Zo verf je een stopcontact (of lichtschakelaar) voor een top muur

door Piet de Vries | Geupdate op:  16 december 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Het kan een grote ergernis zijn; je hebt net je muren voorzien van een mooie, nieuwe kleur maar de stopcontacten lijken hierdoor haast nog lelijker te zijn dan ze al waren.

Gelukkig kun je kunststof stopcontacten en schakelaars in de meeste gevallen ook gewoon verven, al is het op een iets andere manier.

In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt doen en welke spullen je daar precies voor nodig hebt.

Stopcontact en lichtschakelaars verven

Een nieuwe kleur voor je stopcontacten en schakelaars

Je bent met de trends mee gegaan en hebt je muur in een knallende kleur geverft. Of in mooi zwart. Of je bent voor een prachtig fotobehang gegaan

Stopcontacten en lichtschakelaars zijn echter vaak wit, en als ze wat ouder zijn ook nog eens vergeeld. 

Zou een zwarte muur er echter niet veel beter uitzien met zwarte stopcontacten? Of groen met groen? Etc?

In plaats van nieuwe kastjes en schakelaars te kopen, kun je deze zelf gewoon van een nieuwe kleur voorzien. 

Voor het verven van kleine dingen als stopcontact en lichtschakelaar kun je het beste een spuitbus verf gebruiken. Zo voorkom je verfstrepen en krijg je snel een mooi egaal resultaat. 

Echter, je wilt misschien de schakelaats en stopcontacten in dezelfde kleur als je muur hebben. In dat geval kun je op zoek naar naar eenzelfde kleur in een spuitbus, of de overgebleven muurverf gebruiken. 

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Voor beide methodes volg je het stappenplan hieronder. 

Wat heb je nodig voor het verven van stopcontacten?

Het verven van de stopcontacten is niet een heel ingewikkelde klus en je hebt daar ook niet veel materialen voor nodig.

Onderstaand staat precies aangegeven wat je in huis dient te hebben om aan de slag te kunnen gaan met de stopcontacten!

Stopcontact verven: zo ga je te werk

Alles begint met een goede voorbereiding en dat is bij het verven van de stopcontacten en ook lichtschakelaars niet anders.

Stroom eraf halen

Veiligheid gaat natuurlijk voorop en je wilt het klusje niet spannender maken dan het is. Haal daarom de stroom van de schakelaars and stopcontacten waar je mee aan de slag gaat. 

Bereid een verfhoekje voor

Haal de stopcontacten vervolgens van de muur af (je moet deze vaak even losschroeven) en leg alle onderdelen op een vlakke ondergrond.

Zorg dat je de schoefjes op een veilige plek bewaard, of verf ze mee. 

Aangezien je met verf aan de slag gaat kan het een rommeltje worden. Mag de ondergrond niet vies worden, leg hier dan een oud laken of een laag plastic overheen.

Schoonmaken en ontvetten

Begint eerst met het ontvetten van de stopcontacten. Dit kun je het beste doen met een verfreiniger, bijvoorbeeld van Alabastine.

Daarna veeg je de stopcontacten af met een droge en schone doek.

Schuur het oppervlakte licht op

Nadat je de stopcontacten hebt ontvet en schoongemaakt moet je ze schuren met schuurpapier P150-180. Dit zorgt ervoor dat je een mooi en egaal resultaat krijgt.

Zijn er onderdelen die niet geverfd mogen worden? Plak deze dan af met afplaktape.

Begin met een primer of grondlak

Nu gaan we beginnen met de grondlak die geschikt is voor kunststof. Ook spuitbus verf heeft een primer nodig. Een voorbeeld hiervan is de primer van Colormatic

Breng de grondlak aan met een kwast zodat je ook goed bij de hoekjes kunt komen en laat de grondlak vervolgens voldoende drogen zoals op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven.

Nogmaals opschuren

Is de lak volledig opgedroogd? Dan schuur je de stopcontacten licht op met schuurpapier P240. Hierna verwijder je alle stof met een droge doek.

De hoofdkleur verven

Nu kun je de stopcontacten in de juist kleur gaan verven.

Zorg ervoor dat je tijdens het schilderen zowel horizontaal als verticaal schildert voor een mooie afwerking. 

Dit kun je het beste doen met een kwast of een kleine verfroller als je dit fijner vindt.

Lees ook: zo verf je een muur egaal en zonder strepen

Ga je met een spuitbus verf aan de slag, dan verf je met kleine rustige bewegingen. Spuit niet teveel verf in een keer en laat elke laag steeds even drogen voordat je de volgende laat spuit. 

Voor een kleine klus als deze wil je misschien niet teveel geld uitgeven. Ik kan gerust de spuitbus verf van de Action aanraden, die doet het prima in dit geval. 

Aflakken

Wil je dat je stopcontacten en schakelaars extra lang mooi blijven? Spuit ze dan na het schilderen, als ze droog zijn, over met enkele lagen blanke lak.

Ook hierbij is het weer belangrijk dat je rustig een paar dunne lagen spuit. 

Als je afplaktape hebt gebruikt kun je deze het beste verwijderen direct nadat je klaar bent met schilderen. Als je wacht totdat de verf droog is loop je namelijk het risico dat je de verf meetrekt.

Stopcontacten weer installeren

Laat de onderdelen zeker een hele dag drogen voordat je deze weer terug op de muur zet. Houd hier dus rekening mee, je kunt even een dagje je schakelaars of stopcontacten niet gebruiken!

Maar het resultaat als ze er eenmaal weer op zitten mag er dan ook zijn. 

Extra tips

Twijfel je of je stopcontacten overschilderbaar zijn? Ga er dan mee naar de bouwmarkt, daar weten ze het je precies te vertellen.

Ook wanneer je twijfelt of een bepaalde verf of lak geschikt is voor kunststof kun je dit het beste even navragen bij een medewerker in de bouwmarkt.

Tot slot

Het is leuk dat een klein klusje zo’n goed resultaat kan geven.

Maak er dus even tijd voor vrij, tref de juiste voorbereidingen en ga aan de slag om je stopcontacten of schakelaars van een nieuw kleurtje te voorzien. 

Nog een leuk DIY project: zo verf je rieten stoelen voor een mooi effect

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.