Raam en deur kozijnen binnen schilderen, hoe doe je dat?

Raam en deur kozijnen binnen schilderen, hoe doe je dat?

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 7 Comments

Raam en deur kozijnen buiten schilderen
Het plafond witten; hoe pak je dit het beste aan?

De kozijnen binnenshuis moeten eens in de zoveel tijd opnieuw geschilderd worden. Of dit nou komt omdat ze vergeeld zijn, of omdat de kleur niet meer past bij je interieur, het moet gebeuren. Ondanks dat het geen lastige klus is, kan hij wel tijdrovend zijn. Daarnaast vereist het ook enige precisie. Hoe je de kozijnen binnen het beste kunt schilderen en welke spullen je hier allemaal voor nodig hebt, lees je in dit artikel.

Het stappenplan

 1. Je begint deze klus door het kozijn te controleren op houtrot. Is het kozijn op bepaalde delen verrot? Dan doe je er goed aan alle delen weg te steken met een beitel en hier vervolgens houtrot-stop en houtrotvuller voor te gebruiken.
 2. Hierna kun je het kozijn schoon gaan maken en gaan ontvetten. Dit doe je het beste met een emmer warm water, een spons en een klein beetje ontvetter. Nadat je het kozijn met ontvetter hebt schoongemaakt, ga je er met een schone spons met water nog eens overheen.
 3. Hierna haal je eventueel loszittende verfbladder weg met een verfkrabber en schuur je de beschadigde delen op.
 4. Controleer het kozijn goed op eventuele oneffenheden. Deze kun je weer mooi gladmaken door ze te plamuren. Hier heb je een breed en een smal plamuurmes voor nodig. Met het brede plamuurmes breng je de voorraad plamuur aan op het kozijn, en het smalle mes gebruik je vervolgens voor het plamuurwerk. Doe dit wel in lagen van 1 millimeter want anders zakt de plamuur uit. Laat elke laag goed uitharden, zoals aangegeven staat op de verpakking.
 5. Wanneer de plamuur volledig is uitgehard ga je het hele kozijn opnieuw schuren. Dit kan met fijn schuurpapier. Is het kozijn van onbehandeld hout, dan kun je beter middel-grof schuurpapier gebruiken. Na het schuren verwijder je de stof met een zachte borstel en een vochtige doek.
 6. Nu kun je gaan beginnen met het afplakken van de kozijnen. De hoeken kun je heel makkelijk scherp afscheuren met een schoon plamuurmes. Vergeet ook niet de vensterbank af te plakken.
 7. Als alles is geschuurd kun je het kozijn in de grondverf gaan zetten. Roer de verf eerst goed door voordat je hiermee begint. Gebruik voor het verven een ronde kwast en werk van beneden naar boven en weer terug. Laat de grondverf hierna goed drogen en schuur het vervolgens op met fijn schuurpapier. Neem daarna het kozijn af met warm water en een beetje ontvetter.
 8. Werk hierna alle kitte en naden weg met acrylaatkit. Dit kun je het beste doen door de koker af te snijden tot aan de schroefdraad. Daarna draai je de spuitmond er weer op en snijd deze schuin af. Dit stop je in het kitpistool. De kitspuit zet je een beetje schuin op de ondergrond zodat hij recht op het oppervlak staat. Zorg ervoor dat je de kit gelijkmatig tussen de naden spuit. Het overtollige kit kun je direct verwijderen met je vinger of een vochtige doek. Laat vervolgens de kit goed drogen en kijk op de verpakking wanneer de kit overschilderbaar is.
 9. Voor het aflakken doop je de kwast eerst een paar keer in de acryllak, waarbij je hem telkens afstrijkt aan de rand. Dit doe je totdat de kwast verzadigd is, maar niet druppelt. begin vervolgens eerst met de hoeken en de randen langs de ruiten, en daarna de lange delen van het kozijn. Doe dit, net als bij de voorstrijk, in lange halen over de lengte van het kozijn.
 10. Nadat je alles met de kwast geschilderd hebt, rol je het werk nog na met een smalle verfroller. Hierdoor komt de laag er nog mooier en egaler uit te zien. Voor een maximale dekking breng je minimaal twee lagen verf aan. Laat de verf wel steeds goed drogen tussendoor en schuur het licht op met fijn schuurpapier of een schuurspons.

Wat heb je allemaal nodig?

Er zijn best wat materialen nodig als je de kozijnen een opknapbeurt wilt geven. Gelukkig zijn alle spullen gewoon te koop in de bouwmarkt of online. Daarnaast is de kans groot dat je een gedeelte zelfs al thuis hebt liggen. Onderstaand volgt het complete overzicht van de benodigdheden:

 • Verfkrabber
 • Breed plamuurmes
 • Smal plamuurmes
 • Handschuurmachine of schuurpapier
 • Ronde kwasten
 • Verfroller met verfbeugel
 • Kitspuit
 • Zachte handborstel
 • Mesje
 • Roerhoutje
 • Schuurspons
 • Grondverf
 • Lakverf
 • Snelplamuur
 • Grof schuurpapier
 • Middel-grof schuurpapier
 • Fijn schuurpapier
 • Acrylaatkit
 • Afplaktape
 • Ontvetter

Extra schildertips

Wil je de kwasten en verfrollers bewaren na het schilderen? Spoel de acryllak dan niet onder de kraan uit want dit is slecht voor het milieu. In plaats daarvan kun je de kwasten en rollers beter in aluminiumfolie inwikkelen of in een potje water zetten. Op deze manier hou je het gereedschap voor dagen goed. Heb je verfrestanten? Gooi deze dan niet zomaar bij het vuilnis maar breng het naar een KCA-depot. Wanneer je de kwasten en rollers niet meer nodig hebt kun je ze het beste eerst in laten drogen. Daarna kun je ze in de container gooien.

Raam en deur kozijnen buiten schilderen
Het plafond witten; hoe pak je dit het beste aan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 7

 1. Pingback: Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven - Schilderpret

 2. Pingback: Ontvetten met wasbenzine - Schilderpret

 3. Pingback: Schilderwerk bij een toiletrenovatie - Schilderpret

 4. Pingback: Fotobehang aanbrengen, hoe doe ik dat? - Schilderpret

 5. Pingback: De trap schilderen - Schilderpret

  1. Post
   Author