raam en deur kozijnen buiten schilderen

Raam en deur kozijnen buiten schilderen

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 2 Comments

Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven
Raam en deur kozijnen binnen schilderen, hoe doe je dat?

Door het klimaat in Nederland kunnen onze kozijnen nog weleens wat te verduren krijgen. Een goede bescherming van het houtwerk is dan ook zeker niet onbelangrijk. Eén van die beschermingen is het onderhouden van de buitenkozijnen. Door ervoor te zorgen dat de er goede laklaag op blijft zitten, blijven de kozijnen in goede conditie. Hoe je de kozijnen buiten het beste kan schilderen lees je in dit artikelen, samen met de benodigde spullen die je hiervoor nodig hebt.

Het stappenplan

 1. Wanneer je de kozijnen buiten wilt gaan schilderen is er een goede voorbereiding nodig. Begin daarom eerst met het ontvetten van de ondergrond door middel van een emmer warm water en een beetje ontvetter.
 2. Daarna zoek je de zwakke punten op in het kozijn. Dit doe je het best door er stevig op te drukken met een schroevendraaier of met je duim.
 3. Verwijder daarna al het vuil en de losse verf met een borstel en een verfkrabber.
 4. Zit er verf op je kozijn die nog redelijk goed vastzit maar waar al wel kleine blaasjes op te zien zijn? Dan moeten deze ook verwijderd worden. een snelle manier om dit te doen is met een verfföhn. Het is wel belangrijk hierbij werkhandschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen omdat er schadelijke dampen vrij kunnen komen.
 5. Krab de verflaag nog weg op het moment dat deze nog warm is. Werk het hele oppervlak af totdat het te behandelen deel kaal is. Belangrijk hierbij is dat je de krabber recht op het hout zet en niet te veel kracht geeft. Wanneer je het hout beschadigd betekent dit namelijk ook gelijk extra werk om het hout weer te repareren.
 6. Wanneer er rotte delen in het hout zitten, steek je deze uit met een beitel. Het losgekomen hout veeg je weg met een zachte borstel. De uitgestoken plek behandel je vervolgens met houtrotstop.
 7. Nadat dit zes uur heeft gedroogd kun je de kozijnen gaan repareren met houtrolvuller. Dit doe je door met een plamuurmes de vuller stevig in de openingen te duwen en het zo glad mogelijk af te werken. Grote gaten kunnen in meerdere lagen gevuld worden maar dit moet wel per laag gedaan worden. na zes uur is de vuller schuur- en overschilderbaar.
 8. Nadat alles goed is uitgehard schuur je het hele kozijn op. Daarna borstel je het kozijn met een zachte borstel en neem je het daarna af met een vochtige doek.
 9. Plak vervolgens de ruiten af met afplaktape. Voor de hoeken kun je een plamuurmes gebruiken om de randen scherp af te scheuren.
 10. Alle plekken waar je blank hout ziet en waar je de delen hebt gerepareerd, zet je nu in de grondverf. Doe dit met een ronde kwast en verf over de lengte van het kozijn.
 11. Als je het kozijn in de grondverf hebt gezet, worden mogelijk kleine oneffenheden zichtbaar. Deze kun je behandelen met plamuur, in lagen van 1 millimeter. Zorg ervoor dat het niet dikker is, want dan zakt de plamuur uit. Op een breed plamuurmes breng je de plamuur aan en vervolgens gebruik je een smal plamuurmes voor het plamuren. Je zet het mes recht op de ondergrond en trekt de plamuur in een soepele beweging over de plek heen. Laat dit vervolgens goed uitharden.
 12. Hierna schuur je het hele kozijn glad, ook de geplamuurde delen.
 13. Vervolgens kit je alle kieren en naden weg met acrylaatkit. Dit doe je door de kitkoker af te snijden tot de schroefdraad, de spuitmond terug te draaien en deze schuin af te snijden. Dit doe je vervolgens in het kitpistool. De spuit zet je schuin op de ondergrond zodat de spuitmond er recht op staat. De kit spuit je dan gelijkmatig tussen de naden. Overtollig kit kan direct verwijderd worden met je vinger of een vochtige doek.
 14. Zodra de kit overschilderbaar is breng je hierop nog een extra laag grondverf aan. Laat dit ook weer volledig opdragen en schuur het hele kozijn nogmaals licht op. Stof kun je vervolgens verwijderen met een borsten en een vochtige doek.
 15. Nu kun je gaan beginnen met het aflakken van het kozijn. Zorg ervoor dat de kwast verzadigd is, maar niet druppels en breng de eerste laag verf aan. Begin bij de hoeken en randen langs de ramen en schilder daarna de lange delen in de lengte van het kozijn. Heb je ook grote delen, zoals bijvoorbeeld luiken, dan kun je deze met een kleine roller schilderen.
 16. Na het verfwerk ga je er met een smalle roller nog eens overheen voor een mooier en egaler resultaat. Voor een maximale dekking heb je minimaal twee verflagen nodig. Laat de verf tussen de lagen in wel goed drogen en schuur het telkens op met fijn schuurpapier.

Wat heb je nodig?

Wil je de kozijnen buiten schilderen, dan heb je aardig wat materiaal nodig. Gelukkig zal je een groot deel al in de schuur hebben liggen, en de rest kan heel simpel in de bouwmarkt gehaald worden. Zorg ervoor dat je echt alles in huis hebt, zodat je niet tussendoor ineens weg moet om toch nog iets te kopen wat je vergeten bent.

 • Verfkrabber
 • Houtbeitel
 • Verfroller met verfbeugel
 • Ronde kwast
 • Plamuurmes
 • Kitpistool
 • Schroevendraaier
 • Veiligheidsbril
 • Werkhandschoenen
 • Zachte borstel
 • Afbreekmes
 • Grondverf
 • Lakverf
 • Schuurpapier
 • Houtrotstop
 • Houtrotvuller
 • Snelplamuur
 • Acrylaatkit
 • Afplaktape
 • Ontvetter

Extra schildertips

Schroef al het hang- en sluitwerk van het houtwerk af voordat je begint met deze klus en zorg ervoor dat je verf, je acrylaatkit, je kwasten en je verfrollers geschikt zijn voor buitenwerk. Lever de verfresten in bij het afvalstation of die ze in de chemokar. Ingedroogde kwasten en rollers kunnen bij het restafval.

Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven
Raam en deur kozijnen binnen schilderen, hoe doe je dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 2

 1. Pingback: Perkoleum, wat is dit en waar kun je het voor gebruiken? - Schilderpret

 2. Pingback: Verf verwijderen van glas, steen en tegels - Schilderpret