Ontvetten, wat is het doel en wat zijn de producten.

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Grondverf en de vele toepassingen + video
Grenen kast verven wordt als nieuw.

ONTVETTEN EN SCHILDERWERK SCHOONMAKEN


Ga naar Schilderpret op YouTube

BENODIGDHEDEN ONTVETTEN

 • Emmer
 • Water
 • Doek
 • Ammoniak, st’Marcs of B-clean
 • Roerstok

(Lees ook: http://www.schilderpret.nl/ontvetten-met-wasbenzine/)

ONTVETTEN STAPPENPLAN

 1. Giet een emmer half vol met water
 2. Neem de allesreiniger en giet de dop vol
 3. De dop met allesreiniger in het water doen
 4. Roeren met een roerstok
 5. Doe de doek in het mengsel en wrijf het doek zodat uit, zodat het doek niet te nat wordt
 6. Begin met schoonmaken van het voorwerp of oppervlak
 7. Betreft het een biologische afbreekbare allesreiniger:  niet naspoelen
 8. Gebruik van ammonia wel naspoelen.

Iedereen heeft wel eens gehoord over ontvetten. Letterlijk vertaald betekent het : je ontdoen van vet. Dan kan een oppervlak of voorwerp zijn. Ontvetten is van essentieel belang voor onder andere  schilderwerk. 

Naast reinigen moet je schuren. Die twee gaan samen. Beide hebben een ding gemeen: betere hechting op ondergrond naar volgende laag.  Schuren heeft daarnaast nog een functie: oppervlakte vergroting. Wil je meer over schuren weten? Klik dan hier.

REINIGEN VAN ONDERGRONDEN

Het maakt niet uit wat voor oppervlak je hebt, je moet altijd eerst goed schoonmaken. Wanneer je namelijk niet ontvet en je gaat gelijk schuren is dit een slechte zaak voor je eindresultaat. Je schuurt het vet in het hout, waarbij je een slechte hechting krijgt voor het oppervlak.

Je ziet wel eens van die doorzichtige putjes in kozijnen of deuren, dit duidt er namelijk op dat je niet hebt ontvet! Zelfs nieuw hout, dus onbehandeld moet je ontvetten, op deze manier trekt het vet niet in het hout. Alle oppervlakten bestaande uit PVC, metaal, hout, ijzer, aluminium enzovoort, hetzij behandeld of onbehandeld moet altijd worden schoon gemaakt.

SCHOONMAKEN MET AMMONIAK

Een middel dat tot op heden nog steeds wordt gebruikt is ammoniak. Dit schoonmaakmiddel moet je wel mengen met koud water. De verhouding is 10 liter water met 1 liter ammoniak. Roer dit grondig door elkaar en neem een antistatische doek en dompel hem in het mengsel. Nu kun je ontvetten. Na het ontvetten neem je een schone doek en lauw water om de oplosmiddelen te verwijderen. 

ONTVETTEN MET FRISSE DENNENGEUROntvetten

Naast ammoniak is er nu st. Marcs. Dit is een middel om de ondergronden schoon te maken. Het geeft een frisse denengeur. Het ontvetten wordt nu aangenaam. Ammoniak ruikt enigszins. Dit nieuwe schoonmaakmiddel is een uitkomst. Verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten. Na het ontvetten is naspoelen met koud water nodig om de zeepresten weg te spoelen.

BIOLOGISCH AFBREEKBAAR ZONDER NASPOELEN

Een verantwoorde keuze is een allesreiniger die biologisch afbreekbaar is. Het product heet B-clean. B-clean heeft meer voordelen: het schuimt niet, de verhouding met water is 1 op honderd en je hoeft het niet na te spoelen, wat je een arbeidsgang scheelt. Naarmate de vervuiling toe neemt kun je de mengverhouding vergroten. De precieze verhouding staat op de verpakking. Het product is te koop op het internet en bij de groothandel

Heb je nog vragen?

Dan kun je reageren onder dit blog.

Piet de Vries

 

 

 

Grondverf en de vele toepassingen + video
Grenen kast verven wordt als nieuw.