Houtrot reparatie, bij de familie Landeweerd.

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Hout verven zowel binnen als buiten.
Sierpeister, met glasweefsel behangen.

Hoe los je houtrot reparatie op en wat is het resultaat na de houtrot reparatie.

Ik werd gebeld door de familie Landeweerd te Groningen met de vraag of ik haar deur ook kon repareren, want deze was gedeeltelijk verrot. Op mijn verzoek is er een foto gemaakt en heb gelijk terug gemaild dat ik die houtrot reparatie wel kan uitvoeren.

Voorbereiding houtrot reparatie

Je moet altijd met een goed voorbereiding beginnen en vooraf bedenken wat je nodig hebt bij een houtrot reparatie. Ik heb gebruikt: beitel, hamer, schraper,stanleymes, veger en blik, allesreiniger (B-clean), doekje,snelgrond,  een 2 componenten plamuur, schroefboormachine, een paar schroeven, kleine spijkers, verflatjes, schuurpapier korrel 120 , schuurmachine, mondkapje en hooglans verf. Voordat ik met de houtrot reparatie begin ga ik eerst het verrotte hout verwijderen. Ik heb het hier met een driehoekige schraper gedaan. Er waren plekken bij waar ik met de beitel tot het verse hout moest kappen. Ik kap altijd tot 1 centimeter in het verse hout, dan weet je zeker dat je goed zit. Toen alles er af is geschraapt heb ik met schuurpapier de kleine restjes eraf geschuurd en alles stofvrij gemaakt. Hierna heb ik een snelgrond aangebracht. De voorbereiding is nu klaar. Zie film.

Plamuren en schuren

Na een half uur is de snelgrond droog en heb ik eerst schroeven in het verse hout geplaatst. Dit doe ik altijd, indien mogelijk, zodat de plamuur zich aan het hout en schroeven hecht. Omdat de voorste spijl geen rechte lijn meer was, deze liep namelijk schuin weg, heb ik verflatjes aangebracht om weer een rechte lijn te krijgen van boven naar beneden. Daarna heb ik plamuur gemengd in kleine porties. Let wel op de goede mengverhouding als je dit zelf doet. De verharder, meestal een rode kleur is maar slecht 2 a 3%. Ik doe dit in kleine lagen omdat het droogproces dan sneller gaat. Wanneer ik de laatste laag strak heb aangebracht wacht ik minimaal een half uur.( Gelukkig was de koffie lekker.) Klik hier voor de film deel2

Laatste fase houtrot reparatie met een strak eindresultaathoutrot reparatie

Nadat de plamuur is uitgehard snijd ik voorzichtig tussen de plamuur en de verflatjes een snede zodat het plamuur niet afbreekt bij het verwijderen van de verflatjes. Hier heb ik met de schuurmachine alles vlak geschuurd. Ik heb hiervoor schuurpapier gebruikt met een korrel 180. Hierna alles stofvrij gemaakt. Na 30 minuten wachten, heb ik de gehele deur met een allesreiniger ontvet. De zon begon inmiddels te schijnen, dus de deur was snel droog. Toen met een schuurpapier met een korrel van 180 de complete deur geschuurd en weer nat afgenomen. De laatste handeling was het aflakken met een hooglans alkydverf. De houtrot reparatie was uitgevoerd. Zie hier het resultaat.

Hout verven zowel binnen als buiten.
Sierpeister, met glasweefsel behangen.