Matte verf is altijd dof

door Piet de Vries | Geupdate op:  22 februari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Matte verf


Matte verf geeft oneffenheden geen kans en matte verf wordt gebruikt voor muurverven en grondverven.

Over het algemeen wil iedereen al zijn schilderwerk glimmend hebben. Inderdaad als alles mooi glimt dan geeft dat ook een unieke uitstraling. Belangrijk is dan ook wanneer je deze uitstraling wilt hebben dat je een goede voorbereiding moet treffen. We praten hierover een hoogglans verf. Bij een hoogglans verf moet je alle oneffenheden weg werken voordat je begint met verven. Doe je dit niet dan zie je de kuiltjes en bobbels later in je resultaat. Bij matte verf zie je dit niet. Dit neemt niet weg dat je ook bij een matte verf een goed voorbereiding moet treffen.

Een matte verf heeft ook voorwerk nodig.
Hermadix Meubellak eXtra extra mat 750ml.

Zeker moet je ook bij een matte verf voorwerk plegen. Ik heb het hierover alle oneffenheden wegwerken. We gaan hier uit van kaal onbehandeld hout. Je begint bij het ontvetten. Dit ontvetten doe je met een allesreinger. Zorg ervoor dat je in elk hoekje het voorwerp goed schoonmaakt. Wanneer het goed is opgedroogd ga je schuren. Neem hiervoor schuurpapier met een korrel van 180 of hoger. Zie je eventueel kuiltjes probeer deze dan geheel weg te schuren. Zijn ze wat groter dat zal je een 2 componenten plamuur moeten toepassen. Wanneer als egaal is en je hebt alles stofvrij gemaakt kun je de grondverf erop schilderen, welke mat is. Zie je daarna nog kleine oneffenheden dan kun je dit eventueel plamuren en later nog eens gronden voordat je er een zijdeglans of hoogglans verf erop schilderd.

Een matte verf als muurverf.

De meeste muurverven zijn mat. Je zou zeggen dat wanneer het mat is dat de muur dan niet te reinigen is. Meestal wordt een matte muurverf voor plafonds gebruikt. Deze hoef immers niet te reinigen. Tegenwoordig zijn deze matte muurverven zeer schrobvast. En dus ook schoon te maken met een vochtige doek zonder dat er een glanzend vlekje ontstaat op de muur. Vooraf moet je hier ook voorwerk plegen: gaten vullen en een voorstrijk latex aanbrengen. Dit laatste is bedoeld voor de hechting van de muurverf.

Een matte verf wordt gemaakt door toevoegingen.

Elke verf is van oorsprong hoogglans. Dus er wordt alleen maar hoogglans gemaakt. Dit is namelijk een sterke verf die een lange duurzaamheid heeft. Daarna wordt de glansgraad minder gemaakt hetzij zijdeglans of mat. Er wordt dan een matpasta of glossreducer aan de verf toegevoegd. Om een indruk te geven hoe je nu zijdeglans krijgt en matte verf doe je het volgende of wordt in de fabriek gedaan: Om een zijdeglans te krijgen wordt eraan 1 liter hoogglans verf een halve liter matpasta toegevoegd. Om een matte verf te krijgen wordt er aan 1 liter hoogglans verf ook 1 liter matpasta toegevoegd. In principe kun je verf in elke glansgraad krijgen. Dus een grondverf is 1 liter hoogglans en 1 liter matpasta. De glansgraad wordt pas na een paar dagen zichtbaar terwijl je bij matte verf al snel de dofheid ziet.

Een matte verf heeft eigenschappen.

Ook een matte verf heeft eigenschappen. Ten eerste is de hechting op een nieuw voorwerp of ondergrond een eigenschap van deze verf. In dit geval hebben we het over grondverf. Zou je geen grondverf over kaal hout doen dan krijg je geen goed hechting. Je hebt het vast wel eens gezien of geprobeerd. Wanneer je rechtstreeks met een zijdeglans of hoogglans verf op kaal hout gaat dan zuigt de verf in het hout. Een ander eigenschap van matte verf is dat je er veel mee verdoezeld. Je ziet de oneffen niet en het lijkt een strak geheel. Daarnaast heeft deze verf een functie om een verfraaiing te geven aan je muur of plafond. Daar bedoel ik de latex verf of muurverf mee. En zo zie je dat een matte verf heel veel functies en eigenschappen heeft en hoe nu weet je ook hoe dit gemaakt wordt. Ken jij een matte verf die goed te noemen is? Waar je goede ervaringen mee hebt? Of heb je een vraag over dit onderwerp? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Piet de Vries

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.