latex

Hoe kun je latex bewaren?

Renate Vermeer Schildertips & Verfadvies Reageer

Hoe handig is een verfbak
De muur voorstrijken

Wanneer je thuis aan het klussen bent kan het goed zijn dat je een restje latex of andere verf overhoudt. Dit dek je na de klus af en zet je weg, in de schuur of op zolder. Maar bij een volgende klus is de kans groot dat je opnieuw een emmer latex koopt, en dat het restje in de schuur blijft staan. Dit is zonde, want zo is de kans groot dat de latex gaat rotten, terwijl dat helemaal niet nodig is! In dit artikel laten wij je zien hoe je latex en andere verfproducten het beste kan bewaren.

Restjes latex bewaren

De beste manier om latex te bewaren is eigenlijk heel erg simpel. Namelijk door er een glas water bij in te gooien. Een laag water van een halve tot één centimeter is voldoende. Dit hoef je niet door de latex te roeren, maar gewoon boven op de latex te laten liggen. Vervolgens doe je de emmer goed dicht, en zet je hem weg! Het water blijft boven op de latex liggen en zorgt er op die manier voor dat er geen lucht of zuurstof bij kan komen, waardoor je het langer kunt bewaren. Als je de latex dan na een tijdje weer nodig hebt kun je het water eruit laten lopen of vermengen met de latex. Dit laatste kan echter alleen wanneer deze er ook geschikt voor is, dus kijk dat goed na.

#Schildertip: Hoe kun je latex bewaren? # verfaanbieding #latex #uitdrogen #schilderen #sausen

Ga naar Schilderpret op YouTube

Verf bewaren

Ook andere verfsoorten kun je prima bewaren. Heb je blikken ongeopende waterverdunbare verf in de kast staan dan is deze minstens een jaar houdbaar. Zodra je het blik openmaakt en de verf stinkt, is hij verrot en moet je hem weggooien. Heb je verf staan dat is verdund met terpentine, dan kun je deze zelfs langer bewaren, minstens twee jaar. Wel kan de droogtijd langer worden, omdat de werking van de aanwezige stoffen iets kan afnemen.

Belangrijk bij potten verf is vooral dat je de deksel goed aandrukt na gebruik en de pot daarna kort even op zijn kop houdt. op die manier is de rand helemaal afgesloten, wat ervoor zorgt dat de verf langer houdbaar is. Zet het daarna weg op een donkere en vorstvrije plek met een constante temperatuur boven de vijf graden. Denk hierbij aan de schuur, garage, kelder, zolder of een kast.

Latex en verf weggooien

Heb je de latex of verf niet meer nodig, dan is weggooien niet altijd nodig. wanneer de potten nog helemaal of nagenoeg vol zitten zou je ze kunnen verkopen, maar je kunt ze ook doneren. Er zijn altijd wel buurthuizen of jongerencentra die verf kunnen gebruiken. Een online oproepje is vaak al voldoende om van je blikken af te komen!

Heb je niemand kunnen vinden of is het zo weinig dat je het liever weggooit, doe dit dan wel op de juiste manier. Verf valt onder klein chemisch afval en moet dus op de juiste manier ingeleverd worden. bijvoorbeeld bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van de gemeente.

Wellicht ook interessant om te lezen:

Verfkwasten bewaren, hoe doe je dit het beste?

De badkamer schilderen

De muren binnen schilderen, hoe pak je dat aan?

De muur voorstrijken

Hoe handig is een verfbak
De muur voorstrijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *