Houtrot in het buitenkozijn repareren

Houtrot in het buitenkozijn repareren

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 1 Comment

De badkamer schilderen
Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven

Wanneer er houtrot aanwezig is op je buitenkozijn doe je er goed aan dit zo snel mogelijk te repareren. Dit is namelijk nodig voor een goed onderhoud van je kozijn. Ook wanneer je de buitenkozijnen wilt verven, moet je eerst het houtrot herstellen. In dit artikel lees je hoe je houtrot kunt repareren en welke spullen je hier allemaal voor nodig hebt.

Tip: Wil je het professioneel aanpakken? Overweeg dan deze epoxy houtrot-set:

Het stappenplan

 1. Je begint met het uitsteken van de heel erg rotte plekken. Deze steek je uit met een beitel. Doe dit tot het punt waar het hout schoon en droog is. Het losgekomen hout veeg je met een zachte borstel weg. Kijk goed of echt al het rotte hout weg is want alleen op deze manier stop je het verrottingsproces van binnenuit. Blijft er een stukje rot hout zitten, dan kun je binnen de kortste keren weer opnieuw met deze klus beginnen.
 2. Vervolgens behandel je alle uitgestoken plekken met houtrotstop. Dit doe je door van dit spul wat in de plastic dop te schenken en vervolgens met een kwast in en op het hout te soppen. Dit laat je vervolgens zo’n zes uur drogen.
 3. Als de houtrotstop volledig is opgedroogd maak je de houtrotvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Houtrotvuller bestaat uit twee componenten die je in de verhouding 1:1 moet mengen. Met een smal plamuurmes breng je dit aan op een breed plamuurmes en je mengt dit totdat er een egale kleur ontstaat. Let er wel op dat de hoeveelheid die je hebt aangemaakt binnen 20 minuten verwerkt moet worden. zodra je de twee delen goed door elkaar mengt, begint namelijk direct de verharding.
 4. Het aanbrengen van de houtrotvuller doe je door met het smalle plamuurmes de vuller stevig in de openingen te duwen en het vervolgens zo glad mogelijk uit te strijken met het brede plamuurmes. Het overtollige vulmiddel verwijder je direct. Laat dit vervolgens twee uur drogen. Na die twee uur is de vuller schuur- en overschilderbaar.
 5. Nadat je twee uur hebt gewacht schuur je de gerepareerde delen met een schuurblok met korrel 120. Hierna maak je het hele kozijn schoon en laat deze goed drogen. Daarna schuur je het kozijn nogmaals met het schuurblok. Veeg alle stof weg met een borstel en neem het kozijn af met een vochtige doek. Nu is het kozijn klaar om in de verf gezet te worden.

Wat heb je nodig?

Voor het repareren van de buitenkozijnen heb je een aantal spullen nodig. Deze zijn allemaal in de bouwmarkt te koop maar de kans is ook groot dat je dit gewoon al in je schuur hebt liggen. Als dat het geval is, zorg er dan wel voor dat alles schoon en onbeschadigd is.

 • Houtrotstop
 • Houtrotvuller
 • Schuurblok met korrel 120
 • Houtbeitel
 • Ronde kwasten
 • Breed plamuurmes
 • Smal plamuurmes
 • Werkhandschoenen
 • Zachte borstel
 • Een doek die niet pluist

Extra tips

 • Hou er rekening mee dat het lang duurt voordat de houtrotvuller volledig opgedroogd is. Het is dan ook verstandig om dit op een droge dag te doen.
 • Zitten er veel grote gaten in je kozijn? Dan kun je deze het beste in meerdere lagen vullen met de houtrotvuller. Hier moet je dan wel telkens voldoende tijd tussen laten zitten om het uit te harden.
 • Heb je ook randen of hoeken in het kozijn die beschadigd zijn? Dan kun je het beste een mal maken van twee plankjes op de plek van het kozijn. Het vulmiddel breng je dan strak tegen de planken aan en nadat de vuller goed is uitgehard, verwijder je de planken weer.
De badkamer schilderen
Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 1

 1. Pingback: Perkoleum, wat is dit en waar kun je het voor gebruiken? - Schilderpret