Meest voorkomende klachten bij schilderen

door Piet de Vries | Geupdate op:  1 april 2019

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Een schilder zijn kan zwaar werk zijn, vooral voor spier en gewrichten zou u denken maar er zijn meer klachten. Belangrijk is om hier goed op te letten doe zich klachten voor? Ga dan niet door maar zorg eerst dat je klacht vrij bent. Als je doorgaat met schilderen terwijl je deze klachten hebt, maakt het alleen maar erger en schadelijker voor je lichaam.

Spier- en gewrichtspijn

Als schilder kan je veel ongemakken vinden in je werk, denk aan het lang staan, lang in de zelfde houding schilderen of juist in een ongemakkelijke houding, regelmatig bukken of door je knieën zakken. 79% van de Schilders geeft dan ook aan het werk fysiek erg zwaar te vinden. Loop niet te lang rond met deze spierpijn of gewrichtspijn, hierdoor maak je het alleen maar erger. Het is misschien zelf wel een idee om regelmatig preventief al zalf of tabletten tegen gewrichtspijn te nemen. Spierpijn kan zich ook in verschillende mate voordoen, tot kramp aan toe. Hier zijn ook verschillende middelen voor, zo is er zalf die de spieren erg warm maakt waardoor er een betere doorbloeding komt en het herstel beter verloopt. En mocht het nou echt tot kramp aan toe vast zitten, dan is het aan te raden ook extra magnesium binnen te krijgen met magnesium tabletten.

Luchtwegproblemen

Als schilder kan je veel in stoffige omgevingen werken, dit komt al snel terecht in de luchtwegen. Als schilder zijnde kan je hierdoor last krijgen van luchtweg problemen, waarbij u zich wat verstikt en benauwd gaat voelen. Hoe onschuldig dit niezen en hoesten ook lijkt, kan dit gaan lijden tot ernstige fysieke problemen en een aangetaste weerstand. Het is verstandig dat u in dit geval de huisarts raadpleegt. Deze kan goed vaststellen wat precies het probleem is en hoe dit het best opgelost kan worden.

Schildersziekte

Tegenwoordig veel minder voorkomend omdat schilders alleen nog met VOS arme verf mogen schilderen. Het inademen van deze oplosmiddelen is erg schadelijk voor het lichaam. Beginnende klachten zijn bijvoorbeeld misselijkheid, licht in het hoofd zijn, hoofdpijn en hartkloppingen. Als je stopt met werken met deze oplosmiddelen zullen de klachten snel afnemen, blijf je echter doorgaan zal het veel groter gaan uitpakken. Je eetlust zal veel minder worden, kortademigheid, zware hoofdpijn, slecht slapen en uiteindelijk kan het lijden tot een depressie  en kan men erg agressief worden. Dit is voor u niet leuk en voor de mensen om je heen ook niet. Zorg dus dat je niet doorgaat met deze klachten en dat u zich in eerste instantie goed beschermt.

Ga dus bij klachten in welk stadium het zich licht of zwaar niet, door zonder er iets aan te doen. Doorgaan bij klachten beschadigd je misschien wel voor het leven, dat is erg zonde als je nog zoveel voor je hebt. De meest voorkomende klachten zijn spier- en gewrichtspijn, luchtwegproblemen en de schildersziekte. Alle 3 de klachten zijn te voorkomen of in een vroeg stadium snel te verminderen. Denk er uiteindelijk zo over: Voorkomen is beter dan genezen.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.