Stucwerk schilderen met een muurverf.

door Piet de Vries | Geupdate op:  1 januari 2017

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Stucwerk schilderen

Stucwerk schilderen met een goed voorbereiding en stucwerk schilderen geeft een mooi strak resultaat.

Vaak speelt stucwerk schilderen bij nieuwe huizen. Vooraf wordt er een plan van aanpak gekozen hoe de muren moeten worden afgewerkt. Men kiest dan voor spacken of het stucwerk schilderen. Voordat je gaat schilderen zal je eerst wat voorwerk moeten doen. Wanneer je dit hebt uitgevoerd kun je pas gaan schilderen. Met dat voorwerk gaat ook een controle veraf gepaard. Wanneer het werk wordt opgeleverd ga dan met de desbetreffende stukadoor er door heen om de pintjes op de i te zetten. Vaak komt een stukadoor nog eens terug om  dit geheel vrijblijvend te doen. Hij wil immers ook zijn visite kaartje afleggen.

Bij Stucwerk schilderen ervoor zorgen dat alles super glad  geschuurd wordt.

Wanneer alles is opgeleverd en je wil het stucwerk schilderen zal je eerst alles moeten controleren of het stucwerk op alle plaatsen glad is. Het wel wel eens voorkomen dat er nog korrels op het oppervlak zitten. Deze moet je dan weg schuren. Dit kun je het beste doen met een schuurgaas van korrel 360. Dit geeft namelijk een super glad resultaat. Dit schuurgaas is een soort flexibele raamwerk van pvc. Tijdens het schuren voert dit schuurgaas gemakkelijk de schuurstof af. Zorg ervoor dat je wel een mondkapje om doet. Dit om problemen met je luchtwegen te voorkomen. Denk er ook om dat je ramen en deuren open doet. Het stof wat dan vrij komt kan verdwijnt gedeeltelijk in de buitenlucht.

Reparatie bij stucwerk schilderen.

Ook komt het voor dat je voordat je gaat stucwerk schilderen dat er putjes of gaatjes zitten in het stucwerk. Dit wordt veroorzaakt door de korrels die in  het product zit waarmee gestuct wordt. Neem hiervoor een vuller die daar geschikt voor is. Vaak gebruikt men hiervoor finisher. Gebruik hierbij twee plamuurmessen. Een smal plamuurmes en een brede plamuurmes. Kijk op de verpakking wat de verhouding water en vulmiddel is en roer het goed door tot een geleiachtige massa. Hierna breng je met het smalle plamuurmes het vulmiddel op en neem het brede plamuurmes om strak af te strijken. Hou het plamuur als het ware scheef, in een hoek van 45 graden. Hierdoor hoef je later niet meer te schuren.

Schoonmaken vooraf bij stucwerk schilderen.

Ook vooraf bij stucwerk schilderen moet je altijd schoonmaken. Verwijder eerst het stof van de muren. Doe dit eerst met een borstel en ga daarna met een stofzuiger er overheen. Ga ook de ruimte gelijk stofzuigen. Zo weet je zeker dat het stof is verwijderd. Hierna ga je de muur ontvetten. Gebruik hiervoor een allesreiniger. Dit moet je doen anders krijg je geen goede hechting van de verf. Reinig daarna ook de ruimte waar je het stucwerk gaat schilderen. Vervolgens dek je de vloer af met een stucloper. Nu ben je kaar met de eerste voorbereiding.

Bij stucwerk schilderen een voorstrijk latex aanbrengen.

Ook bij stucwerk schilderen moet je vooraf een laag aanbrengen om een zuigende werking te voorkomen. Doe je dit niet dan krijg je geen goede hechting van je muurverf. Hiervoor wordt een voorstrijk latex aangebracht. Breng deze voorstrijk latex aan op de muur. Doe dat van beneden naar boven. Zo kun je het overtollige voorstrijk in alle kanten nog weg rollen en wordt het goed verdeeld. Wanneer je dit hebt opgebracht wacht je minimaal 24 uur voordat je verder gaat. Deze voorstrijk moet in de muur treken en goed drogen.

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.