Leren schilderen: gemakkelijk met veel oefenen & deze 10 tips

door Piet de Vries | Geupdate op:  11 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Leren schilderen


Leren schilderen is gewoon doen en leren schilderen kun je eigen maken door het in de praktijk brengen.

Leren schilderen hoeft echt niet moeilijk te zijn. Gewoon niet bang zijn en proberen. We praten hier niet over een schilderij maken, maar puur over leren schilderen van bijvoorbeeld muren, plafonds, deuren en kozijnen. Het enigste waar je aan moet houden zijn bepaalde procedures. Wanneer je een complete ruimte wilt schilderen, ga je eerst het houtwerk doen. Een gouden regel is dat je altijd eerst moet ontvetten en dan schuren! Daarna ga je pas aflakken. Wanneer de verf goed is uitgehard ga je pas muren en plafonds met een latex verf aanbrengen. Veel mensen denken meestal andersom. Eerst de plafonds en muren en dan het kozijnwerk. De genoemde volgorde die ik jullie geef is dat je na die tijd geen stof meer op de muren krijgt en je kunt met een latex beter afzetten tegen het houtwerk. Kan je dit niet uit de losse hand dan ga je alles met een tesa tape afplakken , zodat je strak schilderwerk krijgt.

Leren schilderen kan iedereen.

Master Bronze Kwastenset - Patentpunt - Alkyd - 3-delig

Leren schilderen kan iedereen. Het is een kwestie van proberen en oefenen. Alles gaat gepaard met een goed voorbereiding. Ten eerste ga je materialen inkopen zoals verfrollers, een kwast, verfbak, tape, plastic folie, latex, grondverf, lakverf, hulpmiddelen zoals plamuur en kit, plamuurmes en kitspuit. Voordat je gaat schilderen moet je ervoor zorgen dat de ruimte leeg is. Dan ga je vervolgens de vloer afdekken met bijvoorbeeld een stucloper. Daarna verwijder je sloten en beslag van de deuren. Vervolgens begin je met het schoonmaken en het schuurwerk. Daarna is het echt belangrijk dat je alles stofvrij maakt. Doe dit met een iets vochtige doek in combinatie met een stofzuiger. De volgende stap is dat je alle naden gaat kitten en gaatjes gaat dichten om zo een strak resultaat te krijgen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je beginnen met schilderen. Leren schilderen is een uitdaging. Zo moet je het zien. Wij zijn altijd bang om fouten te maken. Natuurlijk mag je best wel fouten maken. Hier leer je veel van. Dit is de beste methode. Is het schilderwerk klaar en het is niet naar je zin? Gewoon opnieuw proberen. Dat is de beste leermethode. Je doet het immers thuis bij je zelf. Niemand ziet het toch. Oefenen en nog eens oefenen. Zo ben ik ook begonnen. Gewoon doorzetten. Je zult merken dat je er meer feeling voor krijgt. Wanneer het schilderwerk dan klaar is geeft dit je een kick. Daar doe je het voor. Mocht je er echt niet meer uitkomen dan raad ik je aan het gratis E-book Schildertechnieken in je huis te downloaden. Dit boek geeft heel veel informatie wat je wel moet doen en wat niet. Daarnaast staan er veel slimme trucs in. Echt een aanbeveling waard!

Wat schilderen kan doen met je huis en interieur.

Schilderen

Schilderen doe je om 2 redenen: je vind het leuk of je wilt kosten besparen door het zelf uit te voeren.

Er zijn nog wel meerder redenen te bedenken: het geeft je voldoening, je ziet dat het op knapt en zo kan ik nog wel door gaan.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Ik schilder zelf omdat ik het leuk vind, uiteraard ook om te voorzien in mijn inkomen.

Geloof het of niet, je moet er wel plezier in het schilderen hebben anders krijg je nooit een goed resultaat!

Anders was ik er zelf nooit aan begonnen!

Schilderen doe je zo

Schilderen is niet voor iedereen weggelegd en daarom kunt u een aantal praktische tips zeker gebruiken. Zo moet u weten welk type verf u moet gebruiken, welke kwast of roller u moet gebruiken en of u een onderlaag moet toevoegen voordat u gaat verven. Dit alles kunt u in onderstaand artikel terugvinden.

Gebruik van verf

Er zijn twee soorten verf te verkrijgen, namelijk alkydverf en acrylverf. De eerstgenoemde is op terpentinebasis en wordt over het algemeen alleen buitenshuis gebruikt. Doordat het vol zit met oplosmiddelen zijn er maar weinig geschikte klussen om te gebruiken bij een klus binnenshuis. Deze variant is ook nog te verkrijgen in een hoogglans en zijdeglans. Hoogglans is over het algemeen makkelijker schoon te krijgen, maar hier zijn de oneffenheden wel eerder zichtbaar in.

Acrylverf is op waterbasis en wordt bij klussen binnenshuis gebruikt. Doordat de verf op waterbasis is, is het ook minder schadelijk voor de gezondheid. Ook droogt het een stuk sneller dan alkydverf en is de geur ook beter te behappen. Bij het gebruik van acrylverf moet u echter wel de ondergrond een stuk beter bewerken, want het zal minder dekken dan alkydverf.

Kwast en/of roller

De keuze voor een bepaalde kwast of roller hangt af van het te schilderen oppervlak. Wanneer u kleine oppervlakten of decoratie moet schilderen raden wij u aan om een klein en fijne kwast te nemen. Ook moet u rekening houden met het type verf, want niet iedere kwast en/of roller is geschikt voor al het type verf. Gaat u een plafond schilderen? Dan raden wij u aan om ook een verlengstuk voor een roller aan te schaffen. Hierdoor kunt u gewoon op de grond blijven staan en heeft u geen last van het verplaatsen van trappen.

Heeft u genoeg ruimte in uw woning? Dan is het plaatsen van een werkbank zeker geen overbodige luxe. Hierdoor heeft u ten alle tijden alles bij de hand en hoeft u niet steeds naar de garage te lopen om zaken op te bergen of te pakken.

Schilderen, wat betekent het eigenlijk

schilderen

Zelf leren verven

Aan verven kun je veel betekenissen geven.

Als je het letterlijk vertaald kun je verven  omschrijven als: een voorwerp bedekken met verf.

Een andere betekenis is, en die vind ik net zo belangrijk dat je met schilderen de ondergronden, hetzij hout, metaal, beton, etc. beschermt tegen weersinvloeden van buiten en tegen behoud van voorwerpen (kozijnen etc.) binnen.

Je kunt met verf ook een kunstwerk maken, zo kun je schilderen ook vertalen.

Daarnaast kun je veel synoniemen bedenken: afschilderen, beschilderen, overschilderen etc.

Wat is het doel van lakken

Lakken is een van de belangrijkste activiteit aan je huis en dan met name aan je buitenschilderwerk.

Als je regelmatig je huis schildert creëer je een bepaalde waarde aan je huis.

Ik zeg altijd schilder je huis om de zes a zeven jaar en dat weet je zeker dat je waarde behoud aan je huis.Huis schilderen

Het gaat natuurlijk niet alleen om de waarde maar ook om de bescherming van je kozijnen en deuren.

Uiteraard ook voor de verfraaiing.

 

Je huis up-to-date houden

Als je huis up -to-date wilt houden moet je het volgende doen.

1 keer in de zeven jaar schilderen en elk jaar een inspectie houden en bij constatering van slecht schilderwerk deze gelijk herstellen.

Wat ook heel belangrijk is twee keer per jaar je houtwerk schoonmaken, in het voorjaar en het najaar.

Hiermee verleng je onderhoud aan je huis!

Maak je huis dan schoon met een allesreiniger.

Lees hier het artikel over allesreiniger.

Heb jezelf wel eens geschilderd?

Wat zijn je ervaringen?

ben je nog problemen tegengekomen tijdens het verven?

Heb je een vraag over dit thema??

Stel die vraag onderin de blog of op de Vraag het Piet pagina.

Alvast super bedankt.

Piet de Vries.
@Schilderpret-Stadskanaal.

 

Relevante onderwerpen

 

schildertips

Schildertips van
Schilderpret.nl

Schildertips

Schildertips: Wanneer u van plan bent om binnenshuis of buitenshuis te gaan schilderen zijn er een aantal praktische tips die u kunnen helpen bij het goed afronden van de klus. Heeft u geen tijd of ervaring met schilderen? Dan doet u er goed aan om te kijken naar de mogelijkheden voor het uitbesteden van het schilderwerk. Wij zullen u van een aantal belangrijke aspecten op de hoogte brengen, zodat u weet hoe de vork in de steel zit.

Uitbesteden

Bent u van plan om de klus uit te besteden? Dan doet u er goed aan om een aantal schilders met elkaar te vergelijken. Zo kunt u het uurtarief van een schilder, de werkwijze van een schilder en de klussen in het verleden met elkaar vergelijken. Heeft u een schilder in uw eigen kringen? Dan raden wij u aan om eens te vragen naar zijn diensten, want wanneer u hem persoonlijk kent zal de communicatie een stuk soepeler verlopen en zou er eventueel een korting gemaakt kunnen worden.

Grondlaag

Bij het binnenshuis schilderen moet u in de meeste gevallen een grondlaag aanbrengen. Dit komt doordat acrylverf wat lastiger hecht aan de ondergrond en met deze grondlaag, welke wel goed hecht aan de ondergrond, zal de verf een stuk beter tot zijn recht komen. Zit er al acrylverf op de muur? Dan moet u eerst deze laag verwijderen, want anders zal de nieuwe laag niet hechten en dit zorgt voor een onprofessioneel en lelijk resultaat. Buitenshuis kunt u soms gewoon over de oude laag heen schilderen, maar dit moet dan wel op een professionele manier gebeuren.

Onderhouden

Bij buitenschilderwerk is het verstandig om eens in de 2 à 3 maanden het geverfde oppervlak schoon te maken. Hierdoor zal er geen vuil gaan hechten in de laag en blijft het te allen tijde een mooi geverfd oppervlak. Binnenshuis kunt u er alleen voor zorgen dat het niet beschadigd raakt door bijvoorbeeld geen objecten tegen een geschilderde muur te plaatsen.

Schilderpret top 10 schilder tips

 

 

TOP TIEN SCHILDER TIPS

  1.  Altijd eerst ontvetten en dan schuren en nooit andersom!
  2.  Bij een poederende muur altijd voorstrijk gebruiken.
  3.  Vergeling van de verflaag voorkomen door acryl verf te gebruiken.
  4.  Schimmel kunt je het beste behandelen dmv een isolatie verf.
  5.  Zakkers in je schilderwerk voorkom je door voldoende uit te strijken.
  6.  De ideale tijd om buiten te schilderen zijn mei en juni. De RV is dan laag.
  7.  Altijd schilderen nadat de zon is geweest. Wacht minimaal 2uur.
  8.  Op kaal hout minimaal 3 lagen verf aanbrengen. 1 x grond en 2x aflak.
  9.  Voor strak schilderwerk is een gladde  geschuurde ondergrond een eerste voorwaarde.
  10.  Roer de verf altijd goed door voordat je gaat schilderen.

Meer tips in het E-book

Wil je meer schilder tips? Je kunt nu het E-book “schilder technieken in je huis” helemaal gratis downloaden.
Sla dit makkelijke naslagwerk op op je smartphone of e-reader en je hebt altijd een handig hulp bij de hand!
De website van Schilderpret.nl staat vol met pagina’s informatie, tips en ideeën die jou kunnen helpen bij het behalen van gewenst resultaat. Gebruik de zoekfunctie of navigeer via het menu om gewenst onderwerp te vinden.
Liever een video bekijken met schilder tips? Bekijk dit en nog veel meer op het YouTube kanaal van Piet de Vries

Het schilderen uitbesteden

Beleef je ondanks de tips op Schilder Pret, toch geen plezier in het schilderen? Dan kun je natuurlijk de klus ook laten doen door een betaalbare vakman. Nieuwsgierig naar het uurtarief van een schilder? Wil je een klus laten uitvoeren door een beroepsschilder?
Met onze offerte pagina kun je met een gratis aanvraag tot wel 6 offertes ontvangen van vakmannen bij jou in de buurt.
Zo kun je zien wat het uitbesteden kost en welke schilder voor jou het meest voordelig is.
Offerte aanvraag is 100% gratis en vrijblijvend. Klik hier om vandaag nog offertes te ontvangen.

Wanneer iets toe is aan een nieuwe lik verf, zijn er genoeg mensen die bang zijn om er aan te beginnen. Vaak omdat ze niet weten hoe ze de schilderklus aan moeten pakken.. Bang om iets verkeerd te doen of niet overtuigd van een goed eindresultaat. Schilderpret is een online vraagbaak omtrent schilderen.
Op Schilderpret vind je in no-time de informatie die je nodig hebt om een klus te klaren! Kun je iets niet vinden? Dan kun je een vraag stellen aan een vakschilder: Piet de Vries – auteur Schilderpret.

Een paar schilder adviezen als voorbeeld

Schilderpret staat letterlijk en figuurlijk vol met duizenden tips voor het verven van je woning. Of je nu je Laminaat wilt verven, de kinderkamer op wilt knappen of gewoon je muren en plafond wilt witten zonder aanzettingen en strepen. Om je een idee te geven, hier een paar tips als advies:

Naast deze “basistips” vind je via de kluswijzer nog veel meer praktische tips voor verf, schilderen en onderhoud. 

 

1001 Schildertips

Ga naar het schilderpret YouTube kanaal

In jaren dat Schilderpret bestaat zijn er al vele bezoekersvragen beantwoord op de blog en vlog. Al deze vragen hebben gezorgd dat de website (en het YouTube kanaal) inmiddels vol staan met duizenden schildertips en adviezen van Piet de Vries. Piet is al zo’n 25 jaar schilder van beroep en hij deelt dan ook al deze kennis in zijn filmpjes en teksten. Gebruik de kluswijzer voor het vinden van schildertips of bezoek het YouTube kanaal.

Top 10 Schilder Tips

Schilderpret top 10 schilder tips

 

 

Verven Tips

Wanneer je alle verftips op Schilderpret leert zul je zelf kunnen schilderen als een vakman! Schilderen is niet moeilijk indien je de juiste aanpak en voorbereidingen hanteert. Zoek op Schilderpret naar tips voor verven of klik op één van de populaire verven tips:

 

Schildertips binnen

Met de schildertips van Schilderpret je Woning de juiste uitstraling en sfeer geven! Zoek met de kluswijzer naar ideeën voor huis en interieur.
Met Schilderpret verf je zelf van – Aanrechtblad t/m Zolder -. Kun je iets niet vinden via de zoekfunctie (kluswijzer)? Stel je vraag dan aan Piet de Vries. Gratis advies van een schilder! Of klik op één van onderstaande tips voor binnen-schilderwerk:

Schildertips buiten

Net als bij je woonkamer wil je een bepaalde sfeer creëren in de tuin. Een ander kleurtje op de schutting of tegels doet al snel wonderen. Op Schilderpret vind je veel verf en schildertips voor buitenschilderwerk. Gebruik de kluswijzer of bezoek ook eens:

Verf + benodigdheden kopen

Vakman Piet de Vries heeft met zijn 25 jaar ervaring voldoende kennis van verfproducten. Op de blog van Schilderpret (en in zijn video’s) deelt Piet zijn  ervaringen met verfmerken, verfsoorten en benodigdheden. Piet heeft in de verfwinkel zijn favoriete producten te koop zodat je zeker weet dat je de juiste materialen in huis hebt voor de klus. Zoek op Schilderpret naar artikelen over verf kopen of lees ook eens:

 

Schilderwerk Uitbesteden

Na al het schilderadvies toch liever de schilder langs laten komen voor een schilderklus? (Voorbeeld van een offerte
Schilderpret helpt je! Je kunt nu, gratis en vrijblijvend,  6 offertes ontvangen van schilders bij jou in de buurt!
Zonder verplichtingen dus je kunt ook gewoon uit nieuwsgierigheid een aanvraag doen :)

Klik hier om een offerte voor schilderwerk aan te vragen

Meer Advies nodig?

Persoonlijk advies van een ervaren schilder? Vraag het Piet.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.