Raam en deur kozijnen buiten schilderen

door Piet de Vries | Geupdate op:  9 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Door het klimaat in Nederland kunnen onze kozijnen nog weleens wat te verduren krijgen. Een goede bescherming van het houtwerk is dan ook zeker niet onbelangrijk. Eén van die beschermingen is het onderhouden van de buitenkozijnen. Door ervoor te zorgen dat de er goede laklaag op blijft zitten, blijven de kozijnen in goede conditie. Hoe je de kozijnen buiten het beste kan schilderen lees je in dit artikelen, samen met de benodigde spullen die je hiervoor nodig hebt.

Het stappenplan

 1. Wanneer je de kozijnen buiten wilt gaan schilderen is er een goede voorbereiding nodig. Begin daarom eerst met het ontvetten van de ondergrond door middel van een emmer warm water en een beetje ontvetter.
 2. Daarna zoek je de zwakke punten op in het kozijn. Dit doe je het best door er stevig op te drukken met een schroevendraaier of met je duim.
 3. Verwijder daarna al het vuil en de losse verf met een borstel en een verfkrabber.
 4. Zit er verf op je kozijn die nog redelijk goed vastzit maar waar al wel kleine blaasjes op te zien zijn? Dan moeten deze ook verwijderd worden. een snelle manier om dit te doen is met een verfföhn. Het is wel belangrijk hierbij werkhandschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen omdat er schadelijke dampen vrij kunnen komen.
 5. Krab de verflaag nog weg op het moment dat deze nog warm is. Werk het hele oppervlak af totdat het te behandelen deel kaal is. Belangrijk hierbij is dat je de krabber recht op het hout zet en niet te veel kracht geeft. Wanneer je het hout beschadigd betekent dit namelijk ook gelijk extra werk om het hout weer te repareren.
 6. Wanneer er rotte delen in het hout zitten, steek je deze uit met een beitel. Het losgekomen hout veeg je weg met een zachte borstel. De uitgestoken plek behandel je vervolgens met houtrotstop.
 7. Nadat dit zes uur heeft gedroogd kun je de kozijnen gaan repareren met houtrolvuller. Dit doe je door met een plamuurmes de vuller stevig in de openingen te duwen en het zo glad mogelijk af te werken. Grote gaten kunnen in meerdere lagen gevuld worden maar dit moet wel per laag gedaan worden. na zes uur is de vuller schuur- en overschilderbaar.
 8. Nadat alles goed is uitgehard schuur je het hele kozijn op. Daarna borstel je het kozijn met een zachte borstel en neem je het daarna af met een vochtige doek.
 9. Plak vervolgens de ruiten af met afplaktape. Voor de hoeken kun je een plamuurmes gebruiken om de randen scherp af te scheuren.
 10. Alle plekken waar je blank hout ziet en waar je de delen hebt gerepareerd, zet je nu in de grondverf. Doe dit met een ronde kwast en verf over de lengte van het kozijn.
 11. Als je het kozijn in de grondverf hebt gezet, worden mogelijk kleine oneffenheden zichtbaar. Deze kun je behandelen met plamuur, in lagen van 1 millimeter. Zorg ervoor dat het niet dikker is, want dan zakt de plamuur uit. Op een breed plamuurmes breng je de plamuur aan en vervolgens gebruik je een smal plamuurmes voor het plamuren. Je zet het mes recht op de ondergrond en trekt de plamuur in een soepele beweging over de plek heen. Laat dit vervolgens goed uitharden.
 12. Hierna schuur je het hele kozijn glad, ook de geplamuurde delen.
 13. Vervolgens kit je alle kieren en naden weg met acrylaatkit. Dit doe je door de kitkoker af te snijden tot de schroefdraad, de spuitmond terug te draaien en deze schuin af te snijden. Dit doe je vervolgens in het kitpistool. De spuit zet je schuin op de ondergrond zodat de spuitmond er recht op staat. De kit spuit je dan gelijkmatig tussen de naden. Overtollig kit kan direct verwijderd worden met je vinger of een vochtige doek.
 14. Zodra de kit overschilderbaar is breng je hierop nog een extra laag grondverf aan. Laat dit ook weer volledig opdragen en schuur het hele kozijn nogmaals licht op. Stof kun je vervolgens verwijderen met een borsten en een vochtige doek.
 15. Nu kun je gaan beginnen met het aflakken van het kozijn. Zorg ervoor dat de kwast verzadigd is, maar niet druppels en breng de eerste laag verf aan. Begin bij de hoeken en randen langs de ramen en schilder daarna de lange delen in de lengte van het kozijn. Heb je ook grote delen, zoals bijvoorbeeld luiken, dan kun je deze met een kleine roller schilderen.
 16. Na het verfwerk ga je er met een smalle roller nog eens overheen voor een mooier en egaler resultaat. Voor een maximale dekking heb je minimaal twee verflagen nodig. Laat de verf tussen de lagen in wel goed drogen en schuur het telkens op met fijn schuurpapier.

Wat heb je nodig?

Wil je de kozijnen buiten schilderen, dan heb je aardig wat materiaal nodig. Gelukkig zal je een groot deel al in de schuur hebben liggen, en de rest kan heel simpel in de bouwmarkt gehaald worden. Zorg ervoor dat je echt alles in huis hebt, zodat je niet tussendoor ineens weg moet om toch nog iets te kopen wat je vergeten bent.

Extra schildertips

Schroef al het hang- en sluitwerk van het houtwerk af voordat je begint met deze klus en zorg ervoor dat je verf, je acrylaatkit, je kwasten en je verfrollers geschikt zijn voor buitenwerk. Lever de verfresten in bij het afvalstation of die ze in de chemokar. Ingedroogde kwasten en rollers kunnen bij het restafval.

Buiten kozijnen verven

Buitenkozijnen schilderen volgens een procedure en buitenkozijnen schilderen kun jezelf ook uitvoeren

Buitenkozijnen schilderen mag ik als schilder graag doen. Als je buiten aan het werk bent is alles toch fleuriger. Iedereen is dan blij wanneer het zonnetje straalt. Buitenkozijnen schilderen vergt wel enigszins geduld. Daar bedoel ik mee dat je en een goed voorbereiding moet treffen en dat het aflakken wel goed gebeurt. Maar als je volgens procedures werkt moet dat allemaal goed komen. Er zijn tegenwoordig genoeg hulpmiddelen die je het werk gemakkelijk maken om het zelf uit te voeren.

Buitenkozijnen schilderen afhankelijk van het weer

buitenkozijnen schilderen

buitenkozijnen schilderen

Buitenkozijnen schilderen moet je wel mooi weer bij hebben. Je moet een ideale temperatuur hebben en een goed relatieve vochtigheid. De ideale omstandigheden zijn dan ook een temperatuur van 21 graden Celsius en een relatieve vochtigheid van circa 65 procent. De mooiste maanden om te schilderen zijn vanaf mei tot augustus.  Als je dit zo leest dan heb  je eigenlijk maar vier maanden met ideale omstandigheden. Natuurlijk kun je soms ook al in maart beginnen. Dit is afhankelijk van het weer. Ook in september en oktober kun je nog wel schilderen bij mooi weer. Dat wil zeggen temperaturen van boven de 15 graden. Het nadeel is vaak dat je in die maanden vaak mist hebt en dat je dan niet vroeg kunt beginnen. Dit geldt ook voor het stoppen met schilderen op die dag. Je kunt ook niet te lang doorzetten anders slaat het vocht op je schilderwerk. En het droogproces duurt dan langer.

 

Buitenkozijnen schilderen en de voorbereiding

Buitenkozijnen schilderen vergt een voorbereiding. Als het nu nieuwe kozijnen zijn of reeds geschilderd. In beide gevallen moet je goed voorwerk afleveren. We gaan in dit voorbeeld ervan uit dat de kozijnen al eens geschilderd zijn en weer toe zijn aan een volgende schilderbeurt. Tevens ga ik ervan uit dat jezelf de klus gaat uitvoeren. Daar is Schilderpret ook op gericht dat je het op den duur zelf kunt.

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?
 

Buitenkozijnen schilderen begint met ontvetten en schuren

Buitenkozijnen schilderen begint eerst met het oppervlak goed schoon te maken. We noemen dit ook wel ontvetten. (We gaan uit van een kozijn die nog goed in tact is en geen loszittend verf op zit.) Neem hiervoor een allesreiniger, een emmer en een doek. Voeg wat allesreinger toe aan het water en begin met ontvetten.

Ik gebruik zelf B-clean en heb hier een goed ervaring mee. Wil je hier meer informatie over klik dan hier. Wanneer je klaar bent met ontvetten en het oppervlak is droog dan begin je met het schuren. Neem hiervoor schuurpapier korrel 180.

Schuur ook goed in de hoeken en denkt erom bij het schuren dat je niet het glas raakt. Dit kun je voorkomen door met je hand te laten steunen op het glas tijdens het schuren.

Daarna maak alles stofvrij en neem alles daarna met een kleefdoekje af. Wacht vervolgens af dat het kozijn echt droog is en begin dan met de volgende stap.

 

Buitenkozijnen schilderen met hulpmiddelen

Bij buitenkozijnen schilderen mag je best hulpmiddelen gebruiken hoor. Daar bedoel ik mee dat een tape om het glas bij de glaslatten af te plakken. Gebruik hiervoor een schilderstape. Het voordeel van een schilderstape is dat deze kleuren heeft die voor een bepaald doel geschikt zijn. Lees hier meer over schilderstape. Begin boven aan een kozijn af te plakken. Blijf een millimeter vanaf de kit.

Zorg ervoor dat je de kit goed aandrukt. Neem hiervoor een doekje en een plamuurmes en ga over de hele tape. Daarna plak je links en rechts bij de glaslatten af en het laatste de onderste. Nu neem je eerst een snelgrond en ga alleen schilderen tussen de tape en de glaslatten. Klik hier voor welke snelgrond je moet nemen. Haal na plusminus tien minuten het tape eraf.

Buitenkozijnen schilderen en aflakken

Wanneer de snelgrond is uitgehard ga je deze licht schuren en stofvrij maken. Daarna begin je met het aflakken. Je hebt nu een mooie strakke lijnen om daar langs te schilderen. Wanneer je van boven naar beneden gaat schilderen gebruik altijd je hand als steunpunt tegen het glas aan. Of je moet het zonder kunnen. Begin altijd eerst met de bovenste glaslat en werk daarna het gedeelte kozijn af wat daar aangrenzend. Daarna de linker en rechte zijde van het kozijn. Als laatste schilder je het onderste gedeelte van het kozijn. Ik wil je hierbij nog wat tips geven: Roer de verf eerst goed door. Zorg dat je kwast goed schoon is. Ga eerste met een schuurpapiertje over de kwast  om de losse haren kwijt te raken. Laat de kwast in een derde vollopen met verf. Strijk de verf goed uit. Leg iets op de vensterbank om eventuele spetters op te vangen. Wanneer het schilderwerk klaar is wacht minimaal 14 dagen voordat je de ramen gaat schoonmaken. Hierbij wil ik buitenkozijnen schilderen afsluiten.

Heb je nog een vraag hierover? Of heb je een suggestie? Laat het me weten door een reactie te schrijven  onder dit artikel. Mee doen op het forum is natuurlijk ook goed ;)

Alvast bedankt. Piet de Vries

 

Buitendeur schilderen

Buitendeur schilderen moet je onderhouden en buitendeur schilderen altijd een hoogglansverf gebruiken.

 

 

 

Een buitendeur schilderen is zeker zelf te doen.

Het ligt eraan wat voor een buitendeur je moet schilderen.

Is het een dichte deur of is het een deur met glas.

Vaak is het zo dat deze deuren met glas zijn.

Tegenwoordig zelfs met dubbel glas.

Een buitendeur schilderen vraagt om de nodige aandacht en moet je regelmatig onderhouden.

Het ligt er ook aan welke kant deze buitendeur zit.

Zit hij aan de zon en regenkant of komt daar bijna nooit geen zon.

Vaak zie je ook een overkapping bij zo’ deur.

Dan wordt het onderhoud een stuk minder.

Er komt immers dan geen regen of zon op de deur zelf.

Toch blijft het een hoofdzaak dat je een buitendeur regelmatig onderhoudt.

buitendeur schilderen

Buitendeur schilderen met vooraf controles.

Een buitendeur schilderen moet je een plan van aanpak weten.

Hier bedoel ik mee dat je een bepaalde volgorde moet weten.

Voordat je begint te schilderen ga je eerst kijken of er ook beschadigingen zijn of dat het verf afbladdert.

Wat ook belangrijk is dat je het kit werk naloopt.

Aan de hand daarvan weet je wat je moet aanschaffen qua materiaal en gereedschap.

Bij een buitendeur schilderen kun je ook een hechttest vooraf doen.

Neem een stukje schilderstape en plak deze op de verflaag.

Haal de tape er dan na plusminus 1 minuut af met 1 ruk.

Als je ziet dat er verfresten opzitten dan zal je die deur moeten schilderen.

Ga dan niet bijwerken maar schilder hem helemaal.

Een huistoegang schilderen met welke verf.

Een huistoegang schilderen moet je wel met de juiste verf doen.

Ik kies altijd voor een verf op terpentine basis.

Ik weet dat er ook verfmerken zijn waarbij je buiten kunt schilderen met verf op waterbasis.

Ik geef toch de voorkeur aan een verf op terpentine basis.

Dit komt mede ook door mijn ervaringen die ik hiermee heb.

Heb al veel woningen om moeten zetten van acrylverf naar alkydverf.

Een buitendeur schilderen moet je altijd met een hoogglans verf doen.

De deur staat constant onder weersinvloeden.

Deze hoogglans verf beschermt je daar beter tegen.

Het oppervlak is glad en de vuilhechting is veel minder.

Als je wilt weten welke verf je hiervoor moet gebruiken klik dan hier: hoogglans verf.

Een entree schilderen hoe pak je dit aan.

Een entree schilderen moet je volgens een procedure uitvoeren.

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat een deur al reeds geschilderd is.

Het eerst wat je moet doen is met een verfkrabber het loszittende verf eraf halen.

Vervolgens ga je het kit eventueel verwijderen indien nodig.

Als je bruine plekken ziet op het kit dan kun je het beter gaan verwijderen.

Lees hier het artikel over kit verwijderen.

Daarna ga je de deur ontvetten met een allesreiniger.

Ik zelf gebruik hiervoor B-clean.

Ik gebruik dit omdat het biologisch afbreekbaar is en je hoef niet na te spoelen.

Wil je dit ook gebruiken dan je dit hier bestellen.

Daarna ga je schuren.

De gedeelten die je met een verfkrabber hebt behandeld zal je egaal moeten schuren.

Hier bedoel ik mee dat je geen overgang mag voelen tussen de kale plek en het geschilderde oppervlak.

Wanneer je klaar bent met schuren ga dan alles goed schoonmaken en stofvrij maken.

Vervolgens ga je de plekken gronden.

Een toegang  schilderen in welke volgorde.

Een toegang schilderen moet je in een bepaalde volgorde doen.

We gaan ervan uit dat we een deur gaan schilderen met glas er in.

Als je dit zelf wilt doen gebruik je gewoon de juiste schilders tape om bij het glas af te plakken.

Plak de tape strak tegen het kit.

Druk de tape goed aan zodat je een mooi strakke lijn krijgt.

Vervolgens begin je boven bij de glas lat te schilderen.

Schilder daarna meteen de stijl daarboven.

Hiermee voorkom je de zogenaamde randen in je schilderwerk.

Daarna schilder je de linker glas lat met de bijbehorende stijl.

Schilder deze stijl helemaal naar beneden toe.

Vervolgens schilder je de rechter glas lat met de bijbehorende stijl.

En als laatste de onderste glas lat met het houtwerk daaronder.

Wanneer je klaar bent met schilderen controleer eventuele zakkers en herstel die.

Daarna niet meer aankomen.

Laat de deur nu drogen.

Een deur schilderen daarna onderhouden.

Wanneer deze buitendeur is geschilderd is het hoofdzaak dat je hem daarna twee keer paar goed schoonmaakt.

Hiermee creëer je een langere duurzaamheid.

Wil je het schilderwerk toch uitbesteden?

Klik hier dan om gratis en geheel vrijblijvend offertes te ontvangen.

Heb je nog een vraag of suggestie?

Laat het me dan weten door een reactie te schrijven onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de Vries

@Schilderpret-Stadskanaal.

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.