Grondverf waterbasis voor veel toepassingen

Grondverf op waterbasisGrondverf waterbasis voor zowel op kaal en geschilderd hout en grondverf waterbasis heeft een snelle droging.

acryl(grond-)verf

Grondverf waterbasis wordt ook wel acrylverf genoemd. Zonder een grondverf toe te passen krijg je geen mooi resultaat. De lak zou dan helemaal weg zuigen in het hout. Daarna kun je de banen van de verflaag zien en de aanzettingen. Dus altijd een grondverf gebruiken! Voordat je een grondverf gebruikt is ontvetten een eerste vereiste! Lees hier het artikel over ontvetten. Grondverf waterbasis wordt gebruikt voor binnenshuis. Deze eisen heeft immers de Arbo gemaakt. Ik vind het dan ook zeer begrijpelijk dat dit zo is. Een verf bestaat immers uit oplosmiddelen en deze kunnen schadelijk zijn. Bij grondverf op waterbasis is het oplosmiddel water. Het is dan goed voor jezelf en voor het milieu. Zeker zijn er ook watergedragen verven die voor buiten geschikt zijn. Hier wordt dan urethaan aan toegevoegd zodat dat deze verf ook tegen weersinvloeden bestand is.

Grondverf waterbasis kan ook met alkydverf worden afgelakt.

Grondverf waterbasis

Grondverf waterbasis

Als je grondverf op waterbasis neemt dan is het ook logisch dat je een aflak gebruikt die ook op waterbasis is. Je moet dan niet vergeten voordat je aflakt dat je eerst die grondverf waterbasis goed schuurt. Naast ontvetten is schuren ook heel belangrijk. Met schuren vergroot je immers het oppervlak waarbij je een goed hechting krijgt van een volgende verflaag. Lees hier het artikel over schuren. Dit wordt vooral binnenshuis gedaan. Het schilderwerk buiten wordt vaak een alkydverf over de grondverf op waterbasis gedaan. Lees hier het artikel over buiten schilderen. Een voorwaarde is wel dat je de grondverf goed laat door drogen. Laat je dit na dan wordt je grondverf stroperig. Laat de grondverf waterbasis dan minimaal 2 dagen goed drogen. Ook moet je dan goed gaan schuren om een goed hechting te krijgen. Wanneer je een aflaklaag donker maakt zorg er dan voor dat je grondverf ook op dezelfde kleur is. Je voorkomt dan dat de lichte grondverf niet doorschijnt. Ik vind het een goed zaak dat deze verf op waterbasis bestaat. Het mes snijdt aan twee kanten goed voor het milieu en niet schadelijk voor jezelf. Wat wel een nadeel is dat er veel stofjes vrijkomen tijdens het schuren van die grondverf. Deze zijn dan wel weer schade. Zorg ervoor dat je altijd een goed mondkap draagt. Wie van jullie heeft goede ervaringen met een grondverf op waterbasis? Of heb je een algemene vraag over dit onderwerp? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de Vries.

Delen op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 2

 1. Eerst ontvet met Alabastine MDF ontvetter
  geschuurd met 180, kopse kanten en alle vlakken
  stofvrij gemaakt
  Alabastine Acrylaat MDF Grondverg toegepast op een nieuw MDF (buro) blad.
  -voor het gronden van MDF en HDF
  -heft zuigende werking op

  3x de kopse kanten, tussendoor licht schuren 240
  2x de vlakken

  3 dagen drogen

  Daarna een Acrylaat PU ( donkergrijs ) lak aangebracht
  Probleem tijdens rollen;
  – de MDF grondverf ‘lijkt ‘op te lossen’ onder de roller
  Tijdens het werk van roller gewisseld naar een vilt roller ..
  resultaat ná 1 laag PU lak dondergrijs, je ziet witte vlekjes door grijs heen.

  Nu een paar mohair rollers gekocht, daarmee de 2e laag aanbrengen.( advies Wijzonol)

  voordeel: acrylaat grondverf, sneldroog binnen een uur, overschilderbaar na 4-5 uur
  nadeel: tijdens rollen moet het niet te warm zijn! de lak droogt te snel en vloeit daardoor moeizaam!
  Ik vind een acrylaat lak ( Histor ) lastiger rollen dan een alkyd verf.
  Wijzonol schijnt een langere verwerkingstijd te hebben…

  1. Post
   Author