Offerte stukadoor

door Piet de Vries | Geupdate op:  8 juli 2018

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Stukadoor offerte

Stuc-, plak- of pleisterwerk uitbesteden aan een vakman? Werk uw woning mooi strak af door muren en plafonds te laten stucen, pleisteren of spacken. 

Wanneer u niet te veel wilt betalen voor de kosten van een stukadoor dan kunt u hier een gratis en vrijblijvend offertes aanvragen doen.

Zo vindt u binnen enkele ogenblikken de juiste vakman bij u in de buurt, helemaal zonder verplichtingen! Succes met het vinden van een stukadoor. Voorbeeld van een offerte zien?

 

Offerte stukadoor

Stukadoor wat is dat?

stukadoor offerte
Een stukadoor aan het werk

Een stukadoor is een persoon die je muren en plafonds klaar maakt om daarna te kunnen sausen of er een behang aanbrengt. Om een stukadoor te worden moet je daar een opleiding voor volgen. Stukadoren leren kun via het zogenaamde BBL. Dit is het beroepsgerichte leerweg. Het mooie van dit systeem is dat je op school theorie leert en de rest in de praktijk. Vaak wordt er 4 dagen in de week gewerkt als leerling stukadoor en 1 dag ga je naar school. Dus je verdient gelijk en je leert. Zo’n opleiding duurt minimaal twee jaar. Indien je slaagt krijg je hiervoor een diploma. Daarnaast heb je nog een diploma assistent bouw en infra nodig en wat bewijsstukken die aangewezen worden door het ministerie. Wanneer je dit hebt volbracht mag je zelf een volwaardig stukadoor noemen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om een spoedcursus stukadoor te volgen. Dit kan via een thuiscursus. Dan wordt een stukadoor doe het zelf. Eenstukadoor is eigenlijk iemand waarbij je het eindresultaat meteen ziet. Glad afgewerkte muren en plafonds zijn het resultaat van een stukadoor/stukadoor. Een stukadoor bepaald het beeld van een woning zowel binnen als buiten. Hij is die gene waar je naar kijkt: gladde muren, gladde plafonds. Tevens brengt hij structuur aan op de muren. Dit kan zijn in de vorm van sierpleister of spacspuitwerk. Een goede stukadoorbeheerst het vak op alle fronten en heeft een uitmuntende resultaat.

Betekenis stukadoor

Wanneer er een huis wordt gebouwd zie je vaak de binnen nog muren onbewerkt. Dat wil zeggen dat je de binnen stenen nog ziet. In een badkamer worden muren glad gemaakt omdat er later tegels op komen. Maar in je overige vertrekken wil je niet tegen die stenen aankijken. Of je moet daar speciaal een voorkeur aan geven. In de meeste gevallen willen opdrachtgevers een glad afgewerkte muur. De muur kan worden afgewerkt met cement of gips. Het cement wordt met de hand aangebracht en is stootvast stucwerk. Gips wordt zowel met de hand of machinaal aangebracht. Er verschil zit hem in de hardheid van het materiaal. Wanneer de muren glad worden opgeleverd kun je daarna verschillende soorten behang aanbrengen: papierbehang, vliesbehang of glasweefsel behang. Dit laatste behang is overschilder baar en allerlei kleuren. Wil je dit niet dan kun je saus klaar stuccen en een latex aanbrengen. Je kunt ook glad stucwerk in kleur aanbrengen. Dan heb je meteen het eindresultaat in je favoriete kleur.

Kosten stukadoor

Natuurlijk wilt u weten wat een stukadoor kost. U kunt het zelf wel proberen maar daar is wel vakmanschap voor nodig. Indien u een klein stukje muur heeft dan zou u het kunnen proberen met alabastine glad. Het is een simpel product met een duidelijke omschrijving. Maar voor complete muren en plafonds is het beter om een stukadoor in te huren. Naast zijn vakmanschap heeft u gelijk garantie op het stukwerk. Wanneer u een stukadoor nodig heeft hoe vindt u die. Dit kan op 2 manieren. U kunt uw familie of uw kennissen navragen of ze nog een stukadoor weten die zijn vakmanschap verstaat. Indien dat het geval is bent u meteen zeker van uw zaak dat het goed komt. Mond tot mond reclame is de beste die er is. Kunt u geen stukadoor langs deze weg vinden dan kunt u op het internet gaan zoeken naar een vakman bij u in de buurt. Belangrijke zaken komen dan aan de orde. Ten eerste het bedrijf doorlichten op KVK en naw gegevens. Indien die kloppen kunt referenties lezen en eventueel vragen om foto’s van het afgeleverde werk voorheen. De foto’s moeten dan wel een verwijzing naar die klant hebben waar u navraag kunt doen. Anders heeft het geen zin. Indien de gegevens kloppen kunt u alvast een uurloon stukadoor gaan vergelijken. Dit is al een maatstaf om mee te beginnen. Nu zullen de uurlonen onderling niet veel verschillen. Maar waar het op neer komt is dat niet alle stukadoors evenveel doen. Dus eigenlijk is dit geen meetinstrument om te vergelijken. En dan scheelt het ook nog per regio. Kosten stukadoor per m2 is een veel betere instrument om te vergelijken. Het is eigenlijk een totaalbeeld: hoeveel review heeft ie, wat is zijn prijs per m2, hoe is hij zelfstandig, kun je referenties bellen. Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn in een beslissing. Wanneer u 3 stukadoren uitnodigt voor een gesprek heeft u genoeg vergelijking materiaal: komt ie op tijd op zijn afspraak, is er een klik, hoe komt ie over, schept hij duidelijkheid, neem hij tijd voor je enzovoort. Dat zijn de ingrediënten voor een eindbeslissing. Dus het is niet altijd een prijs. Het is een combinatie van factoren.

Prijzen stukadoors 2018:

Werk gem. prijs in m2 – all-in

Stucen plafond                                                  € 5 – € 25

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Stucen behang klaar                                         € 8 – € 15

Stucen saus klaar                                              € 9 – € 23

Spackspuitwerk                                                € 5- € 1

Sierpleister                                                        € 12 – € 23

 

Wilt u het werk laten uitbesteden en geheel vrijblijvend offertes ontvangen van 6 stukadoors in uw regio? Vraag dan hierbij offertes aan via bovenstaand offerteformulier.

Dit zijn prijzen all-in. Hierin zit arbeidsloon, materiaal en btw bij inbegrepen. 

Stucwerk zelf doen

Ben je een doe-het-zelf-er of wil je geld besparen door het stucwerk zelf uit te voeren? Schilderpret helpt je een handje op weg.

Heb je te maken met kleine oppervlaktes lees dan ook dit artikel: https://www.schilderpret.nl/alabastine-muurglad/

Stukadoorsbenodigdheden

Elektrische Mengmachine

Witte Speciekuip

Geschikte kleding en veiligheidsschoenen

Stevige trap of ladder of kamersteiger

Troffels: stuktroffel, hoektroffel, bandtroffel,pleister troffels

Stucspaan, pleisterspaan

Schuurbord, Raapbord

Spackmessen, pleistermessen,plamuurmessen, gipsmessen, afbreekmessen

Betonschaar

Schuurgaas 180 en 220

Gipsbijlhamer

Schuurspons fijn

Waterpas

Kniebeschermers

hoekbeschermers

Gipsrij of reilat

paleerijzer

Handschoenen

Borstel

Allesreiniger

Stucloper

Afdekfolie, maskeerpapier, Duck tape, maskeer tape

Stappen plan muur glad maken:

Ruimte leegmaken

Vloer bedekken met stucloper en rand vastplakken met Duct tape

Aangrenzende muren afplakken met folie

Behang verwijderen en muur stofvrij maken en schoonmaken met een allesreiniger

Muur gronden met voorstrijk of hechtprimer (ligt aan de ondergrond: zuigend= voorstrijk, niet zuigend=hechtprimer) Tip: Dit kun je testen door er een natte doek er tegen de muur te houden: droog de plek snel dan is het een zuigende muur)

Gips aanmaken in witte speciekuip

Goed door roeren met mengmachine (boormachine met garde)

Met stuctroffel gips op raapbord leggen

Met een pleisterspaan de gips op de muur in een hoek van 45 graden aanbrengen en schuin omhoog brengen en zo de hele muur afwerken

Met een gipsrij of reilat de muur egaliseren en overtollige stucmiddel verwijderen

Met een stucspaan gaten vullen met stucmiddel

Opnieuw met een reilat het overtollige stucmiddel verwijderen

Wacht plusminus 20 tot 30 minuten en ga met je vingers over het stucwerk: indien je het plakt dan afmessen

Neem een hoek van 45 graden en neem een spackmes en ga van boven naar beneden het stucwerk egaliseren

Neem een bloemenspuit en maak de muur nat

Ga hierna sponzen met een draaiende beweging

Hierdoor ontstaat er een sliplaag

Vervolgens kun je die sliblaag afpleiseren met een spackmes

Doe dit net zo lang dat de hele muur glad is

Wanneer de muur geheel droog is en wit opschijnd kun je gaan sausen of behang plakken

Voordat je gaat sausen of behang gaat plakken opnieuw de muur voorstrijken.

Hoe werkt een stukadoor

Een stukadoor heeft een bepaalde werkwijze. Bij een bezichtiging van het voorgenomen stucwerk zal de stukadoor eerst moeten weten om welke muren of plafonds het gaat. Dan kan hij de vierkante meters opnemen en aan de hand daarvan een prijs kunnen noemen. Hij zal dan gelijk wat voorbeelden stucwerk laten zien. Na een calculatie zal hij een prijs geven en indien akkoord gaat hij aan de slag. Om glad stucwerk af te leveren moet hij eerst vooraf wat voorbereidingen treffen. De ruimte waarin moet worden gestukt zal eerst geheel ontruimd moeten worden. Is dit het geval dan wordt de vloer bedekt met een stucloper. Een stucloper zit op een rol en is 50 a 60 centimeter breed. De kanten worden vastgeplakt met Duck tape. Verwijder stopcontacten en schakel de stroom uit. Vervolgens worden de aangrenzende muren afgeplakt met afdekfolie. De folie wordt vast geplakt door middel van een tape. Als eerste wordt de muur stofvrijen schoon gemaakt met een allesreiniger. Wanneer de muur droog is worden eventuele grote gaten eerst dicht gemaakt. Dit gebeurt met snel gips. De gips droogt binnen vijftien minuten. Bescherm de inwendige hoeken met hoekbeschermers. Deze zijn van aluminium. De dikte hangt af van de stuclaag die op de muur komt. Doe dit 4 uur van te voren in verband met de droging. De muur moet eerst voorbehandeld worden. De voorbehandeling heeft als doel een verbinding te maken tussen muur en hechtmiddel.Voor een zuigende ondergrond gebruikt u voorstrijk grondeer en voor een niet zuigende ondergrond gebruik je voorstrijk hechtlaag. Breng de voorstrijk aan met een blokkwast. Laat het product drogen volgens de aangegeven droogtijd. Daarna neemt hij een witte speciekuip en gaat het gips vermengen met water door middel van een elektrische mengmachine. Voeg eerst de aangegeven water toe en dan pas het gips. Gebruik altijd een schone kuip en mixer. De stukadoor gebruikt een witte speciekuip omdat deze niet aflaat ten opzichte van een zwarte speciekuip. Het mengen duurt enkele minuten voordat het een vloeibare pasta wordt. Vervolgens neem hij een stuktroffel en legt het gips op een raapbord. Met een pleisterspaan wordt het gips op de muur gebracht. Druk de spaan licht op de maar en houdt hem iets scheef en smeer het stucmiddel uit met een vloeiende beweging uit. Begin link als rechtshandig bent en andersom. Je zult dikte verschillen zien maar dat is net erg. Direct na het aanbrengen van het stucmiddel maak je de muur vlak met een reilat. Hou de reilat wat scheef en begin onderaan en ga zo naar boven. Het overtollige stucmiddel blijft op de reilat. Herhaal dit meerdere malen totdat het geheel vlak is. Dus ook van links naar recht en andersom. Maak de reilat tussendoor schoon met water voor een beter resultaat. Met een reilat worden dikte verschillen gelijk gemaakt. Vul daarna de gaten op met het stucmiddel en stucspaan. Daarna opnieuw met de reilat er overheen. Na plusminus twintig minuten kunt u het stucwerk niet meer indrukken. De muur kan nu gemesd worden. Houdt het spackmes in een hoek van 45 graden tenopzichte van het oppervlak en trek het stucmiddel glad. Werk van boven naar beneden. Verdeel de druk met 2 vingers op het mes. Hiermee maak je alle gaten en oneffenheden dicht. Voel na een half uur met je vingers of het stucwerk nog een beetje plakt. Plakt het nog enigszins dan kun je beginnen met het sponzen. Maak de spons nat met koud water en ga de muur schuren met een draaiende beweging. Hierdoorontstaat een sliplaagje waar je vervolgens mee kunt gaan pleisteren. Dit kan na 10 a 15 minuten. Houdt het spackmes onder een hoek van dertig graden ten op zichtte van het oppervlak en trek de sliblaag glad. Maak na 20 of dertig minuten de vochtig met een plantenspuit en ga vervolgens opnieuw met een spackmes het glad maken. Dit wordt ook wel afpleisteren genoemd. Hierna begint het drogingproces. De vuistregel is dat 1 millimeter stuclaag 1 dag nodig heeft om te drogen. Zorg dat de ruimte goed verwarmd is en ventileert. De muur is pas droog als het een witte kleur heeft. Hierna kunt u de muur voorzien van een behang of de muur gaan sausen.

Spacspuitwerk

Spackspuitwerk wordt tegenwoordig veelal gedaan in de nieuwbouw. En dan vooral de plafonds. Het middel wat spack wordt genoemd bestaat uit kalk en kunsthars en die wordt opgebracht door een speciale machine die hiervoor geschikt is. Het voordeel van spack is dat het meteen is afgewerkt. Spack is in verschillende diktes: fijn, middel en grof. Over het algemeen wordt de korrel midden gebruikt. Spackspuitwerk zelf doenis niet aan te raden omdat dit enige vakmanschap eist van een goede stukadoor.

Vooraf wordt de ruimte leeg gemaakt en de vloer wordt bedekt met een stucloper waarbij het belangrijk is dat de stucloper aan de zijkanten worden vast geplakt met Duck tape, dit om verschuivingen te voorkomen. Daarna worden alle kozijnen, ramen, deuren en verdere houtdelen afgeplakt met een folie. Ook moeten stopcontacten gedemonteerd worden en de stroom er tijdens de werkzaamheden.

Er worden twee lagen aangebracht. De eerste laag wordt op de muren gespoten om de muren te egaliseren. Hierbij zijn direct alle gaten en kuiltjes verdwenen. De tweede laag bevat korrels die de structuur bepalen en deze wordt niet afgemesd maar blijft als eindresultaat. Het voordeel van spacken is dat je geen primer vooraf hoeft te gebruiken, maar wat wel belangrijk is dat de muren egaal en vlak zijn. Wat je wel moet voorbehandelen zijn eventuele vochtplekken of plekken waar veel gerookt is. Doe je dit niet dan kan dit doorschijnen en dat is zonde van je spackspuitwerk. Mochten er later schade ontstaan aan het werk dan kan dat je spackspuitwerk repareren.Hiervoor zijn tubes te koop in de verschillende bouwmarkten. Alabastine is bekend geworden met spackrepair of spackspray. De beide producten zijn overschilder baar.

De kosten van het spacken lopen nogal uiteen. Het verschil zit hem in het afplakken van de ruimtes. Het ligt aan het aantal kozijnen, deuren en ramen. Wat ook meespeelt, is of het een nieuwe woning betreft of een bewoonde woning. Bij de laatste moet meer afgeplakt worden. De prijzen variëren van € 5 tot € 10 afhankelijk van de regio. Er is ook mogelijkheid om spack in kleuren te laten uitvoeren. Hiervoor geldt een opslag van € 1 tot € 2 per m2. De bovengenoemde prijzen zijn per m2 all-in.

Stucwerk schilderen

Stucwerk schilderen? Wanneer het stucwerk wit is opgedroogd kun je het gaan schilderen. Indien het werk glad is opgeleverd moet er eerst worden voor-gestreken. Dit is voor de hechting van muur en latex. Vooraf de aangrenzende muren afplakken met tape en de vloer bedekken met een stucloper. Als de voorstrijk geheel is opgedroogd dan kan er latex worden aangebracht. Omdat dit nieuwe muren zijn moet er minimaal 2 lagen aangebracht worden indien een lichte kleur. Wanneer er een donkere kleur zoal rood, groen blauw, bruin dan zult u drie lagen moeten aanbrengen. Wilt u schilderwerk uitbesteden? Klik hier voor gratis offertes van lokale schilders.

Heb je naar aanleiding van dit onderwerp nog vragen of opmerkingen?

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.