Perkoleum, wat is dit en waar kun je het voor gebruiken?

Perkoleum, wat is dit en waar kun je het voor gebruiken?

Renate Vermeer Schildertips & Verfadvies Reageer

Verfkwasten bewaren, hoe doe je dit het beste?
Fotobehang aanbrengen, hoe doe ik dat?

Perkoleum is een beitsverf van hoogwaardige kwaliteit, dat in principe een grond- en aflak in één is. De verf is vochtregulerend en je kunt Perkoleum gebruiken voor het schilderen van je tuinhuis of veranda, maar het is ook te gebruiken op de kozijnen en deuren. Belangrijk is, dat je het gebruikt op houtsoorten die moeten kunnen ademen. Gebruik je verf op deze houtsoorten dat niet vochtregulerend is, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met houtrot.

Verwar Perkoleum echter niet met Ecoleum. Ze lijken wel heel erg op elkaar, maar Perkoleum is geschikt voor gladde houtsoorten en Ecoleum voor de meer ruwe houtsoorten.

Nog op zoek naar een tuinkast om alles netjes in op te bergen?

Moet Perkoleum verdund worden?

In principe hoeft Perkoleum niet verdund te worden. Wil je dit, om welke reden dan ook, toch wel doen? Dan kun je dit doen met lijnolie, aangezien de Perkoleum ook op basis van lijnolie is, maar dit kan ook prima met terpentine. Echter wordt er aangeraden Perkoleum altijd onverdund aan te brengen.

Perkoleum aanbrengen

Zoals hierboven al is gezegd is Perkoleum te gebruiken als grondverf, maar ook als aflak. Dit wordt ook wel een één pot systeem (EPS) genoemd. Wanneer je aan het werk gaat met de verf kun je dit gewoon rechtstreeks op kaal hout aanbrengen. Uiteraard wel nadat je dit hebt ontvet en geschuurd. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk drie lagen nodig hebt, en dat je na elke laag de verf moet laten drogen volgens de tijdsindicatie die op het blik staat. Voordat je de volgende laag aanbrengt moet dit ook eerst weer geschuurd worden. Het schuren kun je het beste doen met schuurpapier met korrel 240.

Heb je schuttingen staan die je graag zou willen behandelen met Perkoleum? Dat kan ook zeker. Wel dien je er dan rekening mee te houden dat dit geen geïmpregneerd hout mag zijn. Is dit wel het geval, dan moet het hout al minimaal één jaar oud zijn, want dan zijn de stoffen pas uit het hout.

#Schildertip: Wil je ook optimale bescherming? #perkoleul #koopmans #beits #tuinhuis

Ga naar Schilderpret op YouTube

Is het overschilderbaar?

Perkoleum is overschilderbaar maar je moet er wel rekening mee houden dat je dit dan altijd doet met een verf op basis van terpentine. Het is bij uitstek geschikt als basis voor andere aflakken en doordat hij erg goed hecht kan hij gewoon als grondverf gebruikt worden waardoor overschilderen geen enkel probleem is.

Overigens is de verf in iedere gewenste kleur verkrijgbaar, want deze kan gewoon gemengd worden. Hierdoor is het wellicht helemaal niet nodig hem over te schilderen.

Ook interessant om te lezen:

Houtrot in het buitenkozijn repareren 

Raam- en deurkozijnen buiten schilderen

De zon en de impact op schilderwerk

Buitenmuren schilderen

Verfkwasten bewaren, hoe doe je dit het beste?
Fotobehang aanbrengen, hoe doe ik dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *