Red cedar is een duurzame houtsoort

door Piet de Vries | Geupdate op:  22 februari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Red cedar


Red cedar kan onbehandeld blijven en red cedar kun je ook schilderen.

Red cedar is een duurzame houtsoort. De boom groeit in noord Amerika en heeft toxische stoffen die er voor zorgen dat je geen houtrot krijgt. Je kunt het een beetje vergelijken met geimpregneerd hout. Alleen hier dompelt men het hout in een geimpregneerd bad. Red cedar bezit deze stoffen van nature. Dus in principe kan je het onbehandeld laten. Wat wel een nadeel is dat het op den duur grijs uitslaat. Dan heb je altijd nog een keuze om het te schilderen. Red cedar behoort niet tot de harde houtsoort maar tot de zachte houtsoort. Je ziet ze dan ook vaak bij gevelbetimmeringen. Vaak boven in de nok vlak onder de punt van een huis zie je dan een driehoek van hout wat vaak red cedar is. Ook om garages wordt het gebruikt als boeidelen. Ook worden er kozijnen en deuren van gemaakt. Het is gewoon een duurdere en duurzame houtsoort maar wel met kwaliteit.

Red cedar kun je behandelen met beits.
Hermadix Steigerhoutbeits - 2,5 liter - Grey wash

Zeker kun je red cedar behandelen. Dit kun je het beste doen door een beits te gebruiken. En dan het liefst een beits die goed dekkend en transparant is. Je blijft dan immers de structuur van het hout zien. Natuurlijk kun je het ook met een kleurbeits schilderen. Voordat je gaat schilderen met een beits wacht dan minimaal 6 weken. Red cedar moet even wennen aan de omgeving. Voordat je begint eerst het hout goed ontvetten. Wanneer het hout droog is kun je gaan beitsen. Als je 1 laag hebt geschilderd ga dan licht schuren en breng een tweede laag aan. Wanneer die is uitgehard vervolgens weer schuren en schilder dan een derde laag. Zo weet je zeker dat de red cedar goed in de beits zit. Vervolgens ga je tussen de 3 en 5 jaar het onderhoud plegen. Dat wil zeggen opnieuw een laag beits aanbrengen. En zo blijft je red ceder hout mooi in tact. Wie van jullie heeft ook deze houtsoort wel eens geschilderd? Zo ja en wat zijn je ervaringen? Heb je nog een algemene vraag? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Alvast bedankt.

Piet de Vries

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.