Kwasten bewaren voor korte en langere tijd: ZO pak je het aan

door Piet de Vries | Geupdate op:  12 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Kwast bewaren

Kwasten bewaren voor korte tijd en kwasten bewaren voor een langere tijdsduur.

kwasten bewaren

kwasten bewaren

Kwasten bewaren kun je op verschillende manieren doen. Het ligt eraan voor hoe lang je de kwasten wil bewaren. Ik heb altijd mijn eigen methode gehad en die is tot nu toe voor mij goed geweest. Ook mede door het feit dat ik als schilder dagelijks een kwast gebruik. Voor een doe het zelver  is kwasten bewaren totaal anders. Dit neemt niet weg dat je het wel zo kunt doen als mij. Tegenwoordig kun je ook wegwerp kwasten kopen voor eenmalig gebruik. Je moet er dan wel op letten dat je de haren van de kwast vooraf schuurt. Dus met schuurpapier over de haren schuren zodat je later geen losse haartjes in je verfwerk krijgt. Ik doe dit ook altijd als ik een nieuwe kwast koop. Als je een kwast gebruikt en je wilt deze de andere dag weer hergebruiken kun je deze het beste in koud water weg zetten. Een ander alternatief is dat je er aluminium folie omheen wikkelt. Als je aan het schilderen bent en je neemt even pauze, dan doe je de kwast in de verf.

 

Kwasten bewaren in rauwe lijnolie

Kwasten bewaren op langere termijn kun je op verschillende manieren doen. Een manier is om kwasten in folie te wikkelen en er voor zorgen dat deze goed lucht dicht wordt afgesloten. Je kunt de kwasten eventueel in de koelkast bewaren of zelfs in de diepvries. Belangrijk is dat je deze echt goed afsluit van lucht en zuurstof. Wikkel er eerst folie omheen en daarna een plastic zakje waar je tape omheen draait, zodat je zeker weet dat er niets kan gebeuren. Heb je de kwast weer nodig dan haal je de kwast 1 dag van te voren weer uit de diepvries. Een tweede methode is dat je de kwast helemaal reinigt met verfreiniger, zodat de verf helemaal is verwijderd uit de kwast. Hierna laat je de kwast drogen en bewaar deze in een droge ruimte. Lees hiervoor het artikel kwasten schoonmaken. Kwasten bewaren doe ik zelf in rauwe lijnolie. Ik neem hiervoor een langwerpig bakje van Go paint of een paintbox. Deze is trouwens ook te koop bij de Action. Zie afbeelding hiernaast. Daarna giet ik het driekwart vol zodat ik net onder het roostertje blijf en vul dit aan met wat terpentine ( plusminus 5%). Als je zo je kwasten gaat bewaren blijven de haren van de kwasten zacht en krijgen je kwasten een langere levensduur. 

Er zijn verschillende manieren waarop jij je verfkwasten kunt bewaren. Welke optie voor jou het beste is, hangt er onder andere vanaf hoe lang je de kwasten wilt bewaren, maar ook welke verf of lak je hebt gebruikt met de kwasten. In dit artikel lees je de verschillende mogelijkheden voor het bewaren van je verfkwasten.

Verpakken in aluminiumfolie

Een andere optie is om de kwasten te verpakken in aluminiumfolie, zeker wanneer je ze maar een paar dagen wilt bewaren, omdat je daarna weer verder gaat. Het is in dit geval niet nodig ze eerst schoon te maken. Wikkel heel eenvoudig de folie om het uiteinde van de kwast en bewaar deze vervolgens in een luchtdichte zak. Wel is het verstandig wat tape om het handvat te plakken zodat de folie niet verschuift. Let wel op: deze manier van bewaren is enkel geschikt voor maximaal twee dagen.

Op zoek naar ecologische en duurzame kwasten?

Verfkwasten bewaren voor een korte periode

Moet je onverwachts weg tijdens het schilderen? Ook dan moet je de verfkwasten goed opbergen. Dit kun je doen door ze in aluminium te wikkelen, maar een andere, nieuwe optie is door het gebruik van de Brush saver. Dit is een elastische rubberen hoes waar je de kwast insteekt, en vervolgens de hoes om de kwast heen draait. Het vastzetten van de hoes doe je door middel van de elastische riem met gaten en noppen. Op deze manier kun je de kwast altijd strak en luchtdicht inpakken.

De verf hecht niet aan het rubber en daarnaast is de hoes heel eenvoudig schoon te maken zodat je hem keer op keer kunt gebruiken. Hij kan voor zowel ronde als platte kwasten gebruikt worden en de voor een maximale duur van drie maanden aaneengesloten.

Verfkwasten schoonmaken

Wanneer jij je kwasten later nog eens wilt gebruiken kun je deze eenvoudig schoonmaken. Wel ligt het er hierbij aan welke verf je hebt gebruikt. Heb je verf op terpentinebasis gebruikt? Doe dan een beetje verdunde ontvetter in een pot. Zet hier vervolgens de kwast in en druk hem goed tegen de zijkanten, zodat de ontvetter goed in de kwast trekt. Dit laat je vervolgens staan voor twee uur, daarna moet je de kwast droog met een doek en bewaar je hem op een droge plek.

Heb je verf op waterbasis gebruikt? Doe dan hetzelfde alleen dan met warm water in plaats van ontvetter. Ook hierbij droog je de kwast af na twee uur en bewaart deze vervolgens op een droge plek.

Heb je kwasten waarmee je olie hebt aangebracht, dan kun je deze schoonmaken met terpentine of speciale kwastenreiniger. Wanneer je terpentine gebruikt kun je de kwasten het beste omspoelen in een glazen pot waar de terpentine in zit. Daarna droog je ze met een schone doek, om ze vervolgens in te laten drogen.

Ook interessant om te lezen: 

Schilderwerk bij een toiletrenovatie 

De trap schilderen 

Sanitair tegels schilderen

De badkamer schilderen

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.