Opdekdeuren schilderen van grondlaag tot aflakken

door Piet de Vries | Geupdate op:  13 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Ga je opdekdeuren schilderen, dan vereisen deze een speciale techniek, anders dan voor stompe deuren.

In dit artikel vertel ik je precies welke stappen je kunt volgen voor het beste resultaat.

Opdekdeur schilderen

Wat heb je nodig om opdekdeuren te schilderen?

Laten we eerst kijken wat je nodig hebt bij het schilderen van opdekdeuren. Zo weet je gelijk of je alles al in huis hebt, of toch nog even naar de bouwmarkt moet. 

Stappenplan

Het verven van opdekdeuren is eenvoudig, maar dat maakt het niet makkelijk. Volg de stappen genauw voor het beste resultaat. 

  1. Ontvetten
  2. Schuren met schuurpapier korrel 180
  3. Stofvrij maken met stuiver en kleefdoek
  4. Vooraf verf roeren met roerstok
  5. Grondverf schilderen
  6. Licht schuren met schuurpapier korrel 240
  7. Stofvrij maken met stuiver en kleefdoek
  8. Lakverf schilderen (2 lagen, tussen lagen licht schuren en stofvrij maken)

Verschil stompe- en opdekdeuren

opdekdeuren schilderen

Opdekdeuren worden alleen maar gebruikt bij stalen kozijnen en dan binnen. De deuren bestaan uit twee vakken waarbij de grootste vakken verdiept zijn.

Een stompe deur daarentegen is geheel vlak. Wanneer je een stompe deur dicht doet valt hij precies in het kozijn.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Een opdekdeur heeft aan de zijkanten een sponning van ongeveer ander half centimeter. En als je deze dicht doet dan valt deze deur niet in het kozijn maar óp het kozijn. Je dekt het kozijn dus als het ware af. 

Je kunt een opdekdeur herkennen aan zijn speciale scharnieren, ook wel paumelles genoemd. Opdekdeuren schilderen vereist een iets andere techniek.

Voorwerk

Je begint met het ontvetten van de deur. Dit ontvetten doe je met B-clean, het is biologisch afbreekbaar is en je hoeft na te spoelen.

Wanneer de deur droog is ga je hem schuren. Gebruik schuurpapier 180. Wanneer je klaar bent met schuren ga je alles stofvrij maken en er met een kleefdoekje erover heen.

Voordat je begint te schilderen schuif je een stukje stucloper of krant onder de deur om eventuele spetters op te vangen.

Afwerking

Je hebt nodig een goede kwast. Neem hiervoor een synthetische patentpuntkwast no.8 en een lakrolletje van tien centimeter plus een verfbakje.

Als de opdekdeur reeds geschilderd is kun je meteen beginnen met het aflakken. Voordat je begint te schilderen roer de verf eerst goed door.

Tip: wikkel je een schilder tape om het lakrolletje en laat deze een paar minuten zitten en haal de tape er vervolgens af. Dit is om wat pluisjes er uit te halen die dan niet in de verf terecht komen.

Nu begin je met de kwast eerst de sponningen te schilderen. Begin eerst boven op de deur en daarna de linker en rechter zijde.

Let er op dat je de verf goed uitstrijkt en dat je geen randen krijgt op het vlakke gedeelte van de deur. Daarna ga je de kant verven met een lakrolletje waarbij je de sponning ziet van de deur.

Wanneer je klaar bent doe je de andere kant van de deur. Om de deur vast te zetten schuif je onder de deur een wig.

Opdekdeuren schilderen met een acrylverf

Opdekdeuren schilderen doe je met een verf op waterbasis. Dit wordt ook wel acrylverf genoemd.

Nieuwe onbehandelde deuren: 1 laag acryl grondverf, twee lagen acryl lakverf.

We kiezen hiervoor acrylverf omdat de verf sneller droogt, beter is voor het milieu en kleurbehoud. Daarnaast vergeeld een acrylverf niet.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.