Nat schuren een oplossing tegen stof (stofvrij schuren)

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Sigma verf, een veelzijdigheid in keuzes.
Structuurverf aanbrengen, snel en eenvoudig+video.

NAT SCHUREN EN DE METHODEN


Ga naar Schilderpret op YouTube

BENODIGDHEDEN NAT SCHUREN

 • Emmer koud water
 • Ontvetter: ammonia, b-clean allesreiniger of ammonia
 • Waterproof schuurpapier of een schuurpad zoals: Scotch Brite, Wetordry rubber schraper of schuurspons
 • Schone doek voor naspoelen
 • Schone pluisvrije doek om droog te maken
 • Schuurgel (wanneer je een schuurpad gebruikt)

STAPPENPLAN “STOFVRIJ” SCHUREN

 1. Giet in een emmer water
 2. Voeg een allesreiniger toe
 3. Roer het mengsel
 4. Neem een scotchbrite en doop in het mengsel
 5. Schuren van het oppervlak of voorwerp
 6. Na spoelen van het oppervlak of voorwerp
 7. Laten drogen
 8. Begin met schilderen

NAT SCHUREN SOMS BETER DAN DROOG SCHUREN

Nat schuren wordt eigenlijk heel weinig gedaan. Men gebruikt in bijna 100% van de te schuren oppervlakten altijd schuurpapier of een schuurmachine. Eigenlijk is dit ook heel logisch. Je weet zelf wanneer je schuurt dat je altijd een mondkapje moet dragen. Tenslotte gaat het om de stof die vrij komt in je huis en die je inademt. Als je met een schuurmachine werkt heb je tegenwoordig geweldige afzuigsystemen, waarbij je vrijwel bij geen stof meer ziet. Anderzijds kan ik me voorstellen dat mensen in huis geen stof willen hebben en dan is nat schuren een uitkomst.

Nat schuren

NAR SCHUREN MET Wetordry™ RUBBER SCHRAPER.

Ook bij nat schuren staat de techniek niet stil. Hierin zijn ook vele mogelijkheden aan te slepen. Ik zelf werk met een 3M. Dit is een waterbestendige schuurpad dat zeer flexibel is en je kunt het vergelijken met een dunne spons. Officieel is dit de Wetordry™ rubber schraper, speciaal voor het verwijderen van slush bij nat schuren. Slush is een mengsel van korrels van de verflaag en water. Dit werkt heel goed. Waar je wel om denken moet dat je onbehandeld hout niet nat kunt schuren! Er trekt vocht in het hout en zet daarna uit, waarna je het niet meer kan behandelen.

NAT SCHUREN MET WATERPROOF SCHUURPAPIER

Ook kun je heel goed nat schuren met waterproof Senays schuurpapier zoals bijvoorbeeld Sencysl. Het voordeel hiervan is dat je zowel droog als nat kan schuren. Trouwens er kleeft nog een voordeel aan het nat schuren: het behandeld oppervlak wordt direct schoon en je krijgt minder krassen. Sencys schuurpapier kun je kopen bij de Praxis en je kunt het gebruiken voor hout en metaal. Het schuurpapier is verkrijgbaar in grof, medium en fijn, respectievelijk 180, 280 en 400 (schuurkorrel).nat schuren is stofvrij schuren

SCOTCH-BRITE EEN DERDE ALTERNATIEF

Een Scotch-Brite is een platte spons die water en push doorlaat. Je kunt het enkel toepassen op bestaande laklagen. Het doel is dan ook om de hechting beter te maken. Scotch-Brite (ook wel handpad-/schuurpad genoemd) geeft geen krassen of roest aan het oppervlak. Nat schuren met een handpad geeft een gelijkmatige matering. Elk plek is even mat als het gehele oppervlak. Wanneer je klaar bent met schuren zal je daarna het oppervlak moeten reinigen alvorens te gaan schilderen.

EEN SCHUURGEL BEHOORT OOK TOT NAT-SCHUREN

Een schuurgel is een vloeistof waarbij je gelijk reinigt en schuurt tegelijk. Met een schuurspons ga je het oppervlak behandelen. Je verdeeld wat schuurgel op de spons en maakt draaiende bewegingen zodat je het gehele oppervlak schuurt en reinigt. Daarna schoonmaken met een vochtige doek. Ook hier geldt een toepassing op reeds geschilderde voorwerpen of ondergronden.

 Ik wens jullie hierbij veel plezier bij het nat schuren.

Heb je zelf nog een goed idee,  zodat we dit met meerdere mensen kunnen delen?

Of heb  je een vraag.

Laat dan een reactie achter.

Alvast bedankt.

Piet de Vries

@Schilderpret-Stadskanaal.

 

 

Sigma verf, een veelzijdigheid in keuzes.
Structuurverf aanbrengen, snel en eenvoudig+video.