Sanitair tegels schilderen

door Piet de Vries | Geupdate op:  21 april 2020

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Ben je van plan binnenkort de keuken, badkamer of de wc te vernieuwen maar zie je er ontzettend tegenop alle tegels te vervangen? Je kunt de tegels ook heel makkelijk verven met speciale tegelverf. Hierbij kun je kiezen uit verschillende kleuren en soorten verf zodat het altijd bij de rest van de ruimte past. In dit artikel lees je precies hoe je dit aan moet pakken en wat je ervoor nodig hebt.

Zijn de sanitair tegels erg vies? Gebruik dan dit speciale schoonmaakmiddel voor sanitair tegels:

Wat heb je nodig?

Voor deze klus heb je een aantal dingen nodig die allemaal in de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Daarnaast kan het ook maar zo zijn dat je bepaalde materialen al in je schuur hebt liggen.

Het stappenplan

  1. Bepaal allereerst welk tegelverf of tegellak je wilt gaan gebruiken. Er zijn verschillende soorten verf verkrijgbaar. Zo kun je een basisverf gebruiken, echter is deze niet geschikt voor de douche. Je kunt ook kiezen voor een verf die warmwaterbestendig is, waarbij je eerst een primer aan moet brengen, of een waterbestendige verf die bestaat uit twee componenten.
  2. Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van de verf moet je eerst de tegels schoonboenen met warm water en een ontvetter. Gebruik hierbij ook schuurpapier want die maakt de tegels direct wat ruwer, wat er weer voor zorgt dat de verf straks beter hecht. Droog vervolgens de tegels goed af en zorg ervoor dat de ruimte voldoende geventileerd is. een temperatuur rond 20 graden is het meest ideaal. Heb je kapotte tegels, vervang deze dan wel voordat je gaat verven.
  3. Dek vervolgens de vloer af met afdekvlies. Afdekvlies heeft een absorberende toplaag en heeft aan de onderkant een antislip-laag. Plak ook alles af met afplaktape wat niet geschilderd moet worden en bedek de meubels met afdekfolie.
  4. Roer nu allereerst de verf goed door met een roerhoutje en giet de verf in een verfbak. Verwijder alle losse kwastharen door je kwast over een stuk grof schuurpapier te strijken. Haal vervolgens een stuk tape over je roller heen om eventueel loszittende plukjes te verwijderen.
  5. Begin met het verven van de randen en voegen met een kwast. Gebruik je een warmwaterbestendige lak? Breng dan eerst over alle tegels een primer aan voordat je met de lak begint.
  6. Nu kun je de rest van de tegels gaan verven. Zorg ervoor dat je de verf royaal aanbrengt in verticale banen. Daarna verdeel je de verf in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om ervoor te zorgen dat de verf niet naar beneden druipt en om stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol alles vervolgens na in lange banen. Op die manier krijg je geen strepen in je schilderwerk.
  7. Hebben de tegels nog een tweede of zelfs derde laag nodig? Wacht dan ten minste 24 uur voordat je deze aanbrengt en schuur voor je begint de geverfde tegels nogmaals licht op.
  8. De tape verwijder je het beste wanneer de verf nog nat is. Als je de tape te lang laat zitten heb je kans dat je de verflaag beschadigd en er lijmresten achterblijven.

Extra tips voor de tegels

Lees ook:

Schilderwerk bij een toiletrenovatie

De badkamer schilderen

Het plafond witten

Schildersgereedschap

Muurverf voor de keuken en badkamer

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.