Plavuizen schilderen is wel mogelijk.

door Piet de Vries | Geupdate op:  21 januari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Plavuizen schilderen

plavuizen schilderen

Geschilderde plavuizen

Plavuizen schilderen is een hele klus en de voorbereiding van plavuizen schilderen moet je goed uitvoeren.
Plavuizen schilderen is een voorbeeld van een low budget oplossing. Daar bedoel ik mee wanneer je niet genoeg geld hebt om nieuwe plavuizen te kopen is dit een alternatief.

Om de tegels er uit te breken is een tijdrovende klus. Kijk dan wat er anders mogelijk is. Wanneer de onderkanten van de deuren hoog genoeg zijn kun je er beter tegel over tegel plakken. Vraag wel naar een speciale lijm die hiervoor nodig is. Zeker is dit ook heel wat werk. Je ongeveer rekening houden met € 35 per vierkante meter. Heb je dit bedrag niet liggen dan zit er niets anders op om deze te schilderen.

Plavuizen schilderen waarom eigenlijk?

Plavuizen schilderen waarom wil je dat. Het kan zijn dat die plavuizen er al jaren in een woonkamer liggen. Ze zijn misschien wel dof en je wilt er een glans aan geven. Of je vind ze niet mooi meer en zelfs lelijk. Het komt dan niet ten goede van je interieur. Het moet immers wel allemaal bij elkaar passen. Een vloer is meestal het laatste wat aan de beurt is om een klus af te sluiten.

Als je eraan begint moet je er niet op verkijken. Het is een grote klus die tijdrovend is. Daar bedoel ik mee dat je een goede voorbereiding moet treffen. Plavuizen schilderen kun je vergelijken met tegels verven. Ik heb hierover ook een blog gemaakt.

Lees hier het artikel over tegels verven.

Tegels schilderen met welke voorbereiding

Niet alleen bij  schilderen is het belangrijk te ontvetten. In  principe bij alle schilder werkzaamheden. Voer dit goed uit en doe dit het liefst twee keer. Wanneer de plavuizen droog zijn begin je met het schuren. Dit is erg tijdrovend en intensief.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Gebruik hiervoor een schuurmachine met een korrel 80. Neem elke vierkante centimeter mee. Hoe beter je schuurt des te beter de hechting en des te beter het eindresultaat. Alles valt en staat met een goede voorbereiding bij plavuizen schilderen. Neem daarna een stofzuiger en zuig al het overtollige stof weg.

Daarna nog eens met een vochtige doek afnemen en laten opdrogen. Hierna de plinten rondom afplakken met Tesla tape of schilderstape.

Loop daarna er niet meer over heen. Nu kun je met de volgende stap beginnen .

Plavuizen verven met welke verf

Met plavuizen verven begin je eerst met een grondlaag. Dit wordt ook wel een hechtprimer genoemd. Er zijn speciale primers die daar geschikt voor zijn . Informeer daar naar bij een verfwinkel. Zij kunnen je gedegen advies geven. Wanneer deze is uitgehard kun je kiezen uit een tegelverf of een betonverf. Beide is mogelijk.

Wanneer je kiest voor een betonverf schuur dan eerst de grondlaag licht op. Dan alles stofvrij maken en de eerste laag aanbrengen. Wanneer deze is uitgehard weer licht schuren en stofvrij maken. Daarna de laatste laag betonverf aanbrengen. Je plavuizenvloer is dan weer als nieuw. Houd je aan de tijd welke moet drogen voordat je erop gaat lopen. Wacht nog het liefst 1 dag langer hiermee.

Plavuizen schilderen met een andere verf

Plavuizen schilderen kun je ook met een andere verf doen dan als hierboven is beschreven. Er is ook een special tegellak hiervoor om plavuizen te schilderen. Dit is de tegellak van Alabastine. Het is een 2 componentenlak die zeer schikt is ook voor andere plavuizen in de badkamer. De eigenschappen die deze lak bezit zijn onder andere waterbestendig. Niet alleen voor koud water maar ook voor heet water. Verder is deze tegellak zeer slijtvast en krasvast.

Als je meer informatie wil over deze tegellak klik dan hier.

Natuurlijk moet je dezelfde voorbereiding en uitvoering als hierboven omschreven doen.

Heb je nog vragen hierover?

Laat een reactie onder dit bericht op neem deel aan het forum.

Succes en veel SchilderPret,

Mvg Piet

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.