Hoeveel liter verf per m2 heb je nodig om te schilderen.

door Piet de Vries | Geupdate op:  17 maart 2016

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

HOEVEEL LITER VERF PER M2 -BEREKENINGEN

HOEVEEL LITER VERF PER M2 BENODIGDHEDEN

VERBRUIK HOEVEEL LITER VERF PER M2

 

Hoeveel liter verf per m2 je nodig bent hangt af van verschillende factoren: of een wand absorberend, ruw, glad is of voorheen behandeld. De verfmerken spelen hierbij ook een rol.

 

VERBRUIK EN BEREKENING MUREN EN PLAFONDS

Het verbruik van latex zit tussen de 5 en 8 m2 per liter. Dat wil zeggen als je bijvoorbeeld een super gladde wand hebt kun je met 1 liter latex wel 8 m2 doen. Betreft het een nieuwe wand dan ben je meer latex nodig. Vooraf moet je dan ook nog een voorstrijk latex aanbrengen om de zuigende werking op te heffen. Daarna moet je nog twee lagen latex aanbrengen. De eerste laag zal meer verbruiken dan de tweede laag latex. Ruw is een verbruik van 5m2.

CALCULATIE KOZIJNEN EN DEURENhoeveel liter verf per m2

 Ga eerst de lengte van raam- en deur kozijnen meten. Vergeet niet bij kozijnen de voor-en achterkant te meten. Deze moet je ook meenemen in je berekening. Vervolgens ga je de diepte meten van de kozijnen. Bij deurkozijnen is dit de diepte waarin de deur is opgehangen. Bij raamkozijnen is dit de zijkant van het kozijn tot het glas. Daarna ga je de breedte meten. Wanneer je deze gegevens bij elkaar hebt ga je alle breedtes en dieptes bij elkaar optellen. De uitkomst daarvan ga je vermenigvuldigen met de lengtes. Zo krijg je een totale oppervlakte. Heb je ook nog deuren die je wilt schilderen dan meet je de hoogte x de lengte van beide kanten en tel die bij de oppervlakte op van de deur en raamkozijnen. Nu heb je een totale oppervlakte. Betreft het een grondverf dan moet je dit delen door 10. Betreft het een reeds geschilderde laag dan moet je dit delen door 12. Afhankelijk van de verfsoort zullen daar afwijkingen in zitten. Op het verfblik staat het verbruik aangegeven.

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.