Plamuren voor kieren en gaten.

door Piet de Vries | Geupdate op:  22 januari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Plamuren

Plamuren in dunne lagen en welke plamuurmessen heb je bij het plamuren nodig.

 

plamuren

plamuren

Plamuren is niet hetzelfde als grote gaten vullen. Plamuren doe je met plamuur en dat breng je in kleine lagen aan. De reden hiervan is dat plamuur namelijk krimpt en scheurt bij dikke lagen aanbrengen. Wanneer er grote gaten of kieren zijn dan ga je deze eerst opvullen met een 2-componenten plamuur. Dit plamuur bestaat uit 2 delen: een mengsel van plamuur en een harder. Wanneer je deze door elkaar heen mengt wordt deze na verloop van tijd keihard. Het ligt er aan welke je gebruikt. Van bijvoorbeeld dryflex moet je minimaal 4 uur wachten voordat je het kan schuren en plamuren. Terwijl een andere 2-componenten plamuur maar 20 minuten nodig heeft om uit te harden. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe groot het gat is om op te vullen. Wanneer je houtrot hebt kun je beter een houtrotvuller gebruiken. Ook dryflex is hiervoor geschikt. Lees hier het artikel over houtrot . Plamuur is dus een eindlaag die je moet aanbrengen in laagjes. Tussendoor moet je deze laagjes schuren.

Plamuren doe je met 2 plamuurmessen.

Plamuren doe je met 2 plamuurmessen. Deze messen variëren van 1 centimeter tot 15 centimeter. Het ene plamuurmes gebruik je om de plamuur er op te doen en het andere plamuurmes strijk je het oppervlakte glad. Meestal neem jet het grote plamuurmes in je linkerhand ( rechterhand voor de linkshandigen) en het kleine plamuurmes in je rechterhand. Gebruik voor het afdichten van de lange kieren een plamuurmes van 3 centimeter breed en een van vijf centimeter breed. Breng plamuur met het bredere plamuurmes aan en strijk het glad met het smallere plamuurmes. Houdt het zodanig dat het een hoek van 80 graden maakt met de oppervlakte. Nadat je naar beneden hebt gestreken, verklein je de hoek tot 20 graden en duw je het plamuurmes omhoog tot het punt waar je de beweging naar beneden bent begonnen. Hetzelfde geldt voor de horizontale kieren. Op deze manier verwijder je het overtollige plamuur rond de gaten  en kieren. Wie van jullie heeft wel eens zelf geplamuurd? Wat waren de resultaten? Laat ons het weten door een reactie achter te laten onder dit artikel. Zou ik erg tof vinden!

Advies nodig? Je mag me ook een vraag stellen, klik dan hier.

Alvast bedankt.

Piet de Vries

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.