Traprenovatie: hoe kies je tussen bekleden of schilderen?

door Piet de Vries | Geupdate op:  8 september 2021

De beste schildertips & acties direct in je mailbox?

Schrijf je in en ontvang als eerste mail ons gratis ebook "schildertechnieken in je huis"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Wil je nog meer gratis advies krijgen? Ontvang een aantal vrijblijvende en gratis offertes van onze collega schilders:

Jouw trap weer zo goed als nieuw met een traprenovatie

De trap wordt zeer intensief gebruikt. Iedere dag loop je de trap op en af, met het hele gezin. Omdat de trap zo intensief gebruikt wordt, is het niet zo vreemd dat deze door de jaren heen flink beschadigd kan raken. Is jouw trap zo ernstig beschadigd, dat deze er absoluut niet meer netjes en representatief uit ziet? Dan kun je hier iets aan doen. Investeer in een traprenovatie en jouw trap oogt weer zo goed als nieuw.

Op deze pagina lees je meer over het renoveren van je trap. Zo lees je niet alleen hoe je een traprenovatie het beste kunt uitbesteden, maar ook hoe je jouw trap (loopvlak) zelf kunt renoveren. Ben je van plan jouw trap een grote beurt te geven? Dan is de informatie op deze pagina zeker interessant voor jou.

Wil je de trap schilderen?  Lees dan ook:

De traprenovatie uitbesteden

De meeste mensen kiezen ervoor om hun traprenovatie uit te besteden. Besteed je jouw traprenovatie uit, dan weet je zeker dat je trap op hoog niveau gerenoveerd wordt. Een expert in traprenovaties weet namelijk precies hoe hij jouw trap onder handen moet nemen.Gerenoveerde trap

Daarnaast bespaar je veel tijd als je kiest voor traprenovatie uitbesteden. Je hoeft namelijk niet zelf aan de slag met nieuwe trapbekleding, maar laat dit gewoon over aan een expert. Terwijl jouw trap gerenoveerd wordt, houd jij je bezig met andere zaken. Denk hierbij aan je werk, de kids en/of je partner.

Wil jij jouw traprenovatie uitbesteden? Dan raden wij je aan offertes bij diverse traprenovatie experts aan te vragen. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken. Door offertes met elkaar te vergelijken, vind je uiteindelijk de beste traprenovatie expert. Ook vind je op deze manier de expert met de laagste traprenovatie tarieven. Dit is gunstig, want met een expert met lage tarieven kun je tientallen tot honderden euro’s besparen op het renoveren van je trap.

Trap zelf renoveren: stappenplan

Het zelf renoveren van je trap is niet moeilijk, maar het kost wel veel tijd. Houd hier rekening mee als je besluit jouw traprenovatie zelf uit te voeren. Neem voldoende tijd voor deze klus, want alleen dan wordt het eindresultaat mooi.zelf-trap-renoveren

Welke afplaktape te gebruiken? x
Welke afplaktape te gebruiken?

Om jouw trap zelf te renoveren, volg je onderstaande stappen. Let op: onderstaand stappenplan focust zich op een traprenovatie met tapijt. Renoveer je jouw trap met hout, laminaat, vinyl of een andere materiaalsoort, dan ziet je stappenplan er iets anders uit. Wel zijn de meeste stappen, waaronder het berekenen van de hoeveelheid trapbekleding, ongeveer hetzelfde.

Goed om te weten: onderstaande stappen volg je als je jouw oude trapbekleding hebt verwijderd. In het stappenplan lees je namelijk hoe je nieuwe trapbekleding op je trap aanbrengt.`Wanneer je de oude bekleding hebt verwijderd is het verstandig om de traop eerst uitgebreid te reinigen, ontvetten en te schuren (schuurmachine).

Stap 1: de hoeveelheid trapbekleding berekenen

Voor je jouw trap kunt renoveren, heb je eerst nieuwe trapbekleding nodig. Voor je naar de winkel gaat om nieuwe trapbekleding aan te schaffen, bereken je hoeveel trapbekleding je precies nodig hebt. Dit doe je door de dieptes van de treden, de rondingen van de trapneuzen en de hoogte van alle stootborden op te meten en bij elkaar op te tellen.vloerbedekking-als-trapbekleding

Let op: meet de dieptes van alle treden aan de diepste kant. Doe je dit niet, dan koop je onbewust te weinig trapbekleding.

Leg je tapijt onder jouw nieuwe trapbekleding? Bestel dan extra trapbekleding. Tel per traptrede 4 centimeter extra trapbekleding en tel bij het totaal nog eens een halve meter tot een meter trapbekleding op, zodat je gegarandeerd genoeg trapbekleding bestelt.

Stap 2: het ondertapijt snijden

Om het ondertapijt te snijden, maak je van iedere traptrede een mal. Dit doe je gewoon met papier, door het papier in de juiste vorm te vouwen en/of knippen. Let op: de mal moet om de trapneus heen lopen.

Geef iedere mal een nummer. Zo weet je welke mal bij welke traptrede hoort. Gebruik de mallen nu om het ondertapijt in de juiste vormen en afmetingen uit te snijden. Neem aan iedere kant 2 centimeter extra voor het ondertapijt. Zo weet je zeker dat je jouw ondertapijt niet te klein uitsnijdt.

Stap 3: het ondertapijt afsnijden

Heb je alle stukken ondertapijt gesneden met de mallen, dan leg je deze op de treden van je trap. Nu snijd je het overtollige tapijt weg langs de randen. Dit doe je met een eenvoudig hobbymes.

Stap 4: lijmen en nieten

Bij deze stap werk je van boven naar beneden. Je begint dus bij de bovenste traptrede en werkt steeds een trede naar onder. Met een lijmkam breng je tapijtlijm aan op de traptrede. Vervolgens leg je het ondertapijt op de lijm. Deze druk je stevig vast, zodat de lijm goed aan het ondertapijt hecht. De randen van het tapijt zet je vast met nietjes. Dit doe je ook aan de onderkant van de tredeneus.

Stap 5: tapijt snijden

Als je het ondertapijt op de treden van de trap hebt gelijmd en geniet, maak je nieuwe mallen van de traptreden. De oude mallen kloppen namelijk niet meer, aangezien er nu ondertapijt op de traptreden zit.

Je geeft alle mallen weer een nummer, zodat je deze niet door elkaar haalt. En snijd je het tapijt in de vormen en afmetingen van de mallen, dan neem je per mal weer 2 centimeter extra. Ook nu wil je namelijk voorkomen dat je te weinig tapijt afsnijdt voor je traptrede.

Stap 6: lijmen

Je plakt je nieuwe trapbekleding op het ondertapijt met tapijtlijm. Deze lijm breng je met een lijmkam aan op het ondertapijt. Als de lijm op het ondertapijt zit, plaats je het uitgesneden tapijtstuk op de traptrede. Je klopt de randen en de neus van het tapijtstuk aan met een hamer, zodat deze delen goed vast zitten. Hierna gebruik je een steenbeitel of tapijtijzer om de randen van het tapijt aan te kloppen.

Tip: wil je zeker weten dat jouw tapijt goed aan het ondertapijt hecht? Breng hier en daar dan tijdelijke nietjes of spijkertjes aan. Deze kun je weer weghalen als de lijm goed uitgehard is. De nietjes of spijkertjes zorgen ervoor dat het tapijt goed aan het ondertapijt hecht en het eindresultaat van je traprenovatie er goed uit ziet.

Stap 7: de stootborden bekleden

Voor een complete traprenovatie bekleed je ook de stootborden van je trap. Dit doe je door de maten van de stootborden op te meten en vervolgens stukken tapijt uit te snijden. Met een lijmkam breng je tapijtlijm aan op de stootborden. Vervolgens plak je de tapijtstukken vast. Met een hamer klop je de randen en met een steenbeitel of tapijtijzer zorg je ervoor dat het tapijt extra goed op de stootborden hecht.

Stap 8: de trap afwerken

Je bent nu bijna klaar met je traprenovatie. Om ervoor te zorgen dat het eindresultaat van de traprenovatie er echt geweldig uit ziet, werk je de trap nog netjes af. Dit doe je door losse draden van de nieuwe trapbekleding te verwijderen. Ook haal je de eventuele tijdelijke nietjes of spijkers die je geplaatst hebt voor een betere hechting van de trapbekleding, netjes weg. Als je dit hebt gedaan, ben je klaar met jouw traprenovatie.

Wil je na het lezen van bovenstaand stappenplan jouw traprenovatie toch uitbesteden? Dan is dit geen enkel probleem. Vraag meerdere offertes aan voor jouw traprenovatie, vergelijk deze met elkaar en huur de beste en goedkoopste traprenovatie expert direct in.

Trap schilderen

Wil je de trap een nieuwe, frisse uitstraling geven? Dit is gelukkig niet heel moeilijk maar kost wel wat tijd. Wil je de trap tussentijds wel kunnen blijven gebruiken? Dan doe je er goed aan om de treden om en om te verven. In dit stappenplan laten wij je precies zien hoe je de trap moet verven en wat je hier allemaal voor nodig hebt.

Wil je de trap liever renoveren? Bekijk dan eens dit super handige traprenovatie pakket:

Wat heb je nodig?

Heel veel materiaal heb je niet nodig voor deze klus en de kans is dan ook aanwezig dat je veel al thuis hebt liggen. Alle overige materialen kunnen gewoon in de bouwmarkt gekocht worden.

Het stappenplan

 1. Is de trap nog bekleed met tapijt en zit dit vastgelijmd? Maak dan in een emmer een sopje van warm water en zeep. Maak vervolgens de treden heel nat en herhaal dit na drie uur nog een keer. Op deze manier zijn de treden doordrenkt. Laat het sop nu ongeveer vier uur intrekken. Hierna kun je het tapijt samen met de lijm van de treden aftrekken.
 2. Vervolgens dien je alle lijmresten te verwijderen. Dit doe je het beste door het weg te schrapen met een plamuurmes. Lukt het je niet de lijm goed weg te krijgen? dan is dit een niet-watergedragen lijm. In dit geval kan cola werken. Doop een borstel in een bak met cola en breng dit vervolgens royaal aan op de lijmresten. Wacht een paar minuten en schraap vervolgens de lijm weg. Wanneer dit ook niet lukt zal je een chemisch oplosmiddel moeten gebruiken voor het verwijderen van de lijm.
 3. Als je dan alle lijmresten hebt verwijderd is het tijd om de treden te ontvetten. Ontvet niet alleen de treden maar ook de stootborden en de zijkanten van de treden. Nadat je deze ontvet hebt spons je ze na met schoon water.
 4. Zitten er loszittende verfbladders op de trap, verwijder deze dan met een verfkrabber. Hierna schuur je de beschadigde delen met de hand. Dit doe je met grof schuurpapier korrel 80.
 5. Nu schuur je de hele trap grondig, dit kun je het beste doen met een handschuurmachine. Je gebruikt hierbij middel-grof schuurpapier korrel 120. Verwijder daarna al het stof met een zachte borstel en vervolgens met een vochtige doek.
 6. Plak de overgang tussen de trap en de muur af met afplaktape. Hou er rekening mee dat je deze tape direct na het schilderen van de eerste laag weer verwijdert om lijmresten te voorkomen. Bij een tweede laag plak je alles weer opnieuw af.
 7. Het is nu tijd om de trap in de grondverf te gaan zetten. Wanneer je de trap wilt blijven gebruiken doe je dit door de treden, stootborden en zijkanten om en om in de grondverf te zetten. De grondverf zorgt niet alleen voor een betere hechting maar maakt ook eventuele kieren en oneffenheden duidelijk zichtbaar. Gebruik voor de hoeken en kwast en voor de grotere delen een kleine verfrol. Na vijf uur is de grondverf droog en kun je de delen die geverfd zijn schuren met fijn schuurpapier korrel 320. Neem dit daarna af met een vochtige doek.
 8. Zijn er oneffenheden geconstateerd? Plamuur deze dan glad. Dit doe je door te werken met een smal en een breed plamuurmes. Op het brede plamuurmes breng je een kleine hoeveelheid plamuur aan en met het smalle plamuurmes vul je de oneffenheden op. Nadat de plamuur volledig droog is, schuur je de trap opnieuw.
 9. Na het schuren kun je alle kieren en naden wegwerken met acrylaatkit. Het overtollige kit kun je met een vochtige doek direct verwijderen.
 10. Vervolgens is het tijd om de trap in de gewenste kleur te schilderen. Doe dit bij de randen met een kwast en de grote delen met een verfroller. Als je de trap wilt blijven gebruiken doe je ook dit weer om en om. De verf moet vervolgens 24 uur drogen.
 11. Is het nodig dat er een tweede laag aangebracht wordt, dan moet je eerst de treden opschuren met fijn schuurpapier korrel 320. Maak de treden daarna schoon met een vochtige doek voordat je de tweede laag aanbrengt. Ook deze laag moet weer 24 uur drogen.

Extra tips

Trap schilderen – Verven met een slijtvaste verf

Lees ook dit artikel over traprenovatie.

Benodigdheden trap schilderen

Klik hier om benodigdheden te kopen in mijn webshop

Een trap verven en welke verf moet je hiervoor gebruiken om een mooi eindresultaat te krijgen. Het schilderen van traptreden vergt vooraf een goede voorbereiding. Voordat je begint zorg ervoor dat op de vloer een stucloper legt of plak het af met een folie. Daarnaast is het hoofdzaak het moment van aflakken. De tijd daarna moet minimaal 48 uur zijn voordat je er weer over heen kunt lopen. Doe dit zonder schoenen.

Slijtvastheid

De eind laag moet een verf zijn die goed slijtvast is. Dit is omdat hier regelmatig over wordt gelopen en sneller slijt dan normale objecten. In de verf zit een toevoeging die ervoor zorgt dat het oppervlak nauwelijks slijt. Kies ook voor een water gedragen verf, ook wel een acrylverf genoemd. Een water gedragen verf vergeelt namelijk niet ten opzichte van een verf op alkydbasis.

Trap schilderen

 

Trap ontvetten, schuren en plamuren

Begin eerst met ontvetten. Wanneer de treden zijn opgedroogd kan je beginnen met schuren. Is de ondergrond ruw en delen verf laten los, ga dan eerst met de verfkrabber resten losse verf verwijderen. Hierna neem je een schuurmachine met schuurpapier korrel 80 en schuur door tot op het moment dat de verf niet meer los laat. Schuur daarna met schuurpapier korrel 120. Schuur door tot het een glad oppervlak wordt. Schuur de rest van de trap met de hand en gebruik hiervoor schuurpapier korrel 180. Ga met je hand eroverheen voor eventuele oneffenheden. Maak nu de treden stofvrij met een afstuiver en een stofzuiger. Daarna met een kleefdoekje schoonmaken. Zitten er deuken, scheurtjes of verdere oneffen heden in, behandel deze eerst met een grondverf, ook de verdere kale delen. Maak daarna een hoeveelheid twee componenten plamuur aan en vul de gaten en scheuren. Wanneer dit uitgehard is nogmaals de kale plekken gronden.

Naden kitten en de trap twee keer aflakken

Neem de kitspuit met daarin een acrylaatkit. Een acrylaatkit is overschilderbaar. Kit alle naden die je ziet. Vaak zie je een grote naad waar de trap aan de muur zit. Kit deze ook voor een strak geheel. Misschien is 1 vulling niet genoeg om de naad dicht te krijgen. Wacht dan een poosje en kit deze voor de tweede keer. De volgende dag kun je beginnen met de eerste eindlaag. Neem hiervoor een acryl verf. Wanneer het een doorzichtige trap betreft, schilder eerst de achterkant. Vervolgens de voorkant. Schilder eerst de zijkanten en dan de trede. Doe dit per trede en werk zo naar beneden. Laat de verf 48 uur uitharden. Vervolgens licht opschuren met schuurpapier korrel 240 en alles stofvrij maken en afnemen met een vochtige doek of kleefdoekje. Nu kun je een tweede laag aanbrengen en laten opdrogen. Wacht minimaal 48 uur voordat je de treden weer gaat belopen. Indien je niet in de gelegenheid bent om zo lang te wachten kun je ervoor kiezen dat je de treden om en om schildert zodat je elke avond toch naar boven  kunt lopen. Wacht wel net zo lang dat de geverfde treden droog zijn. Dit gaat vrij snel omdat het een acrylverf betreft. Wil je ook de trapleuning verven? Lees dan hier verder.

Ik wens je veel schilder plezier!

Klik hier om verf op waterbasis (Acrylverf) te kopen.

BVD.

Piet

Lees ook mijn blog over traprenovatie.

 

Welkom bij Schilderpret, het blog gestart door Piet de Vries, ruim 25 jaar schilder van beroep. Schilderpret was gestart om mensen te adviseren bij het schilderen in en om het huis. Op dit blog deel ik schildertips en ervaring.