Traprenovatie

Piet de Vries Schildertips & Verfadvies

Action verf uitgelegd met video en de prijsverschillen.
De vloggende Schilder! (Nieuwe camera+Video!)

Jouw trap weer zo goed als nieuw met een traprenovatie

De trap wordt zeer intensief gebruikt. Iedere dag loop je de trap op en af, met het hele gezin. Omdat de trap zo intensief gebruikt wordt, is het niet zo vreemd dat deze door de jaren heen flink beschadigd kan raken. Is jouw trap zo ernstig beschadigd, dat deze er absoluut niet meer netjes en representatief uit ziet? Dan kun je hier iets aan doen. Investeer in een traprenovatie en jouw trap oogt weer zo goed als nieuw.

Op deze pagina lees je meer over het renoveren van je trap. Zo lees je niet alleen hoe je een traprenovatie het beste kunt uitbesteden, maar ook hoe je jouw trap (loopvlak) zelf kunt renoveren. Ben je van plan jouw trap een grote beurt te geven? Dan is de informatie op deze pagina zeker interessant voor jou.

Wil je de trap schilderen?  Lees dan ook:

De traprenovatie uitbesteden

De meeste mensen kiezen ervoor om hun traprenovatie uit te besteden. Besteed je jouw traprenovatie uit, dan weet je zeker dat je trap op hoog niveau gerenoveerd wordt. Een expert in traprenovaties weet namelijk precies hoe hij jouw trap onder handen moet nemen.Gerenoveerde trap

Daarnaast bespaar je veel tijd als je kiest voor traprenovatie uitbesteden. Je hoeft namelijk niet zelf aan de slag met nieuwe trapbekleding, maar laat dit gewoon over aan een expert. Terwijl jouw trap gerenoveerd wordt, houd jij je bezig met andere zaken. Denk hierbij aan je werk, de kids en/of je partner.

Wil jij jouw traprenovatie uitbesteden? Dan raden wij je aan offertes bij diverse traprenovatie experts aan te vragen. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken. Door offertes met elkaar te vergelijken, vind je uiteindelijk de beste traprenovatie expert. Ook vind je op deze manier de expert met de laagste traprenovatie tarieven. Dit is gunstig, want met een expert met lage tarieven kun je tientallen tot honderden euro’s besparen op het renoveren van je trap.

Trap zelf renoveren: stappenplan

Het zelf renoveren van je trap is niet moeilijk, maar het kost wel veel tijd. Houd hier rekening mee als je besluit jouw traprenovatie zelf uit te voeren. Neem voldoende tijd voor deze klus, want alleen dan wordt het eindresultaat mooi.zelf-trap-renoveren

Om jouw trap zelf te renoveren, volg je onderstaande stappen. Let op: onderstaand stappenplan focust zich op een traprenovatie met tapijt. Renoveer je jouw trap met hout, laminaat, vinyl of een andere materiaalsoort, dan ziet je stappenplan er iets anders uit. Wel zijn de meeste stappen, waaronder het berekenen van de hoeveelheid trapbekleding, ongeveer hetzelfde.

Goed om te weten: onderstaande stappen volg je als je jouw oude trapbekleding hebt verwijderd. In het stappenplan lees je namelijk hoe je nieuwe trapbekleding op je trap aanbrengt.`Wanneer je de oude bekleding hebt verwijderd is het verstandig om de traop eerst uitgebreid te reinigen, ontvetten en te schuren (schuurmachine).

Stap 1: de hoeveelheid trapbekleding berekenen

Voor je jouw trap kunt renoveren, heb je eerst nieuwe trapbekleding nodig. Voor je naar de winkel gaat om nieuwe trapbekleding aan te schaffen, bereken je hoeveel trapbekleding je precies nodig hebt. Dit doe je door de dieptes van de treden, de rondingen van de trapneuzen en de hoogte van alle stootborden op te meten en bij elkaar op te tellen.vloerbedekking-als-trapbekleding

Let op: meet de dieptes van alle treden aan de diepste kant. Doe je dit niet, dan koop je onbewust te weinig trapbekleding.

Leg je tapijt onder jouw nieuwe trapbekleding? Bestel dan extra trapbekleding. Tel per traptrede 4 centimeter extra trapbekleding en tel bij het totaal nog eens een halve meter tot een meter trapbekleding op, zodat je gegarandeerd genoeg trapbekleding bestelt.

Stap 2: het ondertapijt snijden

Om het ondertapijt te snijden, maak je van iedere traptrede een mal. Dit doe je gewoon met papier, door het papier in de juiste vorm te vouwen en/of knippen. Let op: de mal moet om de trapneus heen lopen.

Geef iedere mal een nummer. Zo weet je welke mal bij welke traptrede hoort. Gebruik de mallen nu om het ondertapijt in de juiste vormen en afmetingen uit te snijden. Neem aan iedere kant 2 centimeter extra voor het ondertapijt. Zo weet je zeker dat je jouw ondertapijt niet te klein uitsnijdt.

Stap 3: het ondertapijt afsnijden

Heb je alle stukken ondertapijt gesneden met de mallen, dan leg je deze op de treden van je trap. Nu snijd je het overtollige tapijt weg langs de randen. Dit doe je met een eenvoudig hobbymes.

Stap 4: lijmen en nieten

Bij deze stap werk je van boven naar beneden. Je begint dus bij de bovenste traptrede en werkt steeds een trede naar onder. Met een lijmkam breng je tapijtlijm aan op de traptrede. Vervolgens leg je het ondertapijt op de lijm. Deze druk je stevig vast, zodat de lijm goed aan het ondertapijt hecht. De randen van het tapijt zet je vast met nietjes. Dit doe je ook aan de onderkant van de tredeneus.

Stap 5: tapijt snijden

Als je het ondertapijt op de treden van de trap hebt gelijmd en geniet, maak je nieuwe mallen van de traptreden. De oude mallen kloppen namelijk niet meer, aangezien er nu ondertapijt op de traptreden zit.

Je geeft alle mallen weer een nummer, zodat je deze niet door elkaar haalt. En snijd je het tapijt in de vormen en afmetingen van de mallen, dan neem je per mal weer 2 centimeter extra. Ook nu wil je namelijk voorkomen dat je te weinig tapijt afsnijdt voor je traptrede.

Stap 6: lijmen

Je plakt je nieuwe trapbekleding op het ondertapijt met tapijtlijm. Deze lijm breng je met een lijmkam aan op het ondertapijt. Als de lijm op het ondertapijt zit, plaats je het uitgesneden tapijtstuk op de traptrede. Je klopt de randen en de neus van het tapijtstuk aan met een hamer, zodat deze delen goed vast zitten. Hierna gebruik je een steenbeitel of tapijtijzer om de randen van het tapijt aan te kloppen.

Tip: wil je zeker weten dat jouw tapijt goed aan het ondertapijt hecht? Breng hier en daar dan tijdelijke nietjes of spijkertjes aan. Deze kun je weer weghalen als de lijm goed uitgehard is. De nietjes of spijkertjes zorgen ervoor dat het tapijt goed aan het ondertapijt hecht en het eindresultaat van je traprenovatie er goed uit ziet.

Stap 7: de stootborden bekleden

Voor een complete traprenovatie bekleed je ook de stootborden van je trap. Dit doe je door de maten van de stootborden op te meten en vervolgens stukken tapijt uit te snijden. Met een lijmkam breng je tapijtlijm aan op de stootborden. Vervolgens plak je de tapijtstukken vast. Met een hamer klop je de randen en met een steenbeitel of tapijtijzer zorg je ervoor dat het tapijt extra goed op de stootborden hecht.

Stap 8: de trap afwerken

Je bent nu bijna klaar met je traprenovatie. Om ervoor te zorgen dat het eindresultaat van de traprenovatie er echt geweldig uit ziet, werk je de trap nog netjes af. Dit doe je door losse draden van de nieuwe trapbekleding te verwijderen. Ook haal je de eventuele tijdelijke nietjes of spijkers die je geplaatst hebt voor een betere hechting van de trapbekleding, netjes weg. Als je dit hebt gedaan, ben je klaar met jouw traprenovatie.

Wil je na het lezen van bovenstaand stappenplan jouw traprenovatie toch uitbesteden? Dan is dit geen enkel probleem. Vraag meerdere offertes aan voor jouw traprenovatie, vergelijk deze met elkaar en huur de beste en goedkoopste traprenovatie expert direct in.

Action verf uitgelegd met video en de prijsverschillen.
De vloggende Schilder! (Nieuwe camera+Video!)