Sanitair tegels schilderen

Sanitair tegels schilderen

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 1 Comment

De trap schilderen
De badkamer schilderen

Ben je van plan binnenkort de keuken, badkamer of de wc te vernieuwen maar zie je er ontzettend tegenop alle tegels te vervangen? Je kunt de tegels ook heel makkelijk verven met speciale tegelverf. Hierbij kun je kiezen uit verschillende kleuren en soorten verf zodat het altijd bij de rest van de ruimte past. In dit artikel lees je precies hoe je dit aan moet pakken en wat je ervoor nodig hebt.

Zijn de sanitair tegels erg vies? Gebruik dan dit speciale schoonmaakmiddel voor sanitair tegels:

Wat heb je nodig?

Voor deze klus heb je een aantal dingen nodig die allemaal in de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Daarnaast kan het ook maar zo zijn dat je bepaalde materialen al in je schuur hebt liggen.

 • Ontvetter
 • Afdekvlies
 • Afplaktape
 • Afdekfolie
 • Basistegelverf
 • Warmwaterbestendige lak of waterbestendige verf
 • Primer
 • Schuurpapier
 • Terpentine
 • Emmer doek
 • Kwast
 • Roller
 • Verfbak

Het stappenplan

 1. Bepaal allereerst welk tegelverf of tegellak je wilt gaan gebruiken. Er zijn verschillende soorten verf verkrijgbaar. Zo kun je een basisverf gebruiken, echter is deze niet geschikt voor de douche. Je kunt ook kiezen voor een verf die warmwaterbestendig is, waarbij je eerst een primer aan moet brengen, of een waterbestendige verf die bestaat uit twee componenten.
 2. Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van de verf moet je eerst de tegels schoonboenen met warm water en een ontvetter. Gebruik hierbij ook schuurpapier want die maakt de tegels direct wat ruwer, wat er weer voor zorgt dat de verf straks beter hecht. Droog vervolgens de tegels goed af en zorg ervoor dat de ruimte voldoende geventileerd is. een temperatuur rond 20 graden is het meest ideaal. Heb je kapotte tegels, vervang deze dan wel voordat je gaat verven.
 3. Dek vervolgens de vloer af met afdekvlies. Afdekvlies heeft een absorberende toplaag en heeft aan de onderkant een antislip-laag. Plak ook alles af met afplaktape wat niet geschilderd moet worden en bedek de meubels met afdekfolie.
 4. Roer nu allereerst de verf goed door met een roerhoutje en giet de verf in een verfbak. Verwijder alle losse kwastharen door je kwast over een stuk grof schuurpapier te strijken. Haal vervolgens een stuk tape over je roller heen om eventueel loszittende plukjes te verwijderen.
 5. Begin met het verven van de randen en voegen met een kwast. Gebruik je een warmwaterbestendige lak? Breng dan eerst over alle tegels een primer aan voordat je met de lak begint.
 6. Nu kun je de rest van de tegels gaan verven. Zorg ervoor dat je de verf royaal aanbrengt in verticale banen. Daarna verdeel je de verf in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om ervoor te zorgen dat de verf niet naar beneden druipt en om stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol alles vervolgens na in lange banen. Op die manier krijg je geen strepen in je schilderwerk.
 7. Hebben de tegels nog een tweede of zelfs derde laag nodig? Wacht dan ten minste 24 uur voordat je deze aanbrengt en schuur voor je begint de geverfde tegels nogmaals licht op.
 8. De tape verwijder je het beste wanneer de verf nog nat is. Als je de tape te lang laat zitten heb je kans dat je de verflaag beschadigd en er lijmresten achterblijven.
#Schildertip: Wist jij dat je sanitair tegels kunt verven? #sanitair #tegels #verven #badkamer

Ga naar Schilderpret op YouTube

Extra tips voor de tegels

 • Heb je glad geschilderde tegels? Dan kun je het beste een roller van velours gebruiken. Deze roller neemt namelijk veel verf op en houdt dit ook vast tussen de korte vacht. De zachte kern zorgt voor een gelijkmatig effect bij het rollen zonder dat er luchtbellen ontstaan.
 • Wil je de tweede of derde laag de volgende dag aanbrengen? Wikkel de kwasten dan strak in aluminiumfolie of zet ze onder water in een potje. Op deze manier hou jij je kwasten een aantal dagen goed.

Lees ook:

Schilderwerk bij een toiletrenovatie

De badkamer schilderen

Het plafond witten

Schildersgereedschap

Muurverf voor de keuken en badkamer

De trap schilderen
De badkamer schilderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 1

 1. Pingback: De badkamer schilderen - Schilderpret