plafond-witten-aanpak-tips

Het plafond witten; hoe pak je dit het beste aan?

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 2 Comments

Raam en deur kozijnen binnen schilderen, hoe doe je dat?
Buitenmuren schilderen, hoe ga je te werk?

Het plafond is een erg belangrijk onderdeel van je huis. Je kijkt er natuurlijk niet dagelijks tegenaan, maar het zorgt er wel voor hoe je huis eruit zit. De meeste plafonds zijn dan ook wit, en dat is niet zonder reden. Het staat netjes en ‘schoon’. Daarnaast lijkt de ruimte groter wanneer je een wit plafond hebt. Eens in de zoveel tijd is het tijd om het plafond te witten maar, hoe pak je dit het beste aan? Wij laten je in dit artikel zien hoe je deze klus kunt klaren én ervoor kunt zorgen dat je plafond er weer strak uit ziet.

Het stappenplan

 1. Je begint deze klus met het afplakken van de muren en de randen. Verplaats de meubels en dek deze af met een afdekfolie. Op deze manier heb je genoeg ruimte om aan het werk te kunnen gaan. De muren kun je afdekken met papier of plastic, voor de vloer kun je het beste een plastic zeil gebruiken.
 2. Als je dit hebt gedaan kun je gaan beginnen met het schoonmaken van het plafond. Hier kun je een verfreiniger voor gebruiken voor het beste resultaat. Op die manier maak je het plafond vet- en stofvrij zodat je straks een perfect resultaat krijgt.
 3. Kijk ook goed na of het plafond gaten of barsten heeft. Als dit zo is, kun je het dit het beste opvullen met muurvuller.
 4. Nu kun je een voorstrijk aanbrengen op het plafond. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en daarnaast helpt het ook om streepvorming te voorkomen. Laat de voorstrijk goed drogen voordat je met de volgende stap begint.
 5. Als de voorstrijk helemaal is opgedroogd, kun je met het plafond witten beginnen. Zorg ervoor dat je verf gebruikt die geschikt is voor plafonds. Deze verf zorgt voor een mooie en egale laag en camoufleert daarnaast zelfs de kleinste oneffenheden.

Wat heb je allemaal nodig?

In principe heb je niet heel veel nodig wanneer je het plafond wilt gaan witten. Daarnaast kun je alle spullen gewoon halen in de bouwmarkt. In het onderstaande overzicht kun je precies zien wat je allemaal nodig hebt.

 • Afdekzeil voor de grond en de meubels
 • Afdekfolie of papier voor de muren
 • Afplaktape
 • Muurvuller
 • Verfreiniger
 • Voorstrijk
 • Plafondverf
 • Kwasten
 • Verfroller en telescoopsteel
 • Keukentrap

Extra tips voor het witten van het plafond

 • Het plafond witten kan een fysieke zware klus zijn omdat je veelal boven je hoofd aan het werk bent. Daarom doe je er goed aan in ieder geval een telescoopsteel te gebruiken. Wanneer het mogelijk is om bijvoorbeeld met twee of drie man te werken, zou dat ook enorm schelen. Naast dat jullie dan af kunnen spreken allebei een deel te doen, kunnen jullie elkaar ook afwisselen.
 • Verwijder de tape en de folie van de muren nog op het moment dat de verf nog nat is, op deze manier beschadig je de verf namelijk niet.
 • Druppelt het plafond? Dan heb je te veel verf gebruikt. Je kunt dit oplossen door de verfroller over alle banen heen te laten gaan zonder dat je er eerst verf op hebt gedaan. Op deze manier wrijf je de ‘te natte’ plekken uit, zodat het niet meer druppelt.
Raam en deur kozijnen binnen schilderen, hoe doe je dat?
Buitenmuren schilderen, hoe ga je te werk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 2

 1. Pingback: Schilderwerk bij een toiletrenovatie - Schilderpret

 2. Pingback: Fotobehang aanbrengen, hoe doe ik dat? - Schilderpret