Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven

Stopcontacten (en lichtschakelaars) verven

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies 2 Comments

Houtrot in het buitenkozijn repareren
Raam en deur kozijnen buiten schilderen

Het kan een grote ergernis zijn; je hebt net je muren voorzien van een mooie, nieuwe kleur maar de stopcontacten lijken hierdoor haast nog lelijker te zijn dan ze al waren. Gelukkig kun je kunststof in de meeste gevallen ook gewoon verven, al is het op een iets andere manier. In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt doen en welke spullen je daar precies voor nodig hebt.

Wil je dat je stopcontacten en schakelaars extra lang mooi blijven? Spuit ze dan na het schilderen, als ze droog zijn, over met enkele lagen blanke lak.

Wat heb je nodig?

Het verven van de stopcontacten is niet een heel ingewikkelde klus en je hebt daar ook niet veel materialen voor nodig. Onderstaand staat precies aangegeven wat je in huis dient te hebben om aan de slag te kunnen gaan met de stopcontacten!

 • Schroevendraaier voor het verwijderen van de stopcontacten
 • Verfreiniger of ontvetter
 • Droge doek
 • Schuurpapier P150-180
 • Afplaktape
 • Grondlak
 • Schuurpaper P240
 • Kwasten
 • Kleine verfroller
 • Verf in de juiste kleur
 • Hoogglanslak of houtlak
 • Eventueel een kleed of handdoek voor de ondergrond

Het stappenplan

 1. Alles begint met een goede voorbereiding en dat is bij het verven van de stopcontacten niet anders. Allereerst is het belangrijk om na te gaan welk type kunststof de stopcontacten zijn. Polypropeen en polytheen zijn namelijk niet geschikt om te verven omdat de verf hierbij niet goed aan het oppervlak hecht. In dat geval zou je dus nieuwe stopcontacten moeten kopen.
 2. Haal de stopcontacten van de muur af en leg deze op een vlakke ondergrond. Mag de ondergrond niet beschadigd raken, leg hier dan een kleed of handdoek op.
 3. Begint eerst met het ontvetten van de stopcontacten. Dit kun je het beste doen met een verfreiniger, bijvoorbeeld van Alabastine. Daarna veeg je de stopcontacten schoon met een droge doek.
 4. Nadat je de stopcontacten hebt ontvet en schoongemaakt moet je ze schuren met schuurpapier P150-180. Dit zorgt ervoor dat je een mooi en egaal resultaat krijgt.
 5. Zijn er onderdelen die niet geverfd mogen worden? Plak deze dan af met afplaktape.
 6. Nu gaan we beginnen met de grondlak die geschikt is voor kunststof. Breng de grondlak aan met een kwast zodat je ook goed bij de hoekjes kunt komen en laat de grondlak vervolgens voldoende drogen zoals op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven.
 7. Is de lak volledig opgedroogd? Dan schuur je de stopcontacten licht op met schuurpapier P240. Hierna verwijder je alle stof met een droge doek.
 8. Nu kun je de stopcontacten in de juist kleur gaan verven. Zorg ervoor dat je tijdens het schilderen zowel horizontaal als verticaal schildert voor een mooie afwerking. Ook dit kun je het beste doen met een kwast of een kleine verfroller als je dit fijner vindt.
 9. Wanneer de verf helemaal opgedroogd is kun je de stopcontacten aflakken. Dit kan met hoogglans of houtlak. Ook hierbij is het weer belangrijk dat je zowel horizontaal als verticaal schildert.
 10. Als je afplaktape hebt gebruikt kun je deze het beste verwijderen direct nadat je klaar bent met schilderen. Als je wacht totdat de verf droog is loop je namelijk het risico dat je de verf meetrekt.
#Schildertip: Hoe verf je stopcontacten? #schilderen #lichtschakelaar #kunststof #stopcontact

Ga naar Schilderpret op YouTube

Extra tips

Twijfel je of je stopcontacten overschilderbaar zijn? Ga er dan mee naar de bouwmarkt, daar weten ze het je precies te vertellen. Ook wanneer je twijfelt of een bepaalde verf of lak geschikt is voor kunststof kun je dit het beste even navragen bij een medewerker in de bouwmarkt.

Wellicht ook interessant om te lezen: 

Verfkwasten bewaren 

Fotobehang aanbrengen

Raam- en deurkozijnen schilderen

De muren schilderen 

Sponseffect op de muren 

Houtrot in het buitenkozijn repareren
Raam en deur kozijnen buiten schilderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen aan Piet 2

 1. Pingback: Aanrechtblad schilderen - Schilderpret

 2. Pingback: Ontvetten met wasbenzine - Schilderpret