RAL kleuren

door Piet de Vries | Geupdate op:  7 februari 2016

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:
Ral kleuren

Ral kleuren

Het RAL kleuren schema is een in Europa gebruikt kleursysteem dat door middel van een coderingssysteem kleuren van onder meer verf, lak en coatingsoorten definieert.
Ral kleuren zijn onderverdeeld in 3 Ral types wetende:

De (210) RAL Classic kleuren zijn de meest gangbare als het om consumentengebruik gaat.
De Ral Design word bij eigen ontwerp gebruikt. Deze code word middels  één van de 26 raltinten, een verzadigingpercentage en intensiteitpercentage gedefinieerd. Bestaande uit drie tint cijfers, twee verzadiging cijfers en twee intensiteit cijfers (7 cijfers totaal).
Ral Digital is voor digitaal gebruik en gebruikt verschillende mengverhoudingen voor beeldscherm weergave ed.

Ral kleuren

Ral kleuren zijn verfkleuren met een eigen code en naar zo zijn de meest bekende de RAL 9001 en de RAL 9010. Deze worden in bekendheid gebruikt met bijvoorbeeld het plafond witten (latex) en schilderwerken in en om het huis. De 9 klassieke RAL tinten:  40 Geel- en beige-tinten, 14 Oranjetinten,34  Roodtinten, 12 Violet-tinten, 25 Blauwtinten, 38 Groentinten, 38 Grijstinten, 20 Bruintinten en 14 Wit- en zwarttinten.

RAL Kleurenwaaier

Om een overzicht te kunnen krijgen van de verschillende RAL kleuren zijn er zo gehete kleurwaaiers.
Een RAL kleurenwaaier kan gevonden worden in de bouwmarkt of online aangeschaft worden. In deze kleurenwaaier kan er keuze gemaakt worden uit alle RAL Classic kleuren (F9).

Gebruik van RAL

Het RAL kleurenschema word vooral gebruikt door verffabrikanten en bij veel verfmerken word er dan ook geleverd via dit kleurcoderingssysteem . Zo leveren toonaangevende verffabrikanten  zoals Sigma en Sikkens  merendeel van hun product via het RAL schema. Ondanks het ingeburgerde RAL systeem zijn er ook verffabrikanten die gebruik maken van een eigen kleurencodering. Het is dus van belang hier op te letten wanneer u verf, coating of lak wilt bijbestellen en er zeker van wilt zijn dat u de zelfde kleur in huis haalt.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.