Schuurpapier, voor welke klus is dit geschikt

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Siliconenkit, waterdicht afwerken in een handomdraai
Red cedar is een duurzame houtsoort

Schuurpapier


Ga naar Schilderpret op YouTube

Soorten schuurpapier en met welk schuurpapier moet je bepaalde oppervlakten schuren om een goed resultaat te krijgen.

Zonder schuurpapier kun je geen mooi resultaat krijgen. Voordat je begint te schuren moet je wel op stof letten die in je longen komt, het zogenaamde fijnstof. Daarom raad ik ook met klem aan om altijd een stofmasker te gebruiken. Een stofmasker is een must voor alle schuurprojecten.

Waarom schuurpapier zo belangrijk is
Waterproof Schuurpapier

Schuurpapier is zo belangrijk omdat je er ruwe ondergronden, geplamuurde lagen en oneffenheden mee kunt schuren zodat je een glad en vlak oppervlak krijgt. Een ander functie van schuurpapier is dat je hiermee oude verflagen kunt opruwen om een betere hechting te krijgen met een grondlaag of laklaag. Ook kun je roest mee verwijderen en hout wat al enigszins is verweerd, mooi maken.

Om een mooi eindresultaat te krijgen moet je de juiste korrelgrootte gebruiken

Als je goed wilt schuren, moet je dit in stappen doen. Daar bedoel ik mee dat je eerst met een groffe schuurpapier begint en eindigt met een fijne. Ik zal nu een opsomming geven.

Als je verf wilt verwijderen begin je met een korrel( hierna te noemen K)40/80. De twee stap is met een korrel 120. Als je kale ondergronden wilt behandelen moet je beginnen met K120 en daarna K180. Tussen de grondlaag en de verflaag moet er uiteraard ook geschuurd worden. Voor dit project gebruik je K220 en vervolgens eindig je met 320, dit kun je ook doen bij het schuren van vernis. Als laatste en zeker niet onbelangrijk schuren voor de laatste beits of laklaag gebruik je alleen K400. Je hebt ook nog schuurpapier voor o.a. zacht hout, staal, hard hout etc.

Als je wilt weten welk papier je daarvoor moet gebruiken, dan zal ik je vraag beantwoorden, laat dan een reactie achter, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord van mij.

BVD.

Piet

 

 

Siliconenkit, waterdicht afwerken in een handomdraai
Red cedar is een duurzame houtsoort