Houtrot: hoe ontstaat het & hoe repareer je? [buitenkozijn voorbeeld]

door Piet de Vries | Geupdate op:  10 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Houtrot

Hoe signaleer ik houtrot en hoe voorkom je houtrot voor buitenschilderwerk.

houtrotIk zeg altijd voorkomen is beter dan genezen.

Daar bedoel ik mee dat je het voorwerk als schilder goed uitvoert, je ook geen last hebt van houtrot.

Vooral op punten die daar gevoelig voor zijn zoals verbindingen van kozijnen, vlakbij boeidelen ( onder goten) en drempels.

Vooral drempels zijn zeer gevoelig daarvoor omdat dit het laagste punt is en staat vaak veel water tegenaan.

Daarnaast wordt er veel op gelopen, wat niet de bedoeling is van een drempel.

Hoe signaleer ik houtrot?

Je kunt houtrot zelf herkennen door op de verflagen te letten.

Als er bijvoorbeeld barsten in de verflaag zitten kan dit duiden op houtrot.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Ook wanneer de verf los laat, het bladderen van de verflaag kan daar ook een oorzaak zijn.

Waar je ook op letten moet is de houtdeeltjes die loslaten.

Verdere signaleringen kunnen zijn blaasjes onder de verflaag en het verkleuren van hout.

Indien je deze bovenstaande ziet moet je zo snel mogelijk ingrijpen om erger te voorkomen.

Wanneer treedt houtrot op?

Houtrot treedt vaak ongemerkt op en is een van de belangrijkste problemen van het houtwerk aan je huis of garage.

De oorzaak van houtrot zit vaak in de slechte conditie van het schilderwerk of in gebreken in de constructie, zoals open verbindingen, scheuren in houtwerk enz.

Het is belangrijk dat je houtrot op tijd ziet, zodat je het kunt behandelen en voorkomen.

Hoe behandel ik houtrot?


Houtrot behandelenHet eerste wat je moet doen is het verrot hout verwijderen tot op 1 cm op het gezonde hout.

Je kunt dit het beste doen met een beitel.

Daarna maak je de ondergrond schoon.

Daar bedoel ik mee dat je de rest houtsnippers er uit haalt of blaast.

Daarna ga je goed ontvetten.

Hierna een  grondverf aanbrengen, dit ter voorkoming van verdere aantasting.

Net zo lang grondverf  aanbrengen in dunne laagjes tot dat het hout is verzadigd ( neemt niet meer op).

De volgende stap is dan het vullen van het gat of gaatjes.

Ik gebruik soms ook wel  PRESTO, een 2 componenten plamuur die nog harder wordt dan het hout zelf.

Een ander product wat ook goed is en een snelle verwerkingstijd is dryflex.

Na droging goed  schuren, 1 x gronden, tussen de lagen schuren met een P220 en 2 x aflakken.

Als je deze behandeling correct uitvoert zal je zien dat je schilderwerk in topconditie blijft.
Wil je nog meer tips of heb je vragen?

Hoe repareer je houtrot aan een buitenkozijn?

Wanneer er houtrot aanwezig is op je buitenkozijn doe je er goed aan dit zo snel mogelijk te repareren. Dit is namelijk nodig voor een goed onderhoud van je kozijn. Ook wanneer je de buitenkozijnen wilt verven, moet je eerst het houtrot herstellen. In dit artikel lees je hoe je houtrot kunt repareren en welke spullen je hier allemaal voor nodig hebt.

Tip: Wil je het professioneel aanpakken? Overweeg dan deze epoxy houtrot-set:

Het stappenplan

  1. Je begint met het uitsteken van de heel erg rotte plekken. Deze steek je uit met een beitel. Doe dit tot het punt waar het hout schoon en droog is. Het losgekomen hout veeg je met een zachte borstel weg. Kijk goed of echt al het rotte hout weg is want alleen op deze manier stop je het verrottingsproces van binnenuit. Blijft er een stukje rot hout zitten, dan kun je binnen de kortste keren weer opnieuw met deze klus beginnen.
  2. Vervolgens behandel je alle uitgestoken plekken met houtrotstop. Dit doe je door van dit spul wat in de plastic dop te schenken en vervolgens met een kwast in en op het hout te soppen. Dit laat je vervolgens zo’n zes uur drogen.
  3. Als de houtrotstop volledig is opgedroogd maak je de houtrotvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Houtrotvuller bestaat uit twee componenten die je in de verhouding 1:1 moet mengen. Met een smal plamuurmes breng je dit aan op een breed plamuurmes en je mengt dit totdat er een egale kleur ontstaat. Let er wel op dat de hoeveelheid die je hebt aangemaakt binnen 20 minuten verwerkt moet worden. zodra je de twee delen goed door elkaar mengt, begint namelijk direct de verharding.
  4. Het aanbrengen van de houtrotvuller doe je door met het smalle plamuurmes de vuller stevig in de openingen te duwen en het vervolgens zo glad mogelijk uit te strijken met het brede plamuurmes. Het overtollige vulmiddel verwijder je direct. Laat dit vervolgens twee uur drogen. Na die twee uur is de vuller schuur- en overschilderbaar.
  5. Nadat je twee uur hebt gewacht schuur je de gerepareerde delen met een schuurblok met korrel 120. Hierna maak je het hele kozijn schoon en laat deze goed drogen. Daarna schuur je het kozijn nogmaals met het schuurblok. Veeg alle stof weg met een borstel en neem het kozijn af met een vochtige doek. Nu is het kozijn klaar om in de verf gezet te worden.

Wat heb je nodig?

Voor het repareren van de buitenkozijnen heb je een aantal spullen nodig. Deze zijn allemaal in de bouwmarkt te koop maar de kans is ook groot dat je dit gewoon al in je schuur hebt liggen. Als dat het geval is, zorg er dan wel voor dat alles schoon en onbeschadigd is.

Extra tips

Houtrot reparatie, bij de familie Landeweerd

Hoe los je houtrot reparatie op en wat is het resultaat na de houtrot reparatie.

Ik werd gebeld door de familie Landeweerd te Groningen met de vraag of ik haar deur ook kon repareren, want deze was gedeeltelijk verrot. Op mijn verzoek is er een foto gemaakt en heb gelijk terug gemaild dat ik die houtrot reparatie wel kan uitvoeren.

Voorbereiding houtrot reparatie

Je moet altijd met een goed voorbereiding beginnen en vooraf bedenken wat je nodig hebt bij een houtrot reparatie. Ik heb gebruikt: beitel, hamer, schraper,stanleymes, veger en blik, allesreiniger (B-clean), doekje,snelgrond,  een 2 componenten plamuur, schroefboormachine, een paar schroeven, kleine spijkers, verflatjes, schuurpapier korrel 120 , schuurmachine, mondkapje en hooglans verf. Voordat ik met de houtrot reparatie begin ga ik eerst het verrotte hout verwijderen. Ik heb het hier met een driehoekige schraper gedaan. Er waren plekken bij waar ik met de beitel tot het verse hout moest kappen. Ik kap altijd tot 1 centimeter in het verse hout, dan weet je zeker dat je goed zit. Toen alles er af is geschraapt heb ik met schuurpapier de kleine restjes eraf geschuurd en alles stofvrij gemaakt. Hierna heb ik een snelgrond aangebracht. De voorbereiding is nu klaar. Zie film.

Plamuren en schuren

Na een half uur is de snelgrond droog en heb ik eerst schroeven in het verse hout geplaatst. Dit doe ik altijd, indien mogelijk, zodat de plamuur zich aan het hout en schroeven hecht. Omdat de voorste spijl geen rechte lijn meer was, deze liep namelijk schuin weg, heb ik verflatjes aangebracht om weer een rechte lijn te krijgen van boven naar beneden. Daarna heb ik plamuur gemengd in kleine porties. Let wel op de goede mengverhouding als je dit zelf doet. De verharder, meestal een rode kleur is maar slecht 2 a 3%. Ik doe dit in kleine lagen omdat het droogproces dan sneller gaat. Wanneer ik de laatste laag strak heb aangebracht wacht ik minimaal een half uur.( Gelukkig was de koffie lekker.) Klik hier voor de film deel2

Laatste fase houtrot reparatie met een strak eindresultaathoutrot reparatie

Nadat de plamuur is uitgehard snijd ik voorzichtig tussen de plamuur en de verflatjes een snede zodat het plamuur niet afbreekt bij het verwijderen van de verflatjes. Hier heb ik met de schuurmachine alles vlak geschuurd. Ik heb hiervoor schuurpapier gebruikt met een korrel 180. Hierna alles stofvrij gemaakt. Na 30 minuten wachten, heb ik de gehele deur met een allesreiniger ontvet. De zon begon inmiddels te schijnen, dus de deur was snel droog. Toen met een schuurpapier met een korrel van 180 de complete deur geschuurd en weer nat afgenomen. De laatste handeling was het aflakken met een hooglans alkydverf. De houtrot reparatie was uitgevoerd. Zie hier het resultaat.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.