Gebruik hiervoor glaskit. Voor een strak resultaat: Neem een pvc buisje en zaag deze schuin af en schuur het afgezaagde gedeelte af. Dompel de pvc buis in een sopje en ga met het schuine gedeelte buis over de kit.Doe dit zo dat het overtollige kit door die schuine gedeelte in de pvc buis terecht komt. Hierna heb je een strakke kitrand.

Hierna ga je de spijkers weg drevelen met een drevel. Snelgrond in de gaten aanbrengen.Vervolgens ga je de gaatjes opvullen met plamuur. Hierna ga je het plamuur glad schuren en stofvrij maken. Voor het aflakken het plamuur voorzien van een grondverf.

 

ZELF UITVOEREN

Je moet wel altijd blijven opletten dat je niet het kozijn beschadigd en dat je niet het dubbel glas aanraakt.Als je hier goed op let dan kan er niks gebeuren en dan is glaslatten vervangen een fluitje van een cent.Wie van jullie heeft dit zelf wel eens gedaan?En hoe ging dit?Wat zijn je ervaringen hiermee?Zou je wel een ervaring willen melden door een reactie te plaatsen onder dit artikel?

Alvast bedankt.

Piet de vries.

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 12

 1. Beste Piet,
  Ik heb een thermopane raam van 110cm hoog en 250cm breed. De onderste glaslat wil ik vervangen. Kan ik die veilig verwijderen zonder dat de ruit er uit valt?

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. Beste Piet,

  Buiten heb ik de onderregel van het raamkozijn afgebrand in verband met bladders. Ook de glaslatten. Waar de glaslatten zijn gespijkerd zijn de spijkers geroest en is het houtwerk daar omheen aangetast. Ongeveer twee centimeter. Is het een optie om te proberen de roestige spijkers te verwijderen en te vervangen en de ontstane plek te herstellen met epoxy houtrotvuller? Het is een hardhouten raam.

  Groeten Cor

  1. Post
   Author

   hallo cor,

   je moet er voor zorgen dan je het houtrot verwijderd tot minimaal 1cm in het verse hout. Daarna grondverf aanbrengen en dan pas vullen met een 2 componenten plamuur.

   succes

   piet

 3. Hoi Piet,

  Heb nog een vraag.

  Vandaag heeft de glaszetter een raam vervangen en heeft de oude glaslatten hergebruikt.
  Nadat hij deze glaslatten verwijderd had heb ik kunnen zien dat er onder de verticale glaslatten niet geschilderd was, ze hebben de glaslatten zo ook weer teruggeplaatst.

  Zelf zou ik deze kale plekken minimaal in de grondverf en 1 keer in de aflak hebben gezet voordat ik de glaslatten terug zou plaatsen.

  Kan ik hier problemen mee krijgen of volstaat het afkitten van de naden tussen glaslat en kozijn zodat er vanaf de buitenkant geen vocht tussen kan komen?

  Wat is de normale procedure voor het schilderen van een sponning onder de glaslat?
  1x gronden, 2x gronden, 1x gronden + 1x aflak?

  Zou graag willen weten hoe dat zit, ik heb het idee dat ik altijd teveel werk op mijn hals haal.

  Gr. Jeroen

  1. Post
   Author

   hallo jeroen,

   Als het goed afgekit is, dan is het niet echt nodig. Het is altijd wel beter vindt ik persoonlijk. De normale procedure voor buiten is: 1 x grondlak en 2x aflakken.

   succes

   Piet

 4. Hoi Piet,

  Is een glaslat 1 keer rondom in de grondverf zetten voldoende?

  De glaslat die ik altijd koop is van meranti en staat karig in de grondverf, ik schuur deze altijd glad en zet deze aan alle kanten waar ik na montage niet meer met een kwast bij kan komen (onder/achter 1 keer en kopse kanten 2 keer) in goede grondverf en 1 keer in de aflak. Alleen de bovenkant laat ik nog even kaal want daar wil ik na het vastspijkeren van de glaslat de spijkergaatjes nog weg gaan plamuren, daarna zet ik ook de bovenkant 1 keer in de grondverf.

  Vraag me al een tijdje af of dat 1 keer aflakken wel nodig is.
  Ik wil het graag goed doen maar niet meer dan nodig is.

  Gr. Jeroen

  1. Post
   Author
 5. Je uitleg heeft me prima geholpen bij het vervangen. Het kitten koste me wat moeite om het strak te krijgen. Bedankt.

  1. Post
   Author