Schuurpapier kopen

door Piet de Vries | Geupdate op:  6 augustus 2019

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Schuurpapier kopenAls je gaat schilderen heb je schuurpapier nodig. Door voor het schilderen goed te ontvetten en te schuren zorg je voor een optimale hechting tussen de verf en de ondergrond. Wil je weten welk schuurpapier je nodig hebt voor jouw schildersklus? Schuurpapier is papier verzadigd met zandkorrels. Het aantal zandkorrels per vierkante centimeter geeft de P-waarde aan van schuurpapier. Hoe meer korrels per cm2 hoe hoger het getal. Veel gebruikte schuurpapier soorten bij het schilderen zijn P40, P80, P100, P120, P180, P200, P220, P240, P320, P400. Hoe lager het getal hoe grover het schuurpapier is. Je hebt schuurpapier in vele soorten en maten. Schuurpapier kun je zowel handmatig als machinaal gebruiken. De éénmalige aanschaf van een schuurmachine kan je veel arbeid besparen.

Klik hier voor het hele schuurpapier assortiment

Grof Schuurpapier kopen

Grof schuurpapier heb je nodig bij het verwijderen van roest en oude verf lagen. P40 en p80 zijn zo grof dat je met enkele schuurbewegingen vrij makkelijk oude lak, vuil en oxidatie kun verwijderen. Grof schuurpapier is onmisbaar voor elke schilder en zou jij ook moeten toevoegen aan je collectie schildersgereedschap. Wanneer je grof schuurpapier gebruikt voor het grovere werk, bespaar je veel tijd en ook fijn schuurpapier wat snel verstopt raakt. Na het gebruik van grof schuurpapier dien je eerst over te stappen naar een middel/fijnere korrel. Anders zul je krassen zien in je schilderwerk.

Middel-grove korrel 

Tussen de grove en fijne korrel heb je ook middel-grove korrel schuurpapier. Met een korrel van ongeveer 150 kun je diepe krassen van grof schuurpapier weg schuren om het vervolgens na te schuren met een fijne korrel. Door te schuren van grof, middel naar fijn krijg je een perfect egale ondergrond en dus een strak eindresultaat.

Fijn schuurpapier

Fijn schuurpapier heeft de meeste korrels en maakt dus de minst diepe krassen. Fijn schuurpapier gebruik je als laatst maar kun je ook direct gebruiken op reeds geschilderde ondergrond. Wanneer je bijvoorbeeld een deur gaat schilderen die nog onbeschadigd in de verf staat kun je na het ontvetten enkel met een fijn schuurpapiertje schuren. Dit is dan voldoende om te kunnen gaan schilderen. Ook voor kunststof gebruik je enkel een fijne korrel om krassen te voorkomen. Met het schuren eindig je dus altijd met een fijne korrel. Na het schuren altijd schoonmaken voor je gaat schilderen. Je wilt natuurlijk geen stof in je lak.

Voordeel van Waterproof schuurpapier

Waterproof schuren kan een oplossing zijn. Normaal schuurpapier is niet waterbestendig. Als je waterproof schuurpapier gebruikt kun je stofvrij schuren. Ook kan waterproof schuurpapier een oplossing zijn als je in een natte omgeving moet werken.

Wat is een hobbelpaard en wat maakt... x
Wat is een hobbelpaard en wat maakt het zo leuk
Schuren met scotch brite

Behalve waterproof schuurpapier kun je ook nat en stofvrij schuren met een “scotch brite”“. Scotch brite is geen papier maar een soort “pad” die je kunt vergelijken met het groene schuurgedeelte op een schuursponsje. Wanneer je schuurt met een scotch brite is het slim om dit te doen in combinatie met een verfreiniger, ontvetter of geschikte allesreiniger (één die geen sporen achterlaat). Door nat te schuren met een ontvetter en een scotch brite hoef je in principe niet éérst te ontvetten en daarna te schuren maar  kun je beide in één keer uitvoeren. Na het schuren even nadoen en je bent klaar om te schilderen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je graag persoonlijk advies van een schilder?

Je kunt me hier een vraag stellen.

Welke afplaktape te gebruiken?

Succes en veel schilderpret!

Gr. Piet

 

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.