RAL kleuren

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Meubels verven met krijtverf wordt autenthiek.
Buitendeur schilderen geeft een mooi resultaat.
Ral kleuren

Ral kleuren

Het RAL kleuren schema is een in Europa gebruikt kleursysteem dat door middel van een coderingssysteem kleuren van onder meer verf, lak en coatingsoorten definieert.
Ral kleuren zijn onderverdeeld in 3 Ral types wetende:

  • RAL Classic 4 cijfersc.n.m. kleurnaam
  • RAL Design 7 cijfers naamloos
  • RAL Digital (RGB, CMYK, Hexadecimaal,  HLC, Lab)

De (210) RAL Classic kleuren zijn de meest gangbare als het om consumentengebruik gaat.
De Ral Design word bij eigen ontwerp gebruikt. Deze code word middels  één van de 26 raltinten, een verzadigingpercentage en intensiteitpercentage gedefinieerd. Bestaande uit drie tint cijfers, twee verzadiging cijfers en twee intensiteit cijfers (7 cijfers totaal).
Ral Digital is voor digitaal gebruik en gebruikt verschillende mengverhoudingen voor beeldscherm weergave ed.

Ral kleuren

Ral kleuren zijn verfkleuren met een eigen code en naar zo zijn de meest bekende de RAL 9001 en de RAL 9010. Deze worden in bekendheid gebruikt met bijvoorbeeld het plafond witten (latex) en schilderwerken in en om het huis. De 9 klassieke RAL tinten:  40 Geel- en beige-tinten, 14 Oranjetinten,34  Roodtinten, 12 Violet-tinten, 25 Blauwtinten, 38 Groentinten, 38 Grijstinten, 20 Bruintinten en 14 Wit- en zwarttinten.

RAL Kleurenwaaier

Om een overzicht te kunnen krijgen van de verschillende RAL kleuren zijn er zo gehete kleurwaaiers.
Een RAL kleurenwaaier kan gevonden worden in de bouwmarkt of online aangeschaft worden. In deze kleurenwaaier kan er keuze gemaakt worden uit alle RAL Classic kleuren (F9).

Gebruik van RAL

Het RAL kleurenschema word vooral gebruikt door verffabrikanten en bij veel verfmerken word er dan ook geleverd via dit kleurcoderingssysteem . Zo leveren toonaangevende verffabrikanten  zoals Sigma en Sikkens  merendeel van hun product via het RAL schema. Ondanks het ingeburgerde RAL systeem zijn er ook verffabrikanten die gebruik maken van een eigen kleurencodering. Het is dus van belang hier op te letten wanneer u verf, coating of lak wilt bijbestellen en er zeker van wilt zijn dat u de zelfde kleur in huis haalt.

Meubels verven met krijtverf wordt autenthiek.
Buitendeur schilderen geeft een mooi resultaat.