Kit verwijderen is eenvoudig met deze 7 stappen

door Piet de Vries | Geupdate op:  11 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Kit verwijderen is meestal nodig omdat de kit niet meer intact is. Je ziet vaak dat er zomaar stukken uit zijn of zelfs gaten in het kitwerk zitten.

Je moet dan actie ondernemen om een lekkage of bacteriebroedplaats te voorkomen. Voordat er nieuwe kit aangebracht wordt is het van belang dat de oude kit 100% is verwijderd.

In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je kit het beste kunt verwijderen.

Harde kitsoorten zoals acrylaatkit kunnen verwijderd worden met schuurblok, schuurpapier, afbreekmes, plamuurmes of een met scherpe schroevendraaier/beitel.

Zet kracht met beleid om beschadigingen van ondergrond te voorkomen.

Kit verwijder je vaak omdat er schimmels op zitten. Je kunt dit herkennen aan een zwarte kleur die op de kitlaag zit.

Vooral in badkamers is dit snel het geval door de luchtvochtigheid. Een badkamer is een plek waar dagelijks veel water en vocht aanwezig is, waardoor de kans groot is dat je schimmelvorming in de badkamer krijgt.

Je luchtvochtigheid is dan hoog. De sanitair tegels en vloer droogmaken na het douchen of badderen helpt dit voorkomen. Evenals goede ventilatie.

De deur open laten staan na het gebruik van douche/bad is dan ook verstandig.

Wat heb je nodig om kit te verwijderen?

x
Welke afplaktape te gebruiken?

Mijn favorieten, maar je kunt uiteraard andere merken proberen:

Afbreekmes van Stanley, het liefste deze Fatmax die met 18mm wat beter grip geeft:

Stanley fatmax afbreekmes om kit te verwijderen

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor kit is de beste ontvetter deze van Tulipaint:

Tulipaint ontvetter voor kit

(bekijk meer afbeeldingen)

Het stappenplan

  1. Neem een afbreekmes
  2. Snij in de oude kit langs de tegels
  3. Snij in het oude kit langs het bad
  4. Neem een kleine schroevendraaier en wip de kit los
  5. Trek met je vingers de kit eruit
  6. Oude kit weg schrapen met afbreekmes of schraper
  7. Grondig schoonmaken met allesreiniger/ontvetter/soda en doek

Alternatieve wijze: kit laten inweken met slaolie of kitverwijderaar. De kit is dan makkelijker te verwijderen.

Misschien niet noodzakelijk, maar voor het succesvol verwijderen van hardnekkige kit is deze kitverwijderaar van HG de beste keuze:

Kitverwijderaar van HG

(bekijk meer afbeeldingen)

Let op: Voordat er een nieuwe kit aangebracht wordt, dient het oppervlak zeer schoon en ontvet te zijn! Anders zal de nieuwe kitlaag niet goed hechten.

Voorkomen van schimmels

Het voorkomen van schimmels is belangrijk omdat deze gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Schimmels in o.a. badkamers kun je voorkomen door goed te ventileren:

Hoofdzaak is dat je tijdens, en kort na, het douchen goed laat ventileren. Bij een mechanische doucheventilator kun je de tijdsduur vaak instellen. Vaak is een mechanische ventilatie verbonden met een lichtknop.

Verwijderen met afbreekmes

Kit verwijderen kun je op vele manieren doen.  Een van die methodes is dat je met een afbreekmes oftewel Stanley mes langs de kit randen snijdt. Dit doe je langs alle hechtende randen.

Vaak snijdt je dan als het ware in een V-vorm langs de hoeken. Vervolgens pak je het uiterste puntje van de kit en trekt deze erin één keer uit.

Meestal als er voorheen goed, in één vloeiende beweging, is gekit dan is dit mogelijk. Er kunnen wel resten kit overblijven en deze kan je voorzichtig wegschrappen met een mesje of verwijderen met een kitverwijderaar.

Belangrijk is wel dat je de voorschriften van de verpakking leest voordat je het gaat gebruiken.

Verwijderen met een glasschraper

Kit verwijderen kun je ook met een glasschraper. Hierbij moet je wel voorzichtig te werk gaan en zorgen dat je de materialen, zoals tegels en bad niet beschadigd. Hierna neem je warm water met soda.

Je drenkt een doek in het water met soda en ga door de gleuf waar het oude kit heeft gezeten. Deze methode is zeer effectief en de kitresten verdwijnen hierdoor.

“Met mijn gratis Ebook vol schildertips nooit meer met je verfhanden in het haar”

P. DE VRIES

Slaolie doet wonderen tegen kleefmiddel

Neem een droge doek en giet daar riant slaolie overheen.  Wrijf met de doek een paar keer stevig over de kit zodat deze goed nat is van de olie. Laat het daarna een poosje inweken en je trekt vaak geheel de kitrand of kitlaag eruit.

Kit verwijderen kun je dus op verschillende manieren doen.

Voordat je een nieuwe kit aanbrengt is het echt een hoofdzaak dat je de oude kit geheel hebt verwijderd! Zorg ook dat de ondergrond 100% schoon en zuiver is.  Vooral na het gebruik van slaolie zorgen dat het goed ontvet is.

Om te beginnen is schoonmaken met Soda een aanrader.  Je kan ook een goede allesreiniger of ontvetter gebruiken. Het schoonmaken herhalen tot het oppervlak niet meer vettig is!

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.