Perkoleum, wat is dit en waar kun je het voor gebruiken?

door Piet de Vries | Geupdate op:  3 maart 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Perkoleum is een beitsverf van hoogwaardige kwaliteit, dat in principe een grond- en aflak in één is. De verf is vochtregulerend en je kunt Perkoleum gebruiken voor het schilderen van je tuinhuis of veranda, maar het is ook te gebruiken op de kozijnen en deuren. Belangrijk is, dat je het gebruikt op houtsoorten die moeten kunnen ademen. Gebruik je verf op deze houtsoorten dat niet vochtregulerend is, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met houtrot.

Verwar Perkoleum echter niet met Ecoleum. Ze lijken wel heel erg op elkaar, maar Perkoleum is geschikt voor gladde houtsoorten en Ecoleum voor de meer ruwe houtsoorten.

Nog op zoek naar een tuinkast om alles netjes in op te bergen?

Moet Perkoleum verdund worden?

In principe hoeft Perkoleum niet verdund te worden. Wil je dit, om welke reden dan ook, toch wel doen? Dan kun je dit doen met lijnolie, aangezien de Perkoleum ook op basis van lijnolie is, maar dit kan ook prima met terpentine. Echter wordt er aangeraden Perkoleum altijd onverdund aan te brengen.

Perkoleum aanbrengen

Zoals hierboven al is gezegd is Perkoleum te gebruiken als grondverf, maar ook als aflak. Dit wordt ook wel een één pot systeem (EPS) genoemd. Wanneer je aan het werk gaat met de verf kun je dit gewoon rechtstreeks op kaal hout aanbrengen. Uiteraard wel nadat je dit hebt ontvet en geschuurd. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk drie lagen nodig hebt, en dat je na elke laag de verf moet laten drogen volgens de tijdsindicatie die op het blik staat. Voordat je de volgende laag aanbrengt moet dit ook eerst weer geschuurd worden. Het schuren kun je het beste doen met schuurpapier met korrel 240.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Heb je schuttingen staan die je graag zou willen behandelen met Perkoleum? Dat kan ook zeker. Wel dien je er dan rekening mee te houden dat dit geen geïmpregneerd hout mag zijn. Is dit wel het geval, dan moet het hout al minimaal één jaar oud zijn, want dan zijn de stoffen pas uit het hout.

Is het overschilderbaar?

Perkoleum is overschilderbaar maar je moet er wel rekening mee houden dat je dit dan altijd doet met een verf op basis van terpentine. Het is bij uitstek geschikt als basis voor andere aflakken en doordat hij erg goed hecht kan hij gewoon als grondverf gebruikt worden waardoor overschilderen geen enkel probleem is.

Overigens is de verf in iedere gewenste kleur verkrijgbaar, want deze kan gewoon gemengd worden. Hierdoor is het wellicht helemaal niet nodig hem over te schilderen.

Ook interessant om te lezen:

Houtrot in het buitenkozijn repareren 

Raam- en deurkozijnen buiten schilderen

De zon en de impact op schilderwerk

Buitenmuren schilderen

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.